Fitness

Πώς να χάσεις λίπος για να φανούν οι κοιλιακοί σου

Δύσκολο task οι κοιλιακοί, είναι αλήθεια. Αυτοί οι τρόποι μπορούν να αναδείξουν τους κοιλιακούς σου.

Πώς προκαλείται λίπος στην κοιλιά; Υπάρχουν τέσσερις παράγοντες: κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης, στρες και κακός ύπνος. Σίγουρα, το να αποκτήσεις κοιλιακούς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κάποιοι, πιο τυχεροί, τους αποκτούν πιο εύκολα λόγω γονιδίων και άλλοι πιο δύσκολα. Το σίγουρο είναι ότι οι κοιλιακοί προκύπτουν από έναν συνδυασμό προπόνησης – διατροφής και ξεκούρασης. Για να φανούν οι κοιλιακοί σου έχε υπόψη σου τα εξής:

Δεν υπάρχει τρόπος να χάσεις μόνον κοιλιακό λίπος

Το ξέρεις: ό,τι και να κάνεις τοπικά λίπος στην κοιλιά δεν χάνεις. Χρειάζεται σωστή διατροφή και αντιστάσεις για να καούν τα λιποκύτταρα. Στην αρχή θα χάσεις λίπος από σημεία που δεν έχεις ιδιαίτερη ανάγκη. Όσο όμως συνεχίζεις τη δίαιτά σου και με την κατάλληλη άσκηση, σταδιακά θα χάσεις και το λίπος στη κοιλιά και θα αναδειχθούν οι κοιλιακοί σου. Να θυμάσαι: Το λίπος στην κοιλιά φεύγει τελευταίο.

Μείωσε το σωματικό σου λίπος

Κοιλιακοί έχουμε όλοι αλλά είναι καλά κρυμμένοι. Ακόμη κι αν χάσεις σωματικό λίπος δεν θα φανούν αν δεν τους γυμνάζεις. Το λίπος ανάλογα, με το φύλο και τα γονίδια, είναι κατανεμημένο σε διαφορετικά σημεία του σώματος. Για παράδειγμα κάποιοι που έχουν λίπος στα πόδια χάνουν πιο εύκολα σε σύγκριση με αυτούς που το λίπος συσσωρεύεται στην κοιλιά. Για τον καθένα είναι εξατομικευμένο το ποσοστό λίπους, κατά το οποίο θα φανούν οι κοιλιακοί του.

Μην κάνεις εξαντλητικά προγράμματα δίαιτας

Γιατί αν το κάνεις αυτό θα μειώσεις το ρυθμό του μεταβολισμού σου. Δεν σε συμφέρει. Επομένως:

Μέτρα τις θερμίδες σου. Κάθε μέρα φρόντισε να είσαι σε θερμιδικό έλλειμα. Αν για παράδειγμα καταναλώνεις καθημερινά 2.000 θερμίδες θα πρέπει να καις περίπου 2.300 ώστε να μένεις σε θερμιδικό έλλειμα. Και αυτό θα το καταφέρεις με την άσκηση, παράλληλα με τη διατροφή. Γιατί αν δεν κάνεις γυμναστική το σώμα σου θα κάψει και μυ όχι μόνον λίπος, και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλεις. Επομένως, αν θέλεις να καις μόνον λίπος πρέπει να χρησιμοποιείς τους μυς σου στην προπόνηση, κυρίως σε διαλειμματική προπόνηση. Όταν χρησιμοποιείς τους μυς σου το σώμα σου στέλνει τροφή εκεί, αυτοί μεγαλώνουν και έτσι το σώμα σου καίει λίπος και όχι μυς. Διάβασε: Μήπως χάνεις μυική μάζα και όχι λίπος; Δες τα σημάδια!

Κάνε τακτικά γεύματα: Η διατροφή σου πρέπει να εξισορροπεί το σάκχαρο του αίματος και αυτό θα το πετύχεις με τακτικά σχεδιασμένα γεύματα. Προσπάθησε να χωρίζεις τις ημερήσιες θερμίδες σου σε έξι γεύματα: Πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό, κι ένα ακόμα προ του ύπνου. Πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό είναι τα κυρίως γεύματα και τα υπόλοιπα είναι απλά έξυπνα σνακ. Προτίμησε καθαρή πηγή πρωτείνης, άπαχη όπως ψάρι, κοτόπουλο, αυγά.

Επίλεξε καλούς υδατάνθρακες όπως καστανό ρύζι, γλυκοπατάτα, μπανάνα και κατανάλωνε τροφές με φυτικές ίνες. Τα γαλακτομικά βοηθούν σημαντικά στην απώλεια κοιλιακού λίπους. Κόψε τα λευκά, όπως ψωμί, ζυμαρικά, αλεύρι κλπ, κατανάλωνε καλά λιπαρά όπως αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, φιστικοβούτυρο, ω-3 λιπαρά και, φυσικά, πίνε πολύ νερό. Τέλος, κόψε μαχαίρι το αλκοόλ και τη ζάχαρη.

Τι μπορεί να περιλαμβάνει ένα τυπικό ημερήσιο μενού:

Πρωινό: Γιαούρτι με βρόμη και λίγους ξηρούς καρπούς ή ομελέτα με λαχανικά ή 2 αυγά βραστά με 1 κράκερ.

Σνακ: 1 φρούτο με ξηρούς καρπούς (αν δεν έχεις φάει το πρωί) ή μια φέτα ψωμί σικάλεως με γαλοπούλα και τυρί με λίγα λιπαρά.

Μεσημεριανό: Πρωτείνη (κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι) με καστανό ρύζι ή μπασμάτι, ή γλυκοπατάτα και σαλάτα.

Σνακ: 1 φρούτο με φιστικοβούτυρο ή ένα κράκερ με σολομό και λίγο κρέμα τυριού

Βραδινό: Σαλάτα με τόνο ή ζυμαρικά ολικής με θαλασσινά. Προσοχή, μην τρως δημητριακά επειδή έχουν σάκχαρα και ανεβάζουν την ινσουλίνη. Το βράδυ τα κύτταρα προβάλουν αντίσταση στην ινσουλίνη και δεν της επιτρέπουν να μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα την παραγωγή περισσότερου λίπους.

Γύμνασε τους κοιλιακούς σου από κάθε γωνία

Έχε υπόψη σου ότι με τους κοιλιακούς δεν καίγεται το λίπος στην κοιλιά, απλώς οι κοιλιακοί σου μεγαλώνουν σε όγκο. Ωστόσο γύμναζέ τους από κάθε γωνία. Δεν παίζουν ρόλο οι αμέτρητες επαναλήψεις, ούτε το κάνεις τις πιο δύσκολες ασκήσεις για κοιλιακούς.

Μη θεωρείς ότι να γυμνάζεσαι μία ώρα την ημέρα στο γυμναστήριο αρκεί. Μείνε σωματικά δραστήριος: κάνε τρέξιμο, περπάτημα, φρόντισε γενικά να κινείσαι.

Όσο πιο πολύ κινείσαι μέσα στην ημέρα τόσο πιο πολλές καύσεις κάνεις.

Αν δεν είσαι υπέρβαρος και αντέχει η καρδιά σου κάνε σπριντ τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, 8 κύκλους των 30 δευτερολέπτων (30 δευτερόλεπτα σπριντ, 60 δευτερόλεπτα περπάτημα=1 κύκλος).

Επίσης, οι ασκήσεις με αντιστάσεις, είτε με βάρη είτε με ασκήσεις που χρησιμοποιούν το δικό σου σωματικό βάρος, ενισχύουν τον μεταβολισμό και μειώνουν το σωματικό λίπος. Προτίμησε σύνθετες ασκήσεις που στοχεύουν σε πολλές μυικές ομάδες όπως push ups, βαθιά καθίσματα κλπ. Δες και το: 20 + 1 ασκήσεις με το βάρος του σώματός σου: το απόλυτο όργανο εκγύμνασης είσαι εσύ!

Δυνάμωσε γλουτούς και πλάτη

Οι περισσότεροι έχουμε λανθασμένη στάση σώματος και με έναν λιγότερο ισχυρό γλουτό και μυς της μέσης οι κοιλιακοί δεν φαίνονται. Οι γυμνασμένοι γλουτοί και η γυμνασμένη μέση και πλάτη τραβάνε την κοιλιά προς τα μέσα και έτσι οι κοιλιακοί φαίνονται καλύτερα. Επομένως βάλε στο πρόγραμμα ασκήσεις για ραχιαίους και γλουτούς.

Διάβασε ακόμη: Λιποκύτταρα: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τα συρρικνώσεις;

Κάνε υπομονή

Είναι το άλφα και το ωμέγα για να πετύχεις τη γράμμωση των κοιλιακών. Ακολουθώντας τη σωστή διατροφή και τις σωστές ασκήσεις με μεθοδικότητα, δέσμευση και υπομονή θα το πετύχεις. Μην απογοητεύεσαι αν δεν βλέπεις γρήγορα αποτελέσματα. Θα δεις. Κάνε απλώς υπομονή. Ωστόσο αν ο καιρός περνά και όντως δεν βλέπεις βελτίωση σίγουρα κάτι κάνεις λάθος είτε στη διατροφή είτε στην προπόνησή σου.

Φίλια Μητρομάρα