ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Λιποκύτταρα: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τα συρρικνώσεις;

Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία στο σώμα, τις λειτουργίες των ορμονών, διατηρούν την ενέργειά σου, σου δίνουν καύσιμο να κάψεις, προστατεύουν τον σκελετό σου αλλά αποθηκεύουν και τις επιπλέον θερμίδες που παίρνεις. Αυτά είναι τα κύτταρα του λιπώδους ιστού ή λιποκύτταρα!

 

Θα σου πούμε κάτι που ίσως να μην το έχεις ξανακούσει (και να αρχίσεις τα hate posts) αλλά είναι δεδομένο: δεν μπορείς να ξεφορτωθείς τα λιποκύτταρά σου, όσο και να θέλεις να τα κάψεις όλα! Τα λιποκύτταρα συνθέτονται κατά την εμβρυακή ηλικία, αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αλλά παραμένουν σταθερά όταν ενηλικιωθείς. Συρρικνώνονται ή αυξάνονται καθώς χάνεις ή παίρνεις βάρος. Είναι απλό: τα λιποκύτταρα μεγαλώνουν διότι τρώμε περισσότερο χωρίς να το καταναλώνουμε.

Τι κάνουν τα λιποκύτταρα;

Τα λιποκύτταρα είναι ουσιαστικά οι αποθήκες λίπους του ανθρώπινου σώματος. Η γλυκόζη και τα λιπίδια, τα οποία προσλαμβάνονται με την τροφή μεταφέρονται σε αυτά για να διασπαστούν σε λιπαρά οξέα και να αποθηκευτούν ως τριγλυκερίδια. Αυτό λέγεται και λιπογένεση.

Όσο περισσότερο τρως, τόσο περισσότερο λίπος αποθηκεύεται στα κύτταρα αυτά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον όγκο τους ως 50 φορές! Κατά τη διάρκεια της νύχτας ή όταν κάνεις δίαιτα, το περιεχόμενο των κυττάρων αδειάζει στην αιματική κυκλοφορία προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σαν πηγή ενέργειας. Αυτό λέγεται λιπόλυση.

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος να συρρικνώσεις το λίπος;

Ο καλύτερος τρόπος είναι η διατροφή ακολουθώντας όποια δίαιτα σου αρέσει περισσότερο. Μπορείς να χάσεις βάρος αν είσαι vegan, χορτοφάγος, να ακολουθείς paleo diet ή είσαι οπαδός της Keto. Η διατροφή θα σε βοηθήσει να μη χάσεις μυϊκή μάζα αλλά βάρος. Να θυμάσαι όμως ότι το λίπος που καίγεται μπορεί να προέρχεται από το γεύμα, από το αποθηκευμένο λίπος στον οργανισμό σου, ή από τις μικρές αποθήκες λίπους στα μυϊκά κύτταρα (ενδομυϊκό).

Και τι γίνεται με την άσκηση, δεν καίει λίπος;

Αναμφισβήτητα, η άσκηση θα αυξήσει τις προσπάθειες να κάψεις λίπος και να αδυνατίσεις. Κάποιες ασκήσεις όπως τα burpees, τα deadlifts, τα squats και η κωπηλατική, επειδή αυξάνουν την καρδιακή σου συχνότητα, αναγκάζουν ολόκληρο το σώμα να λειτουργήσει και να κάψει περισσότερες θερμίδες. Η υψηλής έντασης άσκηση (διαλειμματική προπόνηση – interval training) αυξάνει την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί το λίπος για ενέργεια.

Αλλά έρευνες δείχνουν πως για να αυξήσεις την καύση λίπους χρειάζεσαι 300 λεπτά άσκησης την εβδομάδα με ένα ελάχιστο των 150 λεπτών κάθε εβδομάδα ώστε να δεις ένα υποτυπώδες αποτέλεσμα. Ωστόσο η καλύτερη στιγμή για να προπονηθείς (για μέγιστη καύση λίπους) είναι πριν το πρωινό, καθώς έχει προηγηθεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που ο οργανισμός σου δεν τράφηκε.

Να θυμάσαι πως διάφοροι παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, το DNA και ο τρόπος ζωής ευθύνονται για τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σου αποθηκεύει και καίει το λίπος. Επίσης, πτώση της μεταβολικής ικανότητας παρατηρείται καθώς μεγαλώνεις. Αυτό οφείλεται στην πτώση της αναπτυξιακής ορμόνης, η οποία εκκρίνεται από την υπόφυση και ευνοεί τη λιπόλυση.

Διάβασε σχετικά: Ποιες βιταμίνες αυξάνουν τις καύσεις σου και γιατί;

Και τι να κάνω;

Εάν γυμνάζεσαι ή είσαι αθλητής αυτό που πρέπει να σε ενδιαφέρει είναι η τόνωση του καρδιοαναπνευστικού, της δύναμης και η σύνθεση του σώματος. Ο στόχος σου είναι να αναπτύξεις τη φυσική σου κατάσταση στο μέγιστο και να διατηρήσεις το ιδανικό σωματικό βάρος. Για να επιτευχθεί το ιδανικό βάρος θα πρέπει πρώτα να προσδιοριστεί με τη μέτρηση του ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) και τη μέτρηση του σωματικού λίπους. Και αυτό γιατί μπορείς να διαπιστώσεις την επίδραση ενός προγράμματος μυϊκής ενδυνάμωσης. Θέλεις πραγματικά να μάθεις ποιό είναι το σώμα σου; Ανάλυσέ το! Αυτοί είναι οι 5 τρόποι για να μετρήσεις το λίπος στο σώμα σου.