ΥΓΕΙΑ

Υπάρχουν φυσικά παυσίπονα στο φαρμακείο;

Οι επαγγελματίες αθλητές πολλές φορές παίρνουν παυσίπονα ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για να περιορίσουν πόνους της μέσης και των γονάτων με αρθρίτιδα. Τους βοηθούν να αντέξουν τους έντονους ρυθμούς των αγωνιστικών περιόδων μακράς διάρκειας. Κάποιοι κάνουν επίσης ενέσεις με κορτιζόνη και άλλα στεροειδή φάρμακα για την καταπράυνση των πόνων, ώστε να μπορούν να παίξουν. Όμως αυτά με την πάροδο του χρόνου έχουν παρενέργειες. Τα φυσικά παυσίπονα που θα βρεις στο φαρμακείο σου δίνουν τη λύση.

Διάβασε ακόμη: Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη: είναι ή όχι ασφαλή να τα παίρνεις όταν τρέχεις;

Γιατί να πάρω φυσικά παυσίπονα;

Επειδή υπάρχουν παρενέργειες από τη συστηματική λήψη τους. Η παρακεταμόλη, αν και είναι ήπιο παυσίπονο, όταν λαμβάνεται σε μεγάλη δόση (πάνω από 3 χάπια την ημέρα) για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών, είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στο συκώτι. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορεί να επηρεάσουν το γαστρεντερικό σύστημα, γι’ αυτό και απαγορεύεται η λήψη τους σε άτομα με ιστορικό έλκους, ενώ πρέπει να λαμβάνονται με γεμάτο στομάχι. Στην περίπτωση, όμως, που γίνεται κατάχρηση (λήψη πάνω από 2 εβδομάδες, όταν ο ασθενής είναι έχει προβλήματα υγείας, π.χ. υπέρταση), υπάρχει ο κίνδυνος τοξικότητας, που μπορεί να εκδηλωθεί με γαστρορραγία, αιματολογικές διαταραχές, προβλήματα στα νεφρά κλπ. 

Ποια φυσικά παυσίπονα να επιλέξω;

1 Για τις φλεγμονές: A.Vogel Atrosan

Περιέχει αρπαγόγυτο, ένα φυτό που ενισχύει το ανοσοποιητικό, βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, δρώντας ευεργετικά στις υπάρχουσες σε όλο το σώμα, φλεγμονές.

Τα πρώτα πειράματα το 1958 στη Γερμανία, απέδειξαν ότι το αρπαγόφυτο διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αντίστοιχες της κορτιζόνης και μάλιστα χωρίς παρενέργειες.

Πρόσφατες Γαλλικές και Γερμανικές έρευνες επιβεβαιώνουν την αντιφλεγμονώδη δράση του αρπαγόφυτου. Δύο συστατικά του αρπαγόφυτου, η αρπαγοξίθη και η β-σιτοστερόλη έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αλλά μελέτες απέδειξαν ότι η χρήση ολόκληρου του φυτού είναι αποτελεσματικότερη.

Επειδή το αρπαγόφυτο διαθέτει ισχυρές αποτοξινωτικές ιδιότητες (αντιμετωπίζει φλεγμονές σε όλο το σώμα) προτείνεται και η προληπτική συνεχής χρήση του σε χρόνιες παθήσεις.

Σε ανοιχτή κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία υποβλήθηκαν σε μονοθεραπεία με Atrosan (Rheuma-Tabletten) 259 ασθενείς με χρόνιες αρθροπάθειες για 8 εβδομάδες. Στο τέλος της έρευνας το 30% των ασθενών ήταν σε θέση να διακόψουν εντελώς τα συνθετικά αντιφλεγμονώδη που λάμβαναν πριν τη μελέτη και το 52% μείωσαν στο ελάχιστο και μόνο σε οξύ πόνο τη  λήψη άλλων αναλγητικών.

Για τις μυαλγίες: Cosval P.C. 28 Plus

Μασώμενες ή διαλυόμενες ταμπλέτες με παυσίπονη δράση. Ιδανικό σε πονοκέφαλους, ημικρανίες, πόνους αρθρώσεων, μυοσκελετικά σύνδρομα, μυαλγίες. Περιέχει:

FEVER FEW: Με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και αντιπυρετικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στην πρόληψη και θεραπεία των πονοκεφάλων και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

DEVILS CLAW: Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ρευματικών παθήσεων και φλεγμονών, αρθρίτιδας, επώδυνων καταστάσεων των αρθρώσεων, του σκελετού και τον τενόντων.

Για τον χρόνιο πόνο: Solgar L-Phenylalanine

Το αμινοξύ L-Phenylalanine είναι πρόδρομος της τυροσίνης, η οποία χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την παρασκευή συγκεκριμένων ορμονών (επινεφρίνη, νορεπινεφρίνη, ντοπαμίνη) και απορροφάται καλύτερα από την τυροσίνη.

Το συμπλήρωμα διατροφής L-Phenylalanine 500mg της Solagr έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και είναι αποτελεσματικό για τον πόνο σε χρόνιες νοσηρές καταστάσεις. Επιπροσθέτως, βοηθά στη νοητική εγρήγορση και στον έλεγχο της όρεξης.

 

Για τον πονοκέφαλο και την ημικρανία: Charak Cephagraine 

Έχει καταπραϋντική, αντισπασμωδική, αντιφλεγμονώδη, ηρεμιστική δράση απέναντι στους πονοκεφάλους που σχετίζονται με το στρες, τη νευρική εξάντληση ή πιο συγκεκριμένους παράγοντες. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα που συνδέονται με την ημικρανία όπως ναυτία, εμετός, ζάλη, ίλιγγος. Μειώνει τη συχνότητα και τη διάρκεια των επιθέσεων της ημικρανίας, ενώ προλαμβάνει την έναρξή τους. Έχει αποσυμφορητική δράση στο ρινικό βλεννογόνο μειώνοντας έτσι τη ρινική καταρροή.

Για τους πόνους της περιόδου: Cosval P.C. 28 Pink

Το PC PINK χάρη στη δράση των ενεργών φυτικών συστατικών του, απαλύνει τα συμπτώματα, εξισορροπεί τις ορμονικές αμφιταλαντεύσεις και βάζει τέλος στους πόνους, τη νευρικότητα, τους πονοκεφάλους, τις ημικρανίες, τα πρηξίματα, τις κράμπες.

Περιέχει: 

Fever few, γνωστό αναλγητικό, χρήσιμο και σε γυναικολογικές χρήσεις (εμμηναγωγό).

Agnus castus (Λυγαριά), από τα πιο σημαντικά βότανα για τη ρύθμιση των γυναικείων ορμονών (εξισορροπεί την παραγωγή προγεστερόνης και οιστρογόνων κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου).

Angelica sinensis (Αγγελική η σινική) βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στην κοιλιακή χώρα, καταπραΰνει τις κράμπες και τους πόνους περιόδου,

Ononis Spinosa (έγχυμα πτητικού ελαίου ρίζας παλαμωνίδας), που χρησιμοποιείται ως διουρητικό.

Επίσης περιέχει μαγνήσιο και βιταμίνη Β6.

Το άρθρο είναι ενημερωτικό. Εάν παίρνεις φάρμακα για κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς το γιατρό σου πριν να καταφύγεις σε εναλλακτική λύση.