Interviews

Βασιλική Οικονόμου: Πώς η ακροβατική γυμναστική τη βοήθησε να νικήσει την υψοφοβία!

Θάρρος, δύναμη και ευλυγισία είναι τα βασικά προσόντα όσων ασχολούνται με την ακροβατική γυμναστική. Απαιτεί απόλυτο έλεγχο του σώματος και του μυαλού. Η νέα γυμναστική με χορό στον αέρα ανεβάζει την αδρεναλίνη, «χτίζει» το σώμα αλλά και την αυτοπεποίθηση ενώ μπορεί να νικήσει και φοβίες!

Η 27χρονη γυμνάστρια Βασιλική Οικονόμου, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ με κατεύθυνση Προπονητική, ασχολείται τα τελευταία 7 χρόνια με την εναέρια ακροβατική ή αλλιώς Aerial Acrobatics Fitness. Πριν λίγες ημέρες φωτογραφήθηκε στο ιστορικό πέτρινο γεφύρι της Παλαικοκαρυάς του δήμου Πύλης Τρικάλων, μπροστά από τα ορμητικά νερά του καταρράκτη για να κάνει επίδειξη ακροβατικών με πανιά. 

Η δημοσιογράφος Φίλια Μητρομάρα τη ρώτησε για την εμπειρία της και πώς έγινε πιο τολμηρή νικώντας τις φοβίες της.

H Βασιλική Οικονόμου

Τι είναι η ακροβατική γυμναστική;
Η ακροβατική γυμναστική στα πανιά είναι συνδυαστική άσκηση ενδυνάμωσης πάνω κορμού, κυρίως ευλυγισίας, συνδυασμός χορού καθώς και πλήρη προσανατολισμού κατευθύνσεων λόγω των ανάστροφων θέσεων! Πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικών, ανθεκτικών πανιών τοποθετημένα σε μεγάλο ύψος. Αυτό που καλείται να κάνει κάποιος είναι να τυλίξει το σώμα του γύρω από τα υφάσματα με διάφορες τεχνικές, μένοντας σταθερός σε οριζόντια ή κάθετη θέση, γυμνάζοντας έτσι μυϊκές ομάδες που ούτε καν ήξερε ότι είχε!

Παρόλο την ακροφοβία και την υψοφοβία που είχε, η ακροβατική γυμναστική τη βοήθησε να τα ξεπεράσει.

Ποιος μπορεί να την κάνει; Είναι δύσκολο;
Ξεκινάμε να κάνουμε, τουλάχιστον στη σχολή μας, από 7 ετών μέχρι όσο αντέχει κάποιος. Δεν ενδείκνυται σε ομάδες ατόμων με σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα όπως κήλη, σε εγκύους ή σε άτομα που βρίσκονται σε μετεγχειριτική περίοδο. Με τη σωστή καθοδήγηση και μεθοδευμένο ασκησιολόγιο όλοι μπορούν να ακολουθήσουν και ο καθένας προχωράει, γρήγορα ή πιο αργά, ανάλογα με τις δυνατότητές του.

Τι οφέλη έχει και μας προσφέρει;
Προσφέρει μυική ενδυνάμωση, ευλυγισία, ευκινησία, προσανατολισμό σε όλες τις κατευθύνσεις, και ένα σπουδαίο πράγμα, που προσωπικά με βοήθησε: νικάει φοβίες. Θεωρώ ότι προσφέρει μεγάλη βοήθεια, όπως σε εμένα που έχω πρόβλημα με την ακροφοβία και την υψοφοβία!

Ουσιαστικά είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής, όπου μαθαίνεις να ισορροπείς, ενδυναμώνει τον κορμό, χέρια και πόδια γραμμώνονται, ενώ βοηθά στην ανάπτυξη της αντοχής, αλλά και του θάρρους, της αυτοπεποίθησης, της εμπιστοσύνης και της απόλυτης αίσθησης ελευθερίας.

Πώς ήταν η εμπειρία σου στα ακροβατικά μπροστά στον καταρράκτη; Πώς ένιωσες;
Το πρώτο πράγμα που έπαθα πάνω, όταν με ανέβασαν τα παιδιά (Γιώργος Αναστασόπουλος) ήταν σοκ! Χρειάστηκα 5 λεπτά να πάρω τις ανάσες μου για να συγκεντρωθώ και να προχωρήσω στο στόχο μου. Να ηρεμήσω, όχι τόσο για το ύψος όσο για την ένταση του νερού που έπεφτε από τον καταρράκτη και είχε απόσταση από μένα 3-4 μέτρα. Το ορμητικό νερό με έκανε να νιώθω δέος. Ήταν για μένα μία απιστευτη εμπειρια ζωης! Ενα σημαντικό κομμάτι είναι πως δεν υπήρχε σχοινί ασφαλείας πάνω μου ούτε κάτω! Ήμουν μόνον εγώ και τα χέρια μου.

Υπάρχει έδαφος στην Ελλάδα για την ακροβατική γυμναστική;
Υπάρχει έδαφος όσο υπάρχουν οι άνθρωποι που το στηρίζουν και ανεβαίνει! Δυστυχώς αν δεν ασχοληθούμε εμείς, δύσκολα θα προχωρήσει.

Που μπορούμε να σε βρούμε;
Ο χώρος μας βρίσκεται στην Πετρούπολη, στο The Room.

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Μπότας