Uncategorized

Η επιστήμη μίλησε: Αυτές οι τροφές βοηθούν στο αδυνάτισμα

Μην βγάζεις αυτές τις τροφές από τη διατροφή σου επειδή ξεκίνησες δίαιτα. Αντίθετα, προτίμησέ τες!

Το αδυνάτισμα δεν σημαίνει στέρηση. Τα έχουμε πει αυτά. Το επιτυχημένο αδυνάτισμα είναι πολύ πιο εφικτό όταν εστιάζεις στην ποιότητα του φαγητού και όχι στην ποσότητα. Το να τρως υγιεινά, θρεπτικά τρόφιμα θα νιώθεις πολύ πιο χορτάτος και ικανοποιημένος με λιγότερα. Αυτές οι 5 τροφές, που πολλοί βγάζουν από τη διατροφή τους και τις στερούνται, θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις και να μη νιώσεις ότι σου λείπει κάτι.

 

1 Πλήρες γάλα

Πίνεις γάλα 0% για να παραμείνεις αδύνατος; Δεν είναι πάντα έτσι όταν πρόκειται για γαλακτοκομικά προϊόντα. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι πάνω από 18.000 γυναίκες που κατανάλωναν πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, με όλα τα λιπαρά τους, είχαν μικρότερο κίνδυνο υπερβολικού βάρους.

Ορισμένα απαραίτητα λιπαρά οξέα εξαφανίζονται όταν το γάλα είναι αποβυτυρωμένο, ενώ θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να νιώσεις χορτάτος περισσότερο. Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι όταν οι άνθρωποι μειώνουν την ποσότητα του λίπους στη διατροφή τους, τείνουν να το αντικαταστήσουν με ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, γεγονός που μπορεί να έχει χειρότερη επίπτωση στη υγεία τους.

Τι να κάνεις: Κατανάλωνε μια ποικιλία γαλακτοκομικών προϊόντων και μην ανησυχείς για το πόσο λίπος περιέχει. Περιόρισε τα παγωτά με ζάχαρη και τρώγε απλό γιαούρτι χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

2 Βούτυρο ξηρών καρπών

Εκτός από τα καλά λιπαρά, οι ξηροί καρποί περιέχουν επίσης μια εντυπωσιακή ποσότητα πρωτεϊνών και ινών. Το φυστικοβούτυρο για παράδειγμα έχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 2 κουταλιές της σούπας μαζί με 2 γραμμάρια ινών. Σύμφωνα με μια μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών από μια ομάδα άνω των 51.000 γυναικών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας. Μια παρόμοια μελέτη στο περιοδικό Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι το βάρος μεταβλήθηκε ελάχιστα σε όσους ακολουθούσαν μια κανονική διατροφή ενισχυμένη με ξηρούς καρπούς. Οι ξηροί καρποί είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σου, ακόμα κι όταν προσπαθείς να αδυνατίσεις.

Τι να κάνεις: Προτίμησε όσα βούτυρα έχουν καρπούς- και ίσως λίγο αλάτι – στον κατάλογο των συστατικών τους.

3 Ζυμαρικά

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση BMJ Open, σε αντίθεση με τους περισσότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, κρακεράκια, πατατάκια κ.λπ.), οι οποίοι διασπώνται και περνούν γρήγορα στο αίμα, τα ζυμαρικά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή προκαλούν ήπια μόνο άνοδο στο ζάχαρο του αίματος. Όσο μικρότερος είναι ο γλυκαιμικός δείκτης, τόσο περισσότερο χρειάζεται για να τα χωνέψεις, κάτι που σου προσφέρει ενέργεια που διαρκεί. Μάλιστα, οι επιστημονικές αναλύσεις έδειξαν ότι τα ζυμαρικά δεν συμβάλλουν ούτε στην αύξηση του βάρους ούτε στην αύξηση του ποσοστού λίπους στο σώμα.

Τι να κάνεις: Προτίμησε τα ολικής αλέσεως, πρόσθετε λαχανικά και μη βάζεις σάλτσα που έχει βάση το τυρί ή την κρέμα γάλακτος.

Τα ζυμαρικά δεν συμβάλλουν ούτε στην αύξηση του βάρους ούτε στην αύξηση του ποσοστού λίπους στο σώμα.

4 Κόκκινο κρασί

Όταν πρόκειται για αδυνάτισμα, ο περιορισμός των υγρών θερμίδων μπορεί να αποτελέσει το μυστικό της επιτυχίας. Το αλκοόλ προσφέρει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο. Το κόκκινο κρασί όμως μπορεί να είναι πιο ευεργετικό από το λευκό, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, που βρήκε ότι οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού (συμπεριλαμβανομένης της ρεσβερατρόλης) μπορεί να αποτρέψουν την παχυσαρκία βοηθώντας στον μεταβολισμό. Τα υψηλότερα επίπεδα των πολυφαινολών προέρχονται από ολόκληρα σταφύλια, οπότε το κρασί έχει οφέλη.

Τι να κάνεις: Τα αλκοολούχα ποτά δεν βοηθούν στο αδυνάτισμα αλλά σε βοηθούν να χαλαρώσεις από το άγχος. Με μέτρο το κρασί είναι καλό και για την καρδιά. Πιες υπεύθυνα (όχι με άδειο στομάχι) ένα ποτήρι κρασί που έχει μόνον 120 θερμίδες.

5 Σοκολάτα

Μία ή δύο μπουκιές σοκολάτας δεν μειώνουν μόνον τα επίπεδα στρες, αλλά σε συγκρατούν και από την επιθυμία να φας γλυκά. Τα υψηλά επίπεδα στρες αυξάνουν την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία αυξάνει την όρεξη και σε κάνει να τρως συναισθηματικά, προκειμένου να ανακουφιστείς από το άγχος.

Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη.

Η σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή, από το κακάο, τα οποία έχουν αποδειχθεί σε μελέτες ότι έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία: βελτιώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ρίχνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη.

Τι να κάνεις: Άσε τις σοκολάτες γάλακτος που περιέχουν πολλά πρόσθετα λίπη και σάκχαρα και εξουδετερώνουν τα οφέλη του κακάου. Προτίμησε σοκολάτα υγείας, με περιεκτικότητα 70% σε κακάο ή και παραπάνω, και φάε 25 – 30 γραμμ.