Interviews

Δημήτρης Μάρκος: «Θέλω να εξελίσσομαι διαρκώς»

Ο πρωταθλητής της μαραθώνιας κολύμβησης Δημήτρης Μάρκος μιλάει στη δημοσιογράφο Φίλια μητρομαρα και το wefit.gr για το κολύμπι και τη φετινή διοργάνωση Oceanman.

 

Ο Δημήτρης Μάρκος είναι ένας από τους ambassador της φετινής διοργάνωσης Oceanman και θα δώσει το παρών στο Λιμένι. Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους open water κολυμβητές της χώρας μας. Πρόσφατα συμμετείχε στον μαραθώνιο κολύμβησης της FINA που έγινε στη Ντόχα, κερδίζοντας εμπειρίες σε έναν αγώνα υψηλού επιπέδου με μεγάλο συναγωνισμό και κορυφαίους αθλητές. 

Πότε ξεκίνησες το κολύμπι;

Κολύμβηση ξεκίνησα τεσσάρων χρονών ήταν απόφαση των γονιών μου και όταν έφτασα σε ηλικία που μπορούσα να αποφασίσω τι μου αρέσει κατάλαβα ότι ήταν αυτό που ήθελα να κάνω.

Γιατί μαραθώνια κολύμβηση και όχι κάποιο άλλο είδος;

Επέλεξα την Μαραθώνια κολύμβηση επειδή ήταν η πρώτη στην οποία αναδείχθηκα στη συνέχεια άρχισα να κολυμπάω και άλλες αποστάσεις.

Ποια ήταν η πρώτη φορά που ένιωσες υπερήφανος;

Η πρώτη φορά που ένιωσα υπερήφανος ήταν όταν πέτυχα κάποιον στόχο που είχα βάλει και όταν έθεσα τον επόμενο. Επίσης, η πρώτη μου συμμετοχή με την Εθνική ομάδα. Ένιωσα ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια που κατάφερα να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων. Κατάφερα στην πρώτη μου συμμετοχή να κατακτήσω 2 μετάλλια, ένα χρυσό με τη σκυτάλη και ένα αργυρό στο ατομικό μου αγώνισμα, στα 1500m. Για εμένα είναι σημαντικό να μαζεύω εμπειρίες από τέτοιου επιπέδου διοργανώσεις.

Περιμένεις την πρόκριση για την Ιαπωνία;

Σίγουρα περιμένω την πρόκριση για τους ολυμπιακούς αγώνες, αυτός είναι ο στόχος μου.

Πώς είναι η καθημερινότητα ενός πρωταθλητή;

Η καθημερινότητα ενός αθλητή που κάνει πρωταθλητισμό είναι αρκετά πιεσμένη. Έχει διπλές προπονήσεις γυμναστήριο αφιερώνει χρόνο στην αποκατάσταση του και προσέχει τη διατροφή του.

Τι διατροφή ακολουθείς στην καθημερινότητά σου;

Συμβουλεύομαι τον διατροφολόγο μου με τον οποίο συνεργάζομαι αρκετά χρόνια και με βοηθάει πολύ τόσο στην επίδοση μου στις προπονήσεις όσο και στην διάθεσή μου μέσα στη μέρα.

Υπάρχουν στιγμές που παρεκκλίνεις από το αυστηρό σου πρόγραμμα;

Σίγουρα ένας άνθρωπος δεν μπορεί να αντέξει την μονοτονία οπότε έχω παρεκκλίνει αρκετές φορές από την αυστηρή καθημερινότητα μου. Νομίζω μόνο θετικό είναι να ξεφεύγεις από αυτό πάντα με μέτρο όμως.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που σε στηρίζουν;

Οι άνθρωποι που με στηρίζουν στην προσπάθεια μου είναι αρχικά η οικογένειά μου η οποία με βοηθάει Με όποιον τρόπο μπορεί. Ο προπονητής μου, που ότι έχουμε πετύχει το έχουμε κάνει μαζί και δεν είναι απλά ένας προπονητής για μένα αλλά ένας φίλος. 

Πες μας λίγα λόγια για την διοργάνωση του Oceanman Greece.

Είναι μεγάλη μου χαρά που αποτελώ μέρος μιας τόσο σημαντικής διοργάνωσης. Το Oceanman είναι κάτι παραπάνω από ένα αθλητικό event. Για όσους ασχολούμαστε με το open water τέτοιοι αγώνες αποτελούν πρόκληση σε αγωνιστικό επίπεδο αλλά ταυτόχρονα συναντάς έναν πολιτισμικό πλουραλισμό. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση με ασφάλεια και να επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονικότητα. Ελπίζω να σας δω στην εκκίνηση.

Η καραντίνα σε πήγε πίσω προπονητικά;

Η καραντίνα ήταν κάτι καινούργιο για όλους μας. Σίγουρα μας επηρέασε τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Εγώ προσπάθησα να επωφεληθώ από τον χρόνο που είχα και έτσι έβαλα ως στόχο την ενδυνάμωση και την ευλυγισία. Ήθελα να κρατήσω το μυαλό μου καθαρό και την όρεξή μου υψηλή. Και τα κατάφερα!

Οι στόχοι σου για το μέλλον;

Σίγουρα ένας από τους στόχους μου είναι η συμμετοχή μου στους ολυμπιακούς αγώνες αλλά ο κύριος στόχος και σκοπός μου είναι να εξελίσσομαι διαρκώς.

Φωτό credit Πελαγία Καρανικόλα