ΥΓΕΙΑ

5 κανόνες για να τρέχεις χωρίς να πονάς

Άλλοι κόβουν τα καινούργια τους παπούτσια μπροστά για να αφήσουν ελεύθερα τα δάκτυλα ή τα μετατρέπουν σε σανδάλια για περισσότερη άνεση. Άλλοι λιμάρουν τα νύχια αποφεύγοντας τον τραυματισμό τους στη διάρκεια του αγώνα. Όποιον τρόπο κι αν διαλέξεις υπάρχουν κάποιοι κανόνες που μπορείς να ακολουθήσεις για να τρέχεις χωρίς να πονάς. Δες ποιους:

1ος κανόνας: Τα σωστά παπούτσια


Σωστά παπούτσια σημαίνει ότι στηρίζουν καλά την καμάρα του ποδιού, έχουν αντικραδασμική σόλα και αποφορτίζουν τα πόδια κατά το τρέξιμο, δεν σε πιέζουν ή δεν σφίγγουν το μεγάλο δάκτυλο και τα μετατάρσια, εφαρμόζουν καλά στη φτέρνα χωρίς να αφήνουν πολύ ελεύθερο χώρο, προσαρμόζονται τέλεια στα πόδια σου και όχι τα πόδια σου σε αυτά! Διάβασε ακόμη: Οδηγός αγοράς: Πώς να επιλέξεις σωστά παπούτσια για τρέξιμο

2ος κανόνας: Οι κάλτσες

Επίλεξε καλής ποιότητας ισοθερμικές κάλτσες, ειδικές για τρέξιμο που απορροφούν τον ιδρώτα. Τα ιδρωμένα πόδια και η κακή επιλογή κάλτσας δεν επιτρέπει στο δέρμα σου να αναπνεύσει, ενώ θα οδηγήσει σε πόνο στα πόδια. Διατηρώντας τα πόδια σου στεγνά θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τις επώδυνες φουσκάλες. Φρόντιζε οι κάλτσες να είναι πάντα καθαρές. Διάβασε ακόμη: Τα 5 σημεία που πρέπει να προσέξεις όταν αγοράζεις κάλτσες για τρέξιμο

3ος κανόνας: Το αθλητικό λιπαντικό 


Προτού ξεκινήσεις βάλε κάποιο αθλητικό λιπαντικό, αυτοκόλλητους επίδεσμους σε περιοχές που είναι πιο επιρρεπείς στην τριβή.  

4ος κανόνας: Οι πάτοι

Αφού κάνεις ένα πελματογράφημα, ο ειδικός θα κατασκευάσει ειδικούς πάτους με βάση το πελματογράφημά σου. Οι πάτοι αυτοί διορθώνουν, στηρίζουν και αποφορτίζουν τα κάτω άκρα και τα πέλματα. Επίσης έχε 2 – 3 αθλητικά. Η εναλλαγή στη χρήση παπουτσιών θα σου δώσει ευελιξία σε διαφορετικές επιφάνειες, τα πόδια σου θα ανακουφιστούν από το τράνταγμα και θα μπορείς πιο εύκολα να φορέσεις και να συνηθίσεις ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια, ενώ ακόμη χρησιμοποιείς τα παλιότερα παπούτσια.

5ος κανόνας: Φροντίδα και ενυδάτωση

Μετά το τρέξιμο φέρσου στα πέλματα σου με τον καλύτερο τρόπο. Ενυδάτωση και ελαφρύ μασάζ, είναι ό,τι χρειάζονται. Τρίβε τα πόδια σου πριν και μετά την προπόνηση ή τον αγώνα. Είναι ο καλύτερος τρόπος να κρατάς τα πόδια σου χαλαρά και χωρίς τραυματισμούς. Δοκίμασε την Κρέμα ποδιών Bast, η οποία έχει απαλυντική δράση, μαλακώνει τις σκληρύνσεις, επιταχύνει την ανάπλαση του σκασμένου δέρματος, διατηρώντας το δέρμα ελαστικό και τα πόδια απαλά και μαλακά. Με Shea Butter & Coconut Oil που ενυδατώνουν, θρέφουν και αποκαθιστούν την έλλειψη της επιδερμίδας σε λιπίδια αποτρέποντας την απώλεια υγρασίας. Το Comfrey επουλώνει την σκαμένη επιδερμίδα των ποδιών και δρα στοχευμένα στην προστασία του δερματικού φραγμού. Μην ξεχνάς ότι τα χρειάζεσαι και την επόμενη μέρα για να τρέξεις, και να απολαύσεις το τρέξιμο.