Fitness

Ξέρεις πόσες θερμίδες πραγματικά καις στο γυμναστήριο;

Είτε προσπαθείς να αδυνατίσεις είτε να διατηρήσεις το βάρος σου πρέπει να γνωρίζεις πόσες θερμίδες καταναλώνεις και καις. Ωστόσο, ενώ είναι εύκολο να μετρήσεις τις θερμίδες στη διατροφή σου, είναι δύσκολο να υπολογίσεις πόσες θερμίδες πραγματικά καις στο γυμναστήριο. Δυστυχώς όμως οι τιμές που αναγράφουν τα μηχανήματα στο γυμναστήριο δεν είναι πάντα ακριβείς.

Μάλιστα, πολλά μηχανήματα αυξάνουν τον αριθμό θερμίδων που καις. Γιατί; Επειδή συνήθως λαμβάνουν υπόψη μόνο το βάρος και την ηλικία σου, αντί να συμπεριλαμβάνουν επιπλέον παράγοντες όπως το φύλο, τη φυσική σου κατάσταση και τη σωματοδομή σου. Ο καρδιακός παλμός και η ηλικία δεν επηρεάζουν πολύ την καύση θερμίδων. Μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο βρήκε: ότι στον διάδρομο υπερεκτιμούμε την καύση θερμίδων κατά 13%, στο στατικό ποδήλατο κατά 7%, στο ελλειπτικό κατά 42% και στο στεπ κατά 12%.

Αλλά ακόμη κι αν έχεις το ίδιο βάρος, ύψος, ηλικία και φύλο με ένα άλλο άτομο, η ποσότητα οξυγόνου που καταναλώνεις και το λίπος που καις, όταν κάνεις την ίδια άσκηση, μπορεί να διαφέρει.

Τι πρέπει να ξέρεις για τις θερμίδες

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR) είναι ο αριθμός θερμίδων που χρειάζεται το σώμα σου προκειμένου να εκτελεί καθημερινές λειτουργίες και αντιπροσωπεύει το 50-70% της ενέργειας που χρησιμοποιεί.

Όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχεις, τόσο περισσότερες θερμίδες καις ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας.

Η σωματική δραστηριότητα παράγει θερμότητα στο σώμα, κάτι που συνεισφέρει στην καύση θερμίδων στο 20%.

Μισό κιλό λίπος αντιστοιχεί σε 3.500 θερμίδες.

Ποιες ασκήσεις καίνε τις περισσότερες θερμίδες στο γυμναστήριο;

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία του Harvard υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορούν να κάψουν θερμίδες σε 30 λεπτά ανάλογα με το βάρος του αθλούμενου. Δες παρακάτω τις βασικές ασκήσεις που καίνε τις περισσότερες θερμίδες στο γυμναστήριο για να έχεις μία γενική εκτίμηση της καύσης θερμίδων. Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με το ύψος, το βάρος, τη φυσική κατάσταση και το φύλο.

ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ

Το τρέξιμο μπορεί να κάψει πολλές θερμίδες. Με εντατικό ρυθμό καίει 270-400 θερμίδες σε 30 λεπτά. Και αν προσθέσεις κλίση θα κάψεις περισσότερες. Ακόμα καλύτερα αν συνδυάσεις την αεροβική με προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT), τότε θα κάψεις πολύ περισσότερες θερμίδες. Στις ασκήσεις με χαμηλή ένταση στη HIIT καίνε 9-13 θερμίδες ανά λεπτό, ενώ στις υψηλής έντασης ασκήσεις καίγονται 12-17 θερμίδες.

ΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Η μέτρια ποδηλασία σε στατικό ποδήλατο καίει περίπου 210-311 θερμίδες ανά 30 λεπτά. Η έντονη ποδηλασία – όπως το spinning – καίει 315-466 θερμίδες.

ΚΟΛΥΜΠΙ

Πρόκειται για μια εξαιρετική καρδιαγγειακή άσκηση, η οποία καίει 300-444 θερμίδες ανά περίοδο 30 λεπτών. Μπόνους: Δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις σου.

ΚΥΚΛΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Αυτό είναι το είδος προπόνησης συνδυάζει βάρη με έντονη αεροβική, με ελάχιστη ανάπαυση. Σε 30 λεπτά, ο μέσος ασκούμενος καίει μεταξύ 240-355 θερμίδων.

ΒΑΡΗ

Εάν κάνεις βάρη, πιθανότατα καις 90-133 θερμίδες ανά 30λεπτο. Αλλά έχε υπόψη σου ότι όσο περισσότερους μυς χτίζεις, τόσο περισσότερη ενέργεια, δηλαδή θερμίδες, καίει το σώμα σου σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η άρση βαρών θα πρέπει να είναι προτεραιότητα στις προπονήσεις σου, ανεξάρτητα από τους στόχους σου.