Fitness

Γυμναστική στο σπίτι: Πώς θα βρεις το κίνητρο να γυμναστείς

Δεν γυμναζόσουν πριν την καραντίνα. Τώρα όμως πρέπει να βάλεις τη γυμναστική στη ζωή σου για να βγεις υγιής από αυτήν.

Lockdown και καραντίνα σημαίνουν όχι γυμναστήρια, όχι ομαδικά μαθήματα γυμναστικής, όχι οργανωμένα αθλήματα ή events. Έτσι, η γυμναστική στο σπίτι είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε αυτές τις μέρες. Αν και η γυμναστική στο σπίτι μπορεί να φαίνεται απλή, το πιο δύσκολο είναι να βρεις το κίνητρο να γυμναστείς. Υπάρχουν πολλοί πειρασμοί, λέγε με NetFlix, videogames και καναπέ, που αποτελούν εμπόδια για γυμναστική στο σπίτι. Ακόμη και το γεγονός ότι μπορεί πριν την καραντίνα να μην γυμναζόσουν, τώρα είναι απαραίτητο περισσότερο από ποτέ, για να ενισχύεις τη διάθεση αλλά και το ανοσοποιητικό σου και να βγεις υγιής! Οι παρακάτω συμβουλές ίσως σε βοηθήσουν να βρεις το κίνητρο για λίγη άσκηση.

Δες σχετικά: 12 αερόβιες ασκήσεις για το σπίτι για σένα που δεν τρέχεις

1 Ακολούθησε τον κανόνα «5 λεπτά x 4 φορές»

Βάλε ρεαλιστικούς καθημερινούς στόχους για τον εαυτό σου και τη φυσική σου κατάσταση. Επικεντρώσου σε μικρά προγράμματα ασκήσεων, 4 φορές την ημέρα όπως π.χ. το πρωί κάνε 5 λεπτά διατάσεις στο κρεβάτι σου, το μεσημέρι επιτόπιο τρέξιμο ή σχοινάκι για 5 λεπτά, το απόγευμα κάνε 5 λεπτά κάποιες ασκήσεις και το βράδυ 5 λεπτά γιόγκα. Βάλε υπενθύμιση στο κινητό σου ώστε να σε ειδοποιεί για το πότε πρέπει να σηκωθείς από τον καναπέ και να γυμναστείς, έστω για 5 λεπτά.

2 Βρες τι σου αρέσει

Στο σπίτι έχεις την ελευθερία να κάνεις κάθε είδους προπόνηση. Μπορείς να βρεις μια που πραγματικά να σου αρέσει. Επίσης, μπορεί να είναι διασκεδαστικό να δοκιμάζεις διαφορετικές προπονήσεις, προγράμματα και δωρεάν fitness apps.

3 Κάνε χώρο

Όρισε μια περιοχή του σπιτιού για να ασκηθείς, εκτός από το σαλόνι. Αν έχεις υπόγειο χώρο, κήπο ή γκαράζ είσαι τυχερός. Αν μένεις σε ένα μικρό διαμέρισμα το μπαλκόνι ίσως είναι ο νέος σου χώρος, διαφορετικά μετακίνησε τον καναπέ για να δημιουργήσεις αρκετό χώρο. Πρόσεξε να μην φτάνουν τα χέρια σου το φωτιστικό!

4 Ντύσου ανάλογα

Φόρεσε ρούχα για γυμναστική για να κάνεις τις προπονήσεις σου και μην γυμνάζεσαι με τις πιτζάμες. Μελέτες έχουν δείξει ότι το να αλλάζεις ρούχα και να μην παραμένεις με «τα ρούχα του σπιτιού» μπορεί να σε παρακινήσει να ασκηθείς.

5 Γράφε κάθε φορά πως νιώθεις όταν γυμνάζεσαι

Κράτα ένα μικρό ημερολόγιο και γράφε πώς νιώθεις μετά την προπόνηση. Αν καταγράφεις τις προπονήσεις σου και το πως νιώθεις, όταν δεν θα έχεις διάθεση να γυμναστείς, θα μπορείς να ρίχνεις ματιά και να παρακινείσαι. Γενικά, οι περισσότεροι θέλουμε να αφήσουμε την άσκηση επειδή νιώθουμε κούραση, πεσμένη ενέργεια ή και άγχος λόγω της κατάστασης. Αλλά όταν τελειώνεις μια άσκηση οι ενδορφίνες πλημμυρίζουν το σώμα σου! Η ενέργεια και η διάθεσή σου επιστρέφει!

6 Επιβράβευσε τον εαυτό σου

Αφού πετύχεις τους καθημερινούς στόχους προπόνησης, μπορείς να ανταμείψεις τον εαυτό σου με κάτι που σου αρέσει πολύ. Απλώς φρόντισε ότι η ανταμοιβή σου να είναι αρκετά παρακινητική ώστε να θέλεις να γυμναστείς γι αυτήν!

7 Δεσμεύσου

Βάλε προτεραιότητα τις προπονήσεις. Αντί να βρεις χρόνο για άσκηση μεταξύ των πραγμάτων που έχεις να κάνεις στο σπίτι, προγραμμάτισε τις εργασίες σου γύρω από την προπόνησή σου. Σύντομα, η γυμναστική θα σου γίνει συνήθεια. Προσοχή όμως: μην ξεχνάς την προθέρμανση!

8 Σταμάτα να τρως ανθυγιεινές τροφές

Όταν καταναλώνεις ανθυγιεινά τρόφιμα, επεξεργασμένα, με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, το σώμα σου δεν παίρνει την ενέργεια που χρειάζεται. Αυτά τα τρόφιμα οδηγούν σε κόπωση, έλλειψη ενέργειας, τεμπελιά, έλλειψη κινήτρου και γκρίνια. Ακολούθησε μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή με πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και άπαχη πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες όπως δημητριακά ολικής άλεσης και καλά λιπαρά όπως αβοκάντο, ελαιόλαδο κ.λπ.

Φωτογραφία theformfitness στο Pexels