Fitness

Fitness trend: Τι είναι το plogging;

Η νέα τάση, το plogging ή πλόγκινγκ, ξεκίνησε από τη Σουηδία, συνδυάζει την άθληση και προστατεύει το περιβάλλον!

Ξεκινάς να τρέχεις σε οποιοδήποτε σημείο στην πόλη ή στο βουνό και βρίσκεις πεταμένα σκουπίδια δεξιά και αριστερά; Ο μέσος δρομέας μπορεί να τραυματιστεί από κάποιο σκουπίδι. Γι΄αυτό πάρε μαζί σου σακούλα και γάντια και τρέξε να μαζέψεις! Ήδη μάλιστα έχουν διοργανωθεί τα πρώτα plogging runs σε ελληνικές πόλεις, από κατά τόπους αθλητικούς συλλόγους.

Τι είναι το plogging;

Το «plogging» προέρχεται από τη σουηδική φράση «plocka upp», που προκύπτει από τον συνδυασμό του ρήματος «μαζεύω» και της αγγλικής λέξης «jogging». Υπάρχουν δρομείς που τρέχουν τέσσερις έως πέντε φορές την εβδομάδα και τρέχοντας, μαζεύουν γόπες τσιγάρων, πλαστικά κάθε είδους – μπουκάλια, καλαμάκια, σακούλες, πλαστικά ποτήρια καφέ κτλ. Λιγότερο συχνά γυάλινα μπουκάλια, κομμάτια υφασμάτων, χάρτινες συσκευασίες και μεταλλικά αντικείμενα.

Γιατί να το κάνεις κι εσύ;

Σίγουρα, για το #plogging το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι διάθεση για άθληση, παρατηρητικότητα και ευαισθησία, καθώς συνδυάζει καλή φυσική κατάσταση και προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό που καλείσαι να κάνεις ενώ τρέχει ή κάνεις βάδην, είναι να μαζεύεις όσα σκουπίδια μπορείς, διαχωρίζοντας όσα προορίζονται για ανακύκλωση.

Πέρα από τα προφανή οφέλη για το περιβάλλον το plogging φτιάχνει καλή φυσική κατάσταση αφού εντάσσεις στην άσκησή σου περισσότερες κινήσεις σε σχέση με το απλό τρέξιμο. Το σταμάτημα, το σκύψιμο, τα καθίσματα, το έστω και μικρό επιπλέον βάρος και ένα σωρό άλλες κινήσεις, εμπλουτίζουν το μονότονο τρέξιμο και σε ωφελούν σε επίπεδο αντοχής και ευλυγισίας.

Μισή ώρα χαλαρού τρεξίματος με διακοπές για τη συλλογή σκουπιδιών καίει 288 θερμίδες.

 

Αν θέλεις να πάρεις μέρος κι εσύ μπες εδώ: Plogging Greece – αθλούμαι και φροντίζω το περιβάλλον