ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να φας μετά από τραυματισμό

Φάε για να δυναμώσεις!

Για να ενισχύσεις την αποκατάσταση από τους τραυματισμούς χρειάζεται να επιλέξεις μια ποικιλία από ποιοτικά τρόφιμα που παρέχουν θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σου για να θεραπευτεί. Μην αποκλείεις ομάδες τροφίμων. Όλοι συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους για να μπορέσουν να να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις έναν τραυματισμό.

Υδατάνθρακες από σπόρους, φρούτα, λαχανικά

Με τη λήψη υδατανθράκων για καύσιμα και ενέργεια, η πρωτεΐνη που καταναλώνεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει και να επισκευάσει τους μυς. Εάν τρως πολύ λίγους υδατάνθρακες, και πολύ λίγες θερμίδες, το σώμα σου θα κάψει πρωτεΐνες για να έχει ενέργεια Αυτό εμποδίζει την αποκατάσταση μετά από τραυματισμό.

Πρωτεΐνη από άπαχα κρέατα, όσπρια, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά

Η πρωτεΐνη απορροφάται στα αμινοξέα που απαιτούνται για την αποκατάσταση των μυών που έχουν υποστεί βλάβη. Το σώμα σου χρειάζεται μια σταθερή ροή αμινοξέων για την αποκατάσταση μετά από τραυματισμό (ειδικά μετά από φυσικοθεραπεία). Χρειάζεσαι επιπλέον πρωτεΐνη μετά τον τραυματισμό, οπότε πρόσθεσε 20 έως 30 γραμμάρια πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα και σνακ. Τα 20 έως 30 γραμμάρια πρωτεΐνης ισοδυναμούν με 3 αυγά ή 1 φλιτζάνι τυρί cottage, ή μία μερίδα κρέας, πουλερικά ή ψάρια, ή 1,25 φλυτζάνι από χούμους. Συμπληρώματα αμινοξέων, όπως αργινίνη και γλουταμίνη, επίσης μπορούν να βοηθήσουν.

Φυτικά έλαια και ιχθυέλαια

Τα λιπαρά που περιέχονται σε έλαια από ελαιόλαδο και φυστικοβούτυρο, ξηρούς καρπούς ή σπόρους, όπως ο λιναρόσπορος και το αβοκάντο έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Έτσι και τα ωμέγα-3 ιχθυέλαια. Τρώγε τουλάχιστον δύο ή τρεις μερίδες ψάρι την εβδομάδα, κατά προτίμηση σολομός, τόνος, σαρδέλα ή σκουμπρί. Μείωσε την πρόσληψη σου από τα ωμέγα-6 λιπαρά από συσκευασμένα τρόφιμα με «μερικώς υδρογονωμένα έλαια». Στα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχονται και έλαια καλαμποκιού, ηλιέλαιο, καρδαμέλαιο, βαμβακέλαιο, και σόγια. Πολλά από αυτά μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή. Πρόσεχέ τα!

Βιταμίνες

Με την κατανάλωση πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών, θα πάρεις περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία από ότι σε ένα χάπι βιταμινών. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή. Μην υποτιμάς τις θεραπευτικές δυνάμεις των βατόμουρων, των φραουλών, των καρότων, του μπρόκολου και του ανανά. Κάνε smoothies χρησιμοποιώντας τσάι, χυμό ροδιού και χυμό σταφυλιού.

Μέταλλα

Πολλοί αθλητές, ιδιαίτερα εκείνοι που τρώνε λίγο ή καθόλου κόκκινο κρέας, ίσως χρειαστούν μια ώθηση από σίδηρο. Οι εξετάσεις αίματος για φερριτίνη μπορούν να καθορίσουν εάν τα αποθέματα σιδήρου σου είναι χαμηλά. Εάν είναι, ο γιατρός σου θα σου συνταγογραφήσει ένα συμπλήρωμα σιδήρου. Μπορεί επίσης να χρειαστείς λίγο επιπλέον ψευδάργυρο (10 έως 15 mg) για να ενισχύσεις την αποκατάσταση.

Βότανα και μπαχαρικά

Περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, π.χ. τα καρυκεύματα όπως ο κουρκουμάς, το σκόρδο, το κακάο, το πράσινο τσάι. Για τις θεραπευτικές δόσεις των βοτάνων και των μπαχαρικών, θα χρειαστείς συμπλήρωμα διατροφής. Ωστόσο, η κατανάλωση αυτών των βοτάνων και μπαχαρικών σε καθημερινή βάση, μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση.  

Φίλια Μητρομάρα