Fitness

Δεν βλέπεις αποτελέσματα με την προπόνησή σου; Βρες το λάθος!

Γυμνάζεσαι, γυμνάζεσαι και προκοπή δεν βλέπεις; Δες τι κάνεις λάθος και πάρ’ το αλλιώς!

Λάθος:  Έχεις τη νοοτροπία «όλα ή τίποτα»

Ξεκίνησες ένα πρόγραμμα άσκησης και χτυπιέσαι κάθε μέρα για να μην το παρατήσεις. Στη συνέχεια, επειδή η ζωή είναι απρόβλεπτη, σου τυχαίνουν διάφορα πράγματα όπως πολλή δουλειά, κάποια ίωση κ.λπ. και χάνεις το γυμναστήριο για λίγες μέρες ή μια βδομάδα. Αυτό δεν είναι αμαρτία. Η αμαρτία είναι η νοοτροπία σου: επειδή άφησες για λίγο την άσκηση την εγκαταλείπεις οριστικά, δηλαδή όλα ή τίποτα.

Τι να κάνεις: Να θυμάσαι πάντα ότι το κάτι είναι καλύτερο από το τίποτα, και ακόμα και αν ασκείσαι μόνο μία φορά την εβδομάδα για ένα μήνα επειδή έχεις πολλή δουλειά, είναι σίγουρα κάτι.

Λάθος: Δεν ξέρεις που στοχεύει η κάθε άσκηση

Παραδέξου το, μερικές φορές βλέπεις κάποιον να κάνει μια άσκηση και λες «Αυτό φαίνεται νέο πράγμα! Θα το δοκιμάσω!» Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζεις ποιος είναι ο στόχος σου και πώς οι ασκήσεις που εκτελείς πρόκειται να σε οδηγήσουν σε αυτόν τον στόχο. Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες γυμνάζονται σε ένα μηχάνημα προσαγωγών ελπίζοντας να μειώσουν το εσωτερικό των μυών τους. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει. 

Τι να κάνεις: Για να μάθεις ποιες ασκήσεις θα έχουν αποτέλεσμα σύμφωνα με το στόχο σου συμβουλεύσου τον γυμναστή σου. 

Λάθος: Πάρα πολύ, πάρα πολύ σύντομα

Μην τα δίνεις όλα, μην γυμνάζεσαι χωρίς ξεκούραση. Αν γυμνάζεις κάθε μέρα την ίδια ομάδα μυών, το σώμα σου δεν θα έχει την ευκαιρία να ανακάμψει, θα επιβραδύνει η προόδός σου και θα κάνεις το σώμα σου πιο ευάλωτο σε τραυματισμό.

Τι να κάνεις: Εάν είσαι αρχάριος, γυμνάσου δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Μόλις δεις ότι μπορείς να εκτελέσεις κάποιες ασκήσεις χωρίς πόνο, τότε κάνε πιο στοχευμένες ασκήσεις όπως μία μέρα για το πάνω μέρος του  σώματος, μία μέρα για το κάτω μέρος του σώματος και πάρε ρεπό την τρίτη ημέρα. Μην το παρακάνεις.

Λάθος: Γυμνάζεσαι χωρίς προθέρμανση

Μια καλή προθέρμανση θεωρείται αυτή που αυξάνει τον ρυθμό της καρδιάς, παράγει λίγο ιδρώτα, αυξάνει ελαφρώς τη θερμοκρασία του σώματος ενώ βελτιώνεται η τροφοδοσία των μυών με θρεπτικά συστατικά. Η προθέρμανση λιπαίνει τις αρθρώσεις με αρθρικό υγρό, δίνοντας σου καλύτερο εύρος κίνησης και μειώνοντας κατα πολύ τον κίνδυνο τραυματισμού.

Τι να κάνεις: Προθέρμανση για πέντε έως 10 λεπτά καρδιαγγειακής άσκησης στο 50 έως 60% της μέγιστης καρδιακής σου συχνότητας. Αν κάνει βάρη κάνε προθέρμανση με δυο σετ σηκώνοντας ελαφρύτερα βάρη πριν σηκώσεις τα μεγάλα.

Λάθος: Βαριέσαι να κάνεις διατάσεις

Καθώς γερνάμε οι μύες μας χάνουν σταδιακά την ελαστικότητά τους, και ως εκ τούτου χάνουμε και την ευελιξία μας. Κάνε διατάσεις δύο φορές κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου. Με το τέντωμα μετά από το ζέσταμα μπορείς να προετοιμάσεις τους μυς για την άσκηση. Και μετά την προπόνηση σας, ενώ οι μύες είναι ζεστοί, βελτιώνεις την ευελιξία σου.

Τι να κάνεις: Για καλύτερα αποτελέσματα, κράτα κάθε διάταση για 10 δευτερόλεπτα τουλάχιστον.

Λάθος: Δεν κοιμάσαι επαρκώς

Όταν κοιμάσαι το σώμα παράγει την αυξητική ορμόνη που συμβάλλει στην επισκευή των μυών. Αν δεν κοιμάσαι καλά ή πολύ, δεν επισκευάζονται οι μύες σου.  Επιπλέον ο καλός ύπνος διασφαλίζει και καλή πρόοδο στην προπόνησή σου. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε αθλητές του μπάσκετ, έδειξε ότι η καλή ποιότητα του ύπνου βελτιώνει σημαντικά την ταχύτητα, την ακρίβεια, τους  χρόνους αντίδρασης και την ψυχική ευεξία. Η μικρότερη διάρκεια του ύπνου έχει συνδεθεί με κακή επίδοση στην άσκηση. Τέλος, σε άλλη μελέτη διαπιστώθηκε ότι ο κακός ύπνος συνδέεται με πιο αργό περπάτημα, χαμηλότερη δύναμη της λαβής και μεγαλύτερη δυσκολία στην εκτέλεση δραστηριοτήτων.

Τι να κάνεις: Για να έχεις καλό ύπνο κράτα το δωμάτιό σου σκοτεινό και δροσερό. Προσπάθησε να πηγαίνεις στο κρεβάτι και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Λάθος: Τρως λίγο

Πολλοί είναι εκείνοι που για να αδυνατίσουν αποφασίζουν να λιμοκτονήσουν κόβοντας βασικά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας. Αλλά αν δεν τρως αρκετά το σώμα σου επιβραδύνει το μεταβολισμό του, γεγονός που το καθιστά ακόμη πιο δύσκολο να χάσει βάρος. Όταν ασκείσαι έντονα, ο μεταβολισμός σου ανεβάζει στροφές μέχρι και 46 ώρες μετά αφού τελειώσεις με την  άσκηση, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καις περισσότερο λίπος. Αλλά αν δεν έχεις αρκετές θερμίδες για καύσιμα, όσο κι αν ασκηθείς λίπος δεν θα κάψεις!

Τι να κάνεις: Φάε για να χάσεις. Τα 5 γεύματα την ημέρα προσφέρουν μια ισορροπημένη διατροφή.

­­­­­