Fitness

5 fitness ιδέες που πρέπει να δοκιμάσεις τον χειμώνα!

Μπορεί έξω να κάνει κρύο αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να γυμναστείς σε μεγάλους υπαίθριους χώρους. Από υπαίθρια γιόγκα έως το snowboarding, δες αυτές τις 5 fitness ιδέες για να εμπνευστείς και να γυμναστείς τα χειμωνιάτικα σαββατοκύριακα.

 

1 Cross-country skiing ή σκι αντοχής

Το σκι αντοχής υπήρξε η πρώτη μορφή χιονοδρομίας. Απόλαυσε την εντυπωσιακή θέα ενός χειμωνιάτικου τοπίου με αυτή την άσκηση χαμηλής πρόσκρουσης, η οποία ωφελεί ολόκληρο το σώμα χωρίς να προσθέτει πίεση σε συγκεκριμένες ομάδες μυών. Το cross-country skiing είναι μια full body προπόνηση, η οποία προσφέρει ενέργεια και φρέσκο ​​αέρα. Παράλληλα αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για την καύση λίπους και την εκγύμναση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος. To σκι αντοχής είναι απόλυτα συμβατό με τα αθλήματα αντοχής όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων και η ποδηλασία. Διεθνώς, ένας μεγάλος αριθμός δρομέων και ποδηλατών εντάσσουν το σκι αντοχής στην προπόνησή τους ως cross training άσκηση. Ένας καλός αθλητής μπορεί να κάνει σκι επί ώρες χωρίς να καταπονεί τις αρθρώσεις του με κραδασμούς.

2 Γιόγκα στο χιόνι

Η υπαίθρια χειμερινή γιόγκα υπάρχει και ονομάζεται Snowga, από την δασκάλα γιόγκα και εκπαιδεύτρια σκι Anne Kerrigan Anderson. Για τους γιόγκι που δεν φοβούνται τον παγετό και τα χιόνια, το Snowga μπορεί να είναι μια ευκαιρία για χειμωνιάτικη απόδραση και γυμναστική. Σύμφωνα με το yogaJournal.com, asanas όπως το βουνό, ο πολεμιστής Ι και ο πολεμιστής ΙΙΙ είναι σούπερ προ-snowboarding ασκήσεις. Είτε πρόκειται για μια αναζωογονητική προθέρμανση πριν κατέβεις τις χιονισμένες πλαγιές είτε για μια ευκαιρία να απολαύσεις την ομορφιά της φύσης, βγες από το στούντιο αυτόν το χειμώνα και πάρε τα βουνά!

3 Τρέξιμο στο χιόνι

Αν ο στόχος σου είναι να τρέξεις έναν μαραθώνιο τον επόμενο Νοέμβριο, μην αφήσεις το κρύο και το χιόνι να σε εμποδίσει. Κάνε μια κάρδιο προπόνηση έξω, καλύτερα σε ένα χιονισμένο λόφο ή βουνό. Αυτό που χρειάζεται να έχεις είναι το σωστό εξοπλισμό και την τεχνική. Να θυμάσαι πως στο χιόνι και τον πάγο επιτυγχάνεις καλύτερη πρόσφυση και ισορροπία κάνοντας μικρούς διασκελισμούς. Ο ρυθμός που μπορείς να τρέξεις εξαρτάται κυρίως από την εμπειρία και από το πόσο σωστά παπούτσια έχεις. Σημαντικό είναι επίσης να φοράς σκούφο και γάντια. Η μεγαλύτερη θερμοκρασία του σώματος χάνεται από τα άκρα. Εάν συγκρατείς τη θερμοκρασία στο κεφάλι και στα χέρια, θα διαπιστώσεις ότι μπορείς να φοράς λιγότερα ρούχα, κάτι που θα σου επιτρέπει να διατηρείς το ρυθμό σου στην προπόνηση, και να μην κρυώνεις. Προσοχή όμως, εάν ξεκινήσεις να τρέχεις με σκούφο και ζεσταθείς, σε καμία περίπτωση μην τα βγάλεις, γιατί κινδυνεύεις να πάθεις σοβαρή ψύξη στο κεφάλι.

4 Snowboarding

Το snowboarding, αυτό το εποχιακό φαβορί, είναι μια εξαιρετική fitness επιλογή που ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη. Είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά και extreme αθλήματα στη Γη και ως αερόβια άσκηση, το snowboarding βοηθά στην ανάπτυξη της αντοχής αφού είναι έντονη καρδιοαναπνευστική άσκηση. Στην Ελλάδα μπορείς να κάνεις snowboarding σε διάφορα χιονοδρομικά κέντρα, όπως στα 3-5 Πηγάδια, στο Σέλι, στο Πήλιο, στη Βασιλίτσα, στην  Αράχωβα, στο Καρπενήσι, στο Περτούλι, στη Βίγλα, στα Καλάβρυτα, στο Φαλακρό.

5 Πατινάζ στον πάγο

Στην Ελλάδα αν πληκτρολογήσεις πάγο, μόνον πρατήρια πάγου σε βενζινάδικα θα βρεις. Ωστόσο αυτές τις γιορτινές μέρες έχουν στηθεί παγοδρόμια που μπορούν να σε βοηθήσουν να ασκηθείς διασκεδαστικά (όπως στο εμπορικό κέντρο Athens Heart, στο Πάρκο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κ.λπ.). Φόρεσε τα πατίνια σου (ή νοικιασέ τα) και πήγαινε στο πλησιέστερο παγοδρόμιο για να ασκηθείς. Ως αερόβια προπόνηση με καρδιαγγειακά οφέλη, το πατινάζ θα σε βοηθήσει να φτιάξεις έναν ισχυρότερο πυρήνα και να αναπτύξεις τους μυς των ποδιών. Χώρια την ισορροπία.

 φωτο