Fitness

Το 2019 αποχαιρέτα τα 19 λάθη που κάνεις!

Νέος χρόνος, νέοι στόχοι! Το 2019 αποχαιρέτα τα 19 λάθη που κάνεις και ζήσε μια πιο υγιεινή καλή χρονιά!

 

ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ                   

1 Μην ξεχνάς γεύματα

Μην αφήνεις το στομάχι σου να μένει πολλές ώρες άδειο. Επιβραδύνεις τον μεταβολισμό σου  και εκτοξεύονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, πεινάς περισσότερο και καταφεύγεις συχνά σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές. Τρώγε κάθε 3 – 4 ώρες.

2 Μην στερείσαι 

Όταν κάνεις δίαιτα σοκολάτες, γλυκά, πίτσα τα κόβεις μαχαίρι! Το θέμα δεν είναι να στερηθείς  αλλά να τα περιορίσεις, π.χ. μία φορά την εβδομάδα. 

3 Ξεκίνα με πρωινό

Σύμφωνα με ελληνική έρευνα σχεδόν το 50% των Ελλήνων δεν τρώει πρωινό. Εχεις πολλούς καλούς λόγους για να ξεκινάς τη μέρα σου με πρωινό: συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων σακχάρου κι άλλων διατροφικών στοιχείων που έχουν πέσει κατά τη διάρκεια του ύπνου, βελτιώνει τη μνήμη σου, βοηθά στο αδυνάτισμα, σου χαρίζει ενέργεια. 

4 Πίνε νερό

Νικά την κούραση, τον πονοκέφαλο, σε ενυδατώνει, διατηρεί φρέσκα τα κύτταρα της επιδερμίδας σου, κόβει τις λιγούρες, βοηθά στη δυσκοιλιότητα, σε γεμίζει ενέργεια. Επίσης πίνε υγρά πριν, μετά αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης. Η ανεπαρκής ενυδάτωση οδηγεί σε μειωμένη απόδοση και σταδιακά σε πρόωρη διακοπή της προπόνησης. 

5 Μαγείρευε!

Αν παραγγέλνεις απ έξω δεν γνωρίζεις από τι υλικά είναι παρασκευασμένο και επιπλέον σε φορτώνει με περισσότερες θερμίδες. Tα ποσοστά του λίπους υπολογίζεται ότι φτάνουν μέχρι και 30% παραπάνω σε σύγκριση με αυτά που παρασκευάζονται στο σπίτι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύεις να παίρνεις μέχρι 1 κιλό περίπου το μήνα, δηλαδή έως και 12 κιλά το χρόνο!

6 Μην τρως στο πόδι

Φτιάξε το γεύμα σου και ασχοληθήσου μόνο με αυτό. Μην αποσπάς την προσοχή σου με τηλεόραση, μιλώντας στο τηλέφωνο ή οτιδήποτε άλλο. Έτσι βοηθάς τον εγκέφαλό σου να συνειδητοποιήσει τη διαδικασίας τροφής και να πάρει το μήνυμα ότι χόρτασε.

7 Μάσησε αργά 

Όταν τρως γρήγορα δεν μασάς καλά τη τροφή σου. Έτσι επιβαρύνεις περισσότερο το πεπτικό σου. Επίσης, όταν μασάς γρήγορα εισπνέεις και περισσότερο αέρα με αποτέλεσμα να φουσκώνεις.

ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΣΟΥ

8 Μην ξεχνάς την προθέρμανση

Αυξάνεις την πιθανότητα τραυματισμού, ενώ η καρδιακή σου συχνότητα (στην περίπτωση αεροβικής άσκησης) ανεβαίνει πολύ γρήγορα.

9 Δεν έχεις χρόνο για άλλο πόνο

Πιστεύεις ότι πρέπει να πονέσεις για να έχεις αποτέλεσμα; Αυτό δεν ισχύει πια. Η ένδειξη πόνου δείχνει ότι κάνεις λάθος στην εκτέλεση των ασκήσεων. Η αυξημένη προσπάθεια δεν χρειάζεται να συνοδεύεται από πόνο. 

10 Μην κολλάς στο ίδιο πρόγραμμα

Οταν γυμνάζεις τους ίδιους μυς με τον ίδιο τρόπο τότε ο οργανισμό σου συνηθίζει και ο ρυθμός βελτίωσης πέφτει. Βρες διαφορετικές ασκήσεις, που κάθε φορά θα τις κάνεις με διαφορετική σειρά, ένταση και τρόπο.

11 Κάνε διατάσεις

Μπορείς να οδηγήσει σε πιασίματα, ελλιπή ευλυγισία και φυσικά σε τραυματισμούς.

12 Εστίασε στους κοιλιακούς

Μετά από κάθε σετ κοιλιακών νιώθεις τον αυχένα σου πιασμένο; Αυτό συμβαίνει γιατί αντί να σφίγγεις τους μυς της κοιλιάς χρησιμποιείς τους αυχενικούς μύες! Γι αυτό πριν ξεκινήσεις πίεσε τη γλώσσα σου στον ουρανίσκο. Θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς κατευθύνοντας την ένταση στο στομάχι.

13 Συντόμεψε τα διαλλείματα

Το μυστικό για να αποδόσει η προπόνησή σου είναι η ένταση. Τα μεγάλα διαλλείματα παγώνουν κυριολεκτικά το σώμα στη μέση της προπόνησής σου.

14 Φάε πρώτα κάτι

Η ζαλάδα που νιώθεις μπορεί να οφείλεται στο χαμηλό ενεργειακό φορτίο. Μην ξεκινάς ποτέ απαιτητική άσκηση εάν δεν έχεις φάει κάτι ελαφρύ δυο ώρες πριν.

15 Ξεκουράσου

Αν γυμνάζεσαι θα πρέπει και να ξεκουράζεσαι, άλλωστε η διαδικασία της ανάπτυξης γίνεται στη φάση της ηρεμίας. Μην ξεκινάς ποτέ μια νέα προπόνηση εάν είσαι κουρασμένος από τη προηγούμενη.

16 Αλλά μην κάνεις μεγάλα διαλείμματα

Τα διαλλείματα στη προπόνηση έχουν συγκεκριμένο χρόνο ο οποίος διαμορφώνει την ένταση της προπόνησης, υπερβολικά μεγάλες διακοπές έχουν σαν αποτέλεσμα την απώλεια του ρυθμού, ο οποίος είναι απαραίτητος στη προπόνηση με αντιστάσεις.

17 Έχε στόχο

Πήγαινε στην προπόνησή σου με σχέδιο. Κάθισε με κάποιον γυμναστή που ξέρει τι θες και τις ανάγκες σου και φτιάξτε μαζί ένα πρόγραμμα προπόνησης

18 Άσε το ζεστό μπάνιο μετά την άσκηση

Μπορεί η αίσθηση της σάουνας ή ενός καυτού ντους αμέσως μετά από έντονη άσκηση να φαίνεται χαλαρωτική, όμως η θερμότητα δεν έχει θετικές συνέπειες για το σώμα. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ο οργανισμός δουλεύει σκληρά για να κρατήσει το σώμα δροσερό. Προσθέτοντας επιπλέον ζέστη, θα “σοκαριστεί”. Οι περισσότεροι αθλητές ξέρουν το μυστικό: χρησιμοποιούν πάγο μετά τη γυμναστική ή κάνουν ένα κρύο ντους που βοηθά στη διαδικασία επούλωσης και στην αναζωογόνηση των μυών που έχουν καταπονηθεί. 

19 Δεσμεύσου!


Αν πραγματικά θέλεις να δεις αποτελέσματα όσον αφορά τη φυσική σου κατάσταση (αλλά και την υγεία σου), το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να δεσμευτείς απέναντι στον εαυτό σου. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις; Να προπληρώσεις όλες τις συνεδρίες στο γυμναστήριο ή στον personal trainer τον οποίο θα επιλέξεις. Αυτή, είναι η πρώτη δέσμευση που μπορείς να κάνεις η οποία έχει τη δύναμη να σε κάνει να τηρήσεις το πρόγραμμά σου.

photo