ΥΓΕΙΑ

Βεντούζες: Είναι όντως ΤΟ γιατρικό για αθλητές;

Όλοι την ξέρουμε την ιστορία: ο Michael Phelps εμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο με μώλωπες σε στρογγυλό σχήμα στην πλάτη του. Οι Κινέζοι και οι Έλληνες ήξεραν περί τίνους επρόκειτο, ο υπόλοιπος κόσμος όχι. Από τότε όλοι άρχισαν να εξυμνούν τα οφέλη του cupping therapy ή τις βεντούζες που μας έκοβε η γιαγιά αλλά έχει όντως αποτέλεσμα;

 

 

Cupping therapy: είχες και στο χωριό σου!

Οι πρώτες αναφορές για τη συγκεκριμένη μέθοδο με τις βεντούζες ή κατά κόσμον cupping therapy, υπάρχουν στα κείμενα του Ιπποκράτη, ο οποίος συνιστούσε τις βεντούζες για την αντιμετώπιση της στηθάχης και των διαταραχών της περιόδου. Στην Ελλάδα οι βεντούζες είναι αρκετά διαδεδομένες για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Ο κλασικός τρόπος που εφαρμόζονται είναι με ποτήρια, τα οποία θερμαίνονται με ένα πιρούνι στο οποίο έχει τοποθετηθεί βαμβάκι με οινόπνευμα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σα δαδί. Αμέσως τοποθετούνται στο δέρμα.

Η θεραπεία με βεντούζες υποτίθεται ότι θεραπεύουν μυικούς πόνους και πόνους που προέρχονται από την άθληση.

Ποια είναι τα οφέλη τους

Οι βεντούζες αυξάνουν τη ροή του αίματος, κάτι που βοηθά στην επούλωση του σώματος με φυσικό τρόπο. Η αναρρόφηση διεγείρει τη ροή, κυρίως του αίματος και της λέμφου, στην περιοχή όπου εφαρμόζεται. Το σώμα νόμιζει ότι έχει τραυματιστεί, γι 'αυτό ξεκινάει μια φλεγμονώδη αντίδραση, κινητοποιώντας αντισώματα στην περιοχή για να προσπαθήσει να θεραπεύσει το σημείο. Αποτέλεσμα είναι η βελτίωση της αιμάτωσης και της οξυγόνωσης των τοπικών ιστών.

Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο οι βεντούζες έχουν επιτυχία στη χαλάρωση των καταπονημένων μυών. Μαζί με την ενίσχυση της αθλητικής αποκατάστασης, χρησιμοποιείται επίσης για τα κρυολογήματα, τον πόνο στη μέση και την ινομυαλγία.

Για τους αθλητές που δεν έχουν τραυματιστεί, η αυξημένη ροή αίματος θεωρείται ότι βοηθά στην αποκατάσταση των μυϊκών ινών μετά από μια σκληρή προπόνηση.
Επιπλέον οι βεντούζες:

  • βελτιώνουν τη ροή του αίματος,
  • απομακρύνουν τις τοξίνες από τον οργανισμό,
  • μειώνουν το οίδημα και τον πόνο,
  • λύνουν συμφύσεις,
  • ανακουφίζουν από ρευματικούς ή αρθριτικούς πόνους,
  • ανακουφίζουν το αναπνευστικό, από το βήχα και το κρύωμα,
  • ανακουφίζουν από τους πόνους της περιόδου. 

Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν βεντούζες

Οι βεντούζες αντενδείκνυνται:

Σε έντονες κράμπες,

Σε αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις,

Σε έλκη σε περιοχές με πολύ λεπτή επιδερμίδα,

Στους μαστούς,

Στην περιοχή της κοιλιάς και της μέσης κατά την εγκυμοσύνη,

Πάνω από την καρδιά,

Πάνω από βασικά αιμοφόρα αγγεία,

Σε ανθρώπους ιδιαίτερα ευαίσθητους σε αιματώματα

Οι βεντούζες έχουν όντως αποτέλεσμα;

Λίγες μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία με βεντούζες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση και την ανακούφιση του πόνου, αλλά αυτές οι έρευνες είναι λίγες και τυχαίες. Επίσης, εδώ έχουμε το φαινόμενο placebo: αν οι άνθρωποι απλά πιστεύουν ότι δέχονται θεραπεία με τις βεντούζες, αυτή η πίστη μπορεί μερικές φορές να είναι αρκετή για να βελτιώσει την κατάστασή τους.

Φίλια Μητρομάρα