ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ζωμός από κόκαλα: είναι ή όχι superfood για τους αθλητές;

Ο ζωμός από κόκαλα κάνει θραύση στους αθλητικούς κύκλους. Αθλητές όπως ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ Κόμπε Μπράιαντ, άρχισε να περιλαμβάνει ζωμό από κοτόπουλο και οστά βοοειδών στη διατροφή του. Είναι ή όχι superfood για τους αθλητές;

 

 

Πριν επιλέξεις τον ζωμό από κόκαλα για το κολλαγόνο και τα θρεπτικά στοιχεία, η κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Δέσποινα Μαρσέλου εξηγεί ότι όχι μόνο αποτελεί φτωχή πηγή θρεπτικών συστατικών αλλά δεν μας παρέχει και κολλαγόνο όπως νομίζεις.

Τι είναι ο ζωμός από κόκαλα;

Ο ζωμός αυτός παρασκευάζεται από κόκαλα πουλερικών ή βόειου κρέατος. Βράζει μέχρι τα κόκαλα να σπάσουν ή να λιώσουν, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί έως και δύο μέρες βρασμού! Όταν τα κόκαλα σπάσουν θεωρείται ότι απελευθερώνονται θρεπτικά συστατικά που ισχυρίζονται ότι μπορούν τον αναγορεύσουν ως superfood αφού τονώνει το ανοσοποιητικό, καταπολεμά φλεγμονές, χαρίζει ελαστικό δέρμα, δυνατά μαλλιά και νύχια, ωφελεί το πεπτικό κ.ά.

Ο ζωμός από κόκαλα χρησιμοποιείται ως βάση για σούπες ή και ως χυμός και συστήνεται συχνά ως μέρος διατροφής όπως της paleo diet.

Τι περιέχει ο ζωμός από κόκαλα;

Γλυκοζαμινογλυκάνες: Η γλυκοζαμίνη είναι ένα μόριο που έχει χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα για τη θεραπεία της αρθρίτιδας τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας σε ορισμένες περιπτώσεις στην αναγέννηση του χόνδρου. Η γλυκοζαμίνη είναι ένα υποσύνολο των μορίων γλυκοζαμινογλυκανών που παράγουν κολλαγόνο. Αυτά τα μόρια επιβιώνουν στην πέψη και πηγαίνουν κατευθείαν στις αρθρώσεις, αποκαθιστώντας τους ιστούς γύρω τους – τους τένοντες, τους συνδέσμους και τα άκρα των οστών (όλα κατασκευασμένα από κολλαγόνο). Επιπλέον, αυτά τα μόρια ενισχύουν τα οστά, τα μαλλιά, το δέρμα και τις αρτηρίες.

Omega 3 λιπαρά οξέα: βοηθούν στην κατασκευή νεύρων, εγκεφάλου και οστικού ιστού, καθώς και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Αμινοξέα: Τα οστά περιέχουν μέχρι 6 φορές την ποσότητα γλυκίνης που περιέχει το μυϊκό κρέας. Επίσης περιέχει αργινίνη και προλίνη.

Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο παίζει ρόλο σε περισσότερα από 300 συστήματα ενζύμων που ρυθμίζουν τις αντιδράσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούνται για μυϊκή και νευρική λειτουργία, γλυκόλυση και παραγωγή ενέργειας.

Φωσφόρο: Απαιτείται για την κατασκευή υγιών οστών και δοντιών και για τη δημιουργία ATP (ενέργειας).

Σιλικόνη: Απαιτείται για υγιή μάτια, τένοντες, δέρμα και αρτηρίες.

Θείο: Απαιτείται για την κατασκευή κολλαγόνου, κερατίνης (για υγιή νύχια / μαλλιά) και για αναπνοή.

Με λίγα λόγια, από ότι φαίνεται ο ζωμός από κόκαλα είναι superfood και φαίνεται πραγματικά καλός για τους τένοντες, τους συνδέσμους, τις αρθρώσεις και τα οστά. Μοιάζει σαν κάτι που ένας αθλητής δεν θέλει στη διατροφή του;

Τι λέει η ειδικός

“Ο ζωμός από κόκαλα περιέχει πράγματι κολλαγόνο, αλλά οι ισχυρισμοί ότι τα συστατικά αυτά ωφελούν άμεσα τα οστά και τις αρθρώσεις μας με την κατανάλωση του ζωμού, είναι αβάσιμοι. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι καταναλώνοντας ζωμό και παίρνοντας αμινοξέα και μέταλλα από εκεί, διαφέρει από το να τα λαμβάνουμε από άλλες τροφές” λέει η Δέσποινα Μαρσέλου, διαιτολόγος – διατροφολόγος με ειδίκευση στην κλινική διατροφή και ανοσολογία. “Όταν καταναλώνουμε κολλαγόνο, αυτό διασπάται στον ανθρώπινο οργανισμό σε αμινοξέα, μέταλλα κλπ. Αυτά στη συνέχεια δρουν όπως όλα τα μέταλλα και αμινοξέα που λαμβάνουμε από τροφές και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έχουν κάποιο παραπάνω πλεονέκτημα, επειδή τα λαμβάνουμε από ζωμό κόκαλου.

“Το γεγονός ότι δεν απορροφάμε το κολλαγόνο όπως είναι, και το ότι ο ζωμός κοκάλων περιέχει κολλαγόνο το οποίο μπορεί να αφομοιωθεί από το ανθρώπινο σώμα σε αυτή τη μορφή, δεν στέκει. Στην πραγματικότητα το κολλαγόνο είναι μια σχετικά φτωχή πηγή αμινοξέων, ενώ μια διατροφή πλούσια σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι ιδανική. Οι φυτικές τροφές βοηθούν περισσότερο τον οργανισμό να συνθέσει κολλαγόνο και ταυτόχρονα μας παρέχουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία δεν βρίσκουμε σε επαρκείς ποσότητες σε κρέατα και ζωμούς.” καταλήγει η ειδικός.

Φίλια Μητρομάρα