ΥΓΕΙΑ

Τι αποκαλύπτει ο ιδρώτας σου για σένα;

Ο ιδρώτας δεν είναι μόνον το air condition του σώματός σου, αλλά και χειρότερος καταδότης των Γερμανών (και από τον Αρτέμη Μάτσα ή τον Δήμο Σταρένιο) της υγείας σου αφού μπορεί να σου πει περισσότερα πράγματα για το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης και της διάθεσής σου από ό,τι μπορείς να φανταστείς! Για δες τι αποκαλύπτει ο ιδρώτας σου για σένα και την υγεία σου.

 

 

Είναι ο ιδρώτας σου αλμυρός: χρειάζεσαι περισσότερο αλάτι

Αν ο ιδρώτας σου τσούζει τα μάτια ή δημιουργεί μικροερεθισμούς στο δέρμα ή αφήνει λευκές γραμμές στο πρόσωπο ή τα ρούχα σου, σου φωνάζει ότι χρειάζεται επιπλέον πρόσληψη νατρίου. Πρόσθεσε αλάτι στις τροφές σου, πιες ένα αθλητικό ποτό και όχι απλό νερό όταν ασκείσαι.

Αν ιδρώνεις πριν την προπόνηση σημαίνει ότι είσαι σε καλό δρόμο!

Εάν ιδρώνεις νωρίτερα σε μια προπόνηση από άλλες φορές αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχεις αντοχή ή ότι δεν θα τα καταφέρεις. Στην πραγματικότητα σημαίνει ακριβώς το αντίθετο. Σε μια μελέτη του 2010, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πιο fit άτομα είχαν την τάση να ιδρώνουν πολύ και νωρίτερα. Το υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης σου επιτρέπει να ασκηθείς περισσότερο, παράγει περισσότερη θερμότητα η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε περισσότερο ιδρώτα.

Πολύς ιδρώτας το πρωί: ίσως χρειάζεται να μειώσεις τον καφέ

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης θα μπορούσε να ευθύνεται για τους πρωινούς σου ιδρώτες. Ο καφές αυξάνει την εφίδρωση με δύο τρόπους. Κατ 'αρχάς, η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενεργοποιώντας τους ιδρωτοποιούς αδένες. Όσο περισσότερη καφεΐνη καταναλώνεις, τόσο περισσότερο ιδρώνεις. Δεύτερον, εάν πίνεις τον καφέ σου ζεστό η θερμότητα από το ίδιο το ρόφημα μπορεί να κάνει το σώμα σου να ζεσταθεί και να ιδρώσει.

Ιδρώνεις παρόλο που βάζεις αντιδρωτικό: ίσως το βάζεις σε λάθος χρόνο 

Τα αντιδρωτικά είναι πιο αποτελεσματικά όταν εφαρμόζονται σε ξηρό δέρμα. Αν τα εφαρμόσεις μετά από το ντους, ενώ υπάρχει ακόμη υγρασία στις μασχάλες σου δεν θα σε καλύψουν. Και αυτό γιατί περιέχουν ενεργά συστατικά, κυρίως άλατα αλουμινίου τα οποία ρυθμίζουν την έκκριση του ιδρώτα φράζοντας για 3-4 ημέρες τους ιδρωτοποιούς αδένες. Εάν η επιφάνεια του δέρματος είναι υγρή, η χημική αντίδραση που σχηματίζουν τα συστατικά εξαντλείται στην επιφάνεια του δέρματος, αντί στους πόρους. Ακόμα και αν κάνεις ντους το πρωί, χρησιμοποίησε τα αντιιδρωτικά το βράδυ πριν κοιμηθείς. Μετά το ντους βάζε αποσμητικό.

 

Διάβασε: Οι 10 κανόνες των αποσμητικών που βάζουν τέλος στην κακοσμία και τον ιδρώτα

 

Μυρίζει ο ιδρώτας σου: ίσως είσαι αγχωμένος ή φοβάσαι

Εκτός από το προφανές, δηλαδή να έχεις καταναλώνεις παστουρμά ή σκόρδο το προηγούμενο βράδυ, υπάρχει και άλλος λόγος που μυρίζει ο ιδρώτας σου. Από μία ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ζητήθηκε από 64 άτομα να δώσουν δείγμα του ιδρώτα τους. Οι μισοί όταν πηδούσαν με αλεξίπτωτο από αεροπλάνο για πρώτη φορά και οι άλλοι μισοί μετά από άσκηση. Όλοι οι εθελοντές που κλήθηκαν να μυρίσουν τα δείγματα ιδρώτα εντόπισαν αμέσως τον φόβο της πρώτης ομάδας και μάλιστα σε τεστ που ακολούθησε αντιδρούσαν σαν να τους είχε δοθεί… μήνυμα επικινδυνότητας και πρόσεχαν και οι ίδιοι. Σε άλλο πείραμα παρατηρήθηκε επίσης ότι οι γυναίκες που μυρίζουν τον ιδρώτα ενός άνδρα που έχει άγχος παίρνουν ριψοκίνδυνες αποφάσεις! Σε ενδιαφέρει: Μυρίζει ο ιδρώτας σου όταν γυμνάζεσαι; Οι 5 τροφές που φταίνε!

Μυρίζει περίεργα ο ιδρώτας σου: ίσως να κόλλησες κάποια ίωση     

Μελέτη δημοσιευμένη στο Psychological Science διαπίστωσε ότι οι υγιείς άνθρωποι είναι σε θέση να καταλάβουν ότι η περίεργη μυρωδιά του ιδρώτα κάποιου μπορεί να σημαίνει ότι είναι άρρωστος ή ότι έχει κάποια ίωση. Η μυρωδιά λειτουργεί ως σημαντικό προειδοποιητικό σήμα εναντίον των ιώσεων. 

Εάν είσαι γυναίκα και ιδρώνεις ενώ δεν ίδρωνες ίσως να είσαι έγκυος (και να μην το ξέρεις;)

Η ασυνήθιστα έντονη εφίδρωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια κοινή κατάσταση στις μέλλουσες μαμάδες. Είναι αποτέλεσμα της αύξησης των ορμονών, της ροής του αίματος και της αλλαγής του μεταβολισμού. Οι δε νυχτερινές εφιδρώσεις τείνουν να συμβαίνουν κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι εξάψεις συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, ως αποτέλεσμα παρόμοιων ορμονικών ανισορροπιών.

Φίλια Μητρομάρα