ΥΓΕΙΑ

Θέλεις να χτυπήσεις tattoo; 6+1 πράγματα που πρέπει πρώτα να ξέρεις

Σκέφτεται πως τώρα που το γυμνασμένο σώμα σου είναι περισσότερο εκτεθειμένο από ποτέ να χτυπήσεις ένα tattoo: όνομα του έρωτά σου, την ημερομηνία της απόλυσής σου… Μπορεί να πιστεύεις πως το πρόβλημα είναι λίγος πόνος αλλά υπάρχουν κάποιες άλλες απροσδόκητες συνέπειες από το μελάνι που εισχωρεί στο δέρμα σου. Μελέτη διαπίστωσε ότι το 10% των ανθρώπων που έκαναν τατουάζ είχαν ανεπιθύμητες αντιδράσεις όπως κνησμός, οίδημα και καθυστερημένη επούλωση ενώ ένα 6% ανέφερε αντίδραση που διήρκησε περισσότερο από 4 μήνες. Φιλοσοφία ζωής, στιγμή τρέλας, διατήρηση μιας ανάμνησης, όποιος κι αν είναι ο δικός σου λόγος μάθε τι πρέπει να ξέρεις πρώτα προτού το χτυπήσεις.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ

1 Την ποιότητα και κατάσταση του δέρματός σου
Κάποιες δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση και το έκζεμα μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα όταν κάνεις τατουάζ. Όσοι έχουν ψωρίαση διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν το φαινόμενο Koebner, στο οποίο μπορεί να αυξηθεί η ψωρίαση σε περιοχές όπου υπάρχει τραύμα στο δέρμα. Εκτός του ότι είναι δυσάρεστη η ανάπτυξη των νέων φολίδων στο δέρμα πάνω στο τατουάζ μπορεί να ενεργοποιήσει την ψωρίαση σε περίπτωση που ήταν ανενεργή. Όσοι πάλι εμφανίζουν έκζεμα, το δέρμα τους είναι υπερευαίσθητο στα τραύματα και σε ερεθιστικές ουσίες. Έτσι, μπορεί ένα τατουάζ να προκαλέσει αλλεργική δερματική αντίδραση.

2 Τα φάρμακα που ίσως παίρνεις
Τα τατουάζ αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης, έτσι όσοι έχουν ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί έαν λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την πολλαπλή σκλήρυνση, τον λύκο, ή τη νόσο του Crohn.

3 Τον ήλιο
Το πρόσφατα χτυπημένο τατουάζ κάνει το δέρμα επιπλέον ευαίσθητο στον ήλιο αφού το δέρμα προσπαθεί να επουλώσει το τραύμα που υπέστη. Οι υπεριώδεις ακτίνες μπορεί να δημιουργήσουν δερματική αντίδραση και ηλιακό έγκαυμα. Αυτό μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε χρώμα μελανιού, αλλά είναι πιο πιθανό να συμβεί εάν το τατουάζ σου περιέχει κίτρινο ή κόκκινο χρώμα. Μην αφήνεις εκτεθειμένο το τατουάζ σου όταν το χτυπήσεις ή προστάτευέ το με αντηλιακό, οπωσδήποτε!

4 Την έκταση του τατουάζ
Με ένα μεγάλο τατουάζ είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν οι αλλαγές που μπορεί να σημαίνουν κάποιο πρόβλημα όπως καρκίνος του δέρματος.

5 Τις συνθήκες υγιεινής
Ο άνθρωπος που θα σου κάνει τατουάζ οφείλει να ανοίξει τη συσκευασία της βελόνας μπροστά σου, η οποία εννοείται ότι θα πρέπει να είναι μιας χρήσης. Οι βρώμικες βελόνες μπορούν να μεταδώσουν σοβαρές λοιμώξεις όπως ηπατίτιδα C και AIDS. Επιπλέον, βεβαιώσου ότι ο tattoo artist φοράει προστατευτικά γάντια και τα αλλάζει κάθε φορά που αγγίζει οποιοδήποτε αντικείμενο εκτός από το δέρμα σου.

6 Το κοινό tattoo
Δεν είναι κακό να μετανιώνεις για το τατουάζ που έκανες. Το κακό είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις και πολλά γι' αυτό και η αφαίρεση είναι δύσκολη και επίπονη. Το να χτυπάς το ίδιο tattoo με το έταιρον ήμισυ είναι πολύ σημαντικό. Φρόντισε να μην το ξοδέψεις σε κάποιον ή κάποια που δεν το αξίζει.

Θα χρειαστεί επίσης να:

* Μην πίνεις αλκοόλ: Το αλκοόλ επηρεάζει τη διαδικασία της επούλωσης και μπορεί να αυξήσει την αιμορραγία. Ερευνητές στο Georgetown University Medical Center διαπίστωσαν ότι μόνο δύο ποτά μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα των αιμοπεταλίων σας να συγκεντρωθούν όλα μαζί, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος.

* Βάζεις κρέμα: Ο καλύτερος σύντροφος σου τις πρώτες μέρες θα είναι ένα σωληνάριο Bepanthol. Κοιμήσου καλά και ενυδάτωνε την περιοχή καθημερινά με ενυδατική κρέμα για να επουλωθεί γρηγορότερα και καλύτερα.

 

photo credit: https://www.flickr.com/photos/eekim/