ΥΓΕΙΑ

7 τεχνικές χαλάρωσης που δεν έχεις ξανακούσει

Ξεκινούν οι διακοπές και είσαι στην τσίτα; Αυτές οι 7 εκπληκτικές τεχνικές χαλάρωσης χωρίς μασάζ, μαθήματα γιόγκα και πράσινο τσάι θα σε στείλουν κατευθείαν στην απόλυτη νιρβάνα.

1 Φόρεσε κάτι με το σωστό χρώμα
Κι όμως ισχύει: ορισμένα χρώματα μπορούν να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις. Αν για παράδειγμα είσαι τύπος του νερού χρώματα όπως το μπλε, το τιρκουάζ και το πράσινο θα σε ηρεμήσουν. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που πολλά ξενοδοχεία έχουν ως βάση αυτά τα χρώματα στα δωμάτιά τους. Αν είσαι τύπος του βουνού φόρεσε γήινα χρώματα ή παστέλ. Γενικά απόφυγε τα έντονα χρώματα που δημιουργούν υπερδιέγερση δηλαδή μακριά από το μαύρο και το κόκκινο.

2 Σβήσε το Facebook από το κινητό σου
Μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο αλλά δουλεύει! Η τεχνολογία είναι μία από τις κύριες πηγές του άγχους και του στρες. Αν η προσοχή σου αποσπάται συνεχώς από τις ειδοποιήσεις των μηνυμάτων του inbox και των tags είναι πολύ δύσκολο να επικεντρωθείς στη στιγμή και να απολαύσεις τα μικρά πράγματα και να χαλαρώσεις. Για να χαλαρώσεις άσε τα social media στην άκρη και μείωσε το άγχος του πόσες φωτογραφίες ανέβασες στο instagram. Επικεντρώσου στη χαλάρωσή σου και ενημέρωσε μετά τις διακοπές τους fans σου!

3 Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται
Ξυπνώντας με τον (εκνευριστικό) ήχο του ρολογιού μπορεί να είναι αποτελεσματικό (και σίγουρο) αλλά αυτό εντείνει το άγχος. Αντ 'αυτού, ξεκίνα τη μέρα σου με 10 έως 15 λεπτά χαλάρωσης. Κάνε κάποιες διατάσεις στο κρεβάτι, διάβασε ένα περιοδικό ή απόλαυσε την ησυχία σου. Θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις με ηρεμία την ημέρα σου.

4 Ξέχνα το έλαιο λεβάντας
Την επόμενη φορά που θα νιώθεις τσίτα μύρισε αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού ή τριαντάφυλλου. Αυτές οι μυρωδιές οδηγούν στην χαλάρωση σώματος και νου, σύμφωνα με μελέτη. Μπορείς να προσθέσεις μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου σε λοσιόν σώματος και θα έχεις και διπλό όφελος: ενυδάτωση και ηρεμία.

5 Αφιέρωσε 15 λεπτά
Ένα τέταρτο χρειάζεσαι για να χαλαρώσεις. Να τι πρέπει να κάνεις: σκέψου αυτό που σε απασχολεί έντονα την τελευταία εβδομάδα. Στη συνέχεια, εισέπνευσε και εστίασε στην αναπνοή σου στην κοιλιά. Παρατήρησε τη διαδρομή της καθώς ανεβαίνει στο λαιμό σου και έκπνευσε από τη μύτη. Αυτή η 15λεπτη τεχνική υπόσχεται να απομακρύνει όλες τις σκέψεις που σε βαραίνουν μακριά.

6 Αγκάλιασε τον καλύτερό σου φίλο
Μπορεί ενστικτωδώς όταν είσαι φορτισμένος να το κάνεις αλλά υπάρχει και επιστημονική εξήγηση για αυτό. Η παρουσία του κολλητού σου περιορίζει δραστικά τις σωματικές επιδράσεις των αρνητικών εμπειριών σου, με αποτέλεσμα να παράγεις λιγότερη κορτιζόλη σύμφωνα με δημοσιευμενη μελέτη στην επιθεώρηση Developmental Psychology.

7 «Σπάσε» ένα χαμόγελο
Χαρούμενος ή όχι, η απλή πράξη του χαμόγελου θα μπορούσε να βοηθήσει σε μια πιο χαλαρή διάθεση. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science εκείνοι που χαμογελούσαν είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών επεισοδίων μετά από ένα αγχωτικό γεγονός σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν. Το γέλιο μπορεί να μειώσει τον τρόπο που ο οργανισμός επεξεργάζεται το άγχος. Τέλος, μην ξεχνάς πως το στρες σου προσθέτει κιλά. Μείωσε στρες και λίπος στην κοιλιά με αυτή την άσκηση!