ΥΓΕΙΑ

Θέλεις να είσαι πραγματικά ευτυχισμένος; Κάνε μόνον αυτά!

Δεν είναι μόνον τα χρήματα που κερδίζεις ο παράγοντας που μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο. Τα απλά πράγματα θα σε οδηγήσουν σε μια πιο ευτυχισμένη ζωή γεμάτη υγεία. Οι ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι η ευτυχία είναι μεταδοτική (όπως και η γρίπη). Γίνε φορέας της ευτυχίας σου και κάνε αυτά τα 10 πράγματα για να είσαι πραγματικά ευτυχισμένος.

1 Γυμνάσου χωρίς υπερβολές
Πώς η άσκηση σε κάνει ευτυχισμένη; Εκτός από τα χημικά που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου (προτίμησε το τρέξιμο ή το έντονο περπάτημα που αυξάνουν γρήγορα την έκκριση της σεροτονίνης και των ενδορφινών) και έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν στην κατάθλιψη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Ψυχολογίας της Υγείας, έδειξε ότι όσοι γυμνάζονται νιώθουν καλύτερα για το σώμα τους ακόμα κι αν δεν χάσουν γραμμάριο αυξάνοντας έτσι την αυτοεκτίμησή τους. Αυτό είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό των ευτυχισμένων ανθρώπων.

2 Βγες από το Facebook και έλα σε επαφή με ένα φίλο
Τα like δεν φέρνουν την ευτυχία, αντιθέτως τη δυναμιτίζουν! Έρευνα του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν έδειξε ότι τα επίπεδα ευτυχίας των εθελοντών αυξήθηκαν όχι όταν αφοσιώνονταν στο Facebook αλλά όταν τους δόθηκε η ευκαιρία για προσωπική επαφή και επικοινωνία.

3 Κάνε σεξ, περισσότερο ή καλύτερο
Σύμφωνα με έρευνες οι άντρες απολαμβάνουν το σεξ περισσότερο από τις γυναίκες και θεωρείται παράγοντας ευτυχίας κυρίως από άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Γενικά η ερωτική επαφή κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους γιατί εκλύεται η ορμόνη της καλής διάθεσης, η ωκυτοκίνη, η οποία μειώνει το φόβο και την ορμόνη του στρες την κορτιζόλη αμέσως μετά τον οργασμό.

4 Μη ζεις στο παρελθόν. Ζήσε στο παρόν.
Μερικές φορές αυτά που έζησες στο παρελθόν τα θεωρείς πιο σημαντικά από άλλα γεγονότα της ζωής; Ο Φρόιντ αποκαλούσε αυτές τις στιγμές του παρελθόντος «αναμνήσεις οθόνες», επειδή έχουμε την τάση να φιλτράρουμε τη ζωή μας μέσω αυτών. Όσο ζωντανές κι αν φαίνονται στο μυαλό σου, αυτά τα στιγμιότυπα ανήκουν στο παρελθόν. Προσπάθησε να σταματήσεις να αντιδράς σε αυτές, ξεκόλλα από το παρελθόν και ζήσε το σήμερα.

5 Άλλαξε μόνο τον εαυτό σου
Α+Β=Γ: Στην εξίσωση των σχέσεων, εσύ είσαι το Α, το Β είναι κάποιος με τον οποίο έρχεσαι σε σύγκρουση και το Γ είναι η σχέση. Αυτή η εξίσωση είναι ιδιαίτερα σχετική όποτε μαλώνεις με κάποιον που αγαπάς. Αν θέλεις να αλλάξεις την έκβαση, είναι απλό: άλλαξε το Α και θα αλλάξει και το Γ. Δεν μπορείς να αλλάξεις κανέναν άλλο.

6 Δεν έχουν τα πάντα σχέση μ’ εσένα.
Οποιαδήποτε υπερβολική ενασχόληση με τον εαυτό –θετική ή αρνητική- θα επηρεάσει τις σχέσεις. Η εγωπάθεια ή ο ναρκισσισμός ξεκινά από τον καθρέφτη. Ίσως να μη σου αρέσει πάντα αυτό που βλέπεις, αλλά είτε θαυμάζεις πολύ είτε είσαι υπερβολικά επικριτικός, απομακρύνσου από το είδωλό σου ώστε να έχεις μια πιο γεμάτη κι ευτυχισμένη ζωή.

7 Η σύγκρουση μπορεί να είναι καλό πράγμα
Η ιδέα του να εγκαταλείψεις τη νοοτροπία «όλα ή τίποτα» και να αντιλαμβάνεσαι πλήρως δύο αντικρουόμενες ιδέες μπορεί να συμβαίνει την ίδια στιγμή. Μπορεί να είσαι έξαλλος με κάποιον και να τον αγαπάς ταυτόχρονα. Μάθε να ανέχεσαι τη δυσαρέσκεια και να μην αφήνεις τη σύγκρουση ή τις διαφωνίες να σε καταβάλλουν.

8 Βάλε όρια και φρόντισε τον εαυτό σου
Η υπερβολή είναι κακή. Το να είσαι υπερβολικά καλός ή παραχωρητικός επιτρέπει στις ανάγκες των άλλων να ρουφούν τη ζωή από μέσα σου. Να θυμάσαι το εξής: οι αεροπορικές εταιρείες σου λένε να βάλεις πρώτα τη δική σου μάσκα οξυγόνου! Φρόντισε τον εαυτό σου – δεν είναι εγωιστικό. Πρόκειται απλώς για αυτοσυντήρηση.

9 Μείνε στην παρούσα κατάσταση ή προχώρα
Το να μην αποφασίσεις είναι απόφαση. Αν αναβάλλεις μια απόφαση, πρέπει να ξέρεις ότι η καθυστέρηση είναι μια μορφή δράσης. Επιλέγοντας την αναβολή, ίσως χάνεις την ευκαιρία να πετύχεις τους στόχους σου ή να μετανιώνεις που δεν προχωράς στη ζωή σου. Είναι σαν το παλιό ρητό – τι είχαμε, τι χάσαμε. Αλλά τελικά, μπορεί και να χάσεις κάτι.

10 Βρες έναν σκοπό
Αν προσπαθείς να πετύχεις έναν στόχο στη δουλειά σου ή έναν σκοπό στη ζωή σου θα ενισχύσεις την αυτοεκτίμηση σου. Δεν ξέρεις με τι να ασχοληθείς; Βρες τον σκοπό σου κάνοντας στον εαυτό σου δύο ερωτήσεις:
1 Τι είναι αυτό που με ενθουσιάζει και και μου δίνει ενέργεια;
2 Για ποιο πράγμα θα ήθελα να με θυμούνται οι άλλοι;