Fitness

Ποιες κακές συνήθειες πρέπει να κόψεις μετά την προπόνηση

Έκανες την άσκησή σου, τα πήγες καλά αλλά γιατί δεν βλέπεις αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου στην απόδοση ή στους στόχους σου; Δες ποιες κακές συνήθειες πρέπει να κόψεις μετά την προπόνηση.

1 Υπερενυδατώνεσαι

Μήπως πίνεις περισσότερο νερό από όσο χρειάζεσαι; Αν κάνεις μία απλή προπόνηση και είσαι αρχάριος μετά την προπόνηση το να πιεις νερό για ενυδάτωση είναι μία καλή λύση. Αρκεί να μην το παρακάνεις. Το ίδιο ισχύει και αν είσαι προχωρημένος και η προπόνησή σου σε κάνει να ιδρώνεις πολύ, τότε χρειάζεται μετά την προπόνηση να αποκαταστήσεις τους χαμένους σου ηλεκτρολύτες. Σκέψου πως για κάθε λίτρο ιδρώτα που αποβάλεις μέσω της άσκησης χάνεις 1,2 γραμμ. νατρίου, 1,48 γραμμ. χλωρίου, 0,23 γραμμ. καλίου, 0,02 γραμμ. ασβεστίου και 0,05 γραμμ. μαγνησίου. Έτσι, εάν ασκείσαι έντονα για περισσότερο από μιάμιση ώρα πίνε 230 ml με 295 ml sport drink (να μην περιέχει περισσότερο από 8% υδατάνθρακες) κάθε τέταρτο με μισάωρο κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου και μετά. Διαφορετικά μάθε τι να πιεις μετά την προπόνηση και γιατί.

2 Ελέγχεις αμέσως το κινητό για fb και emails

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Strength & Conditioning Research το στρες αυξάνει τα επίπεδα της φλεγμονής στον οργανισμό κάνοντας τους μυς σου να πονάνε περισσότερο και να μην μπορούν να αναρρώσουν μετά την προπόνηση. Με το να ελέγχεις στο κινητό σου για να τσεκάρεις τα εργασιακά σου emails ουσιαστικά ανεβάζεις τα επίπεδα στρες στον οργανισμό σου (κι ας μην το καταλαβαίνεις) λένε οι ερευνητές από το University of British Columbia στον Καναδά. Με αυτόν τον τρόπο κάνεις μισή δουλειά με την άσκησή σου κι ας έχεις χτυπηθεί τόσες ώρες στο διάδρομο.

3 Δεν κοιμάσαι επαρκώς

Υπάρχει το κλασικό τρίπτυχο: φάε καλά, προπονήσου σκληρά και κοιμήσου πολύ. Αν τα προηγούμενα τα καλύπτεις μέσα στην μέρα τότε πάμε στον τρίτο παράγοντα: τον ύπνο. Μετά από μία σκληρή προπόνηση χρειάζεσαι ξεκούραση και καλό ύπνο. Αυτό γιατί κατά τη διάρκεια του ύπνου παράγεται η αυξητική ορμόνη η οποία συμβάλλει στην αποκατάσταση των βλαβών των μυών και την αναγέννηση των ιστών ενώ αυξάνει και την μυική μάζα. Πόσο όμως ύπνο χρειάζεσαι; Εξαρτάται από το τι άτομο είσαι και τι προπόνηση κάνεις. Το σίγουρο είναι ότι το 8ωρο το έχεις απόλυτη ανάγκη. Δεν μπορείς να κοιμηθείς επειδή η κορτιζόλη έχει χτυπήσει κόκκινο; Υπάρχουν 7 τρόποι να κοιμηθείς σαν πουλάκι απόψε και να ξεκουραστείς.

4 Δεν τροφοδοτείς το σώμα σου με μαγνήσιο

Το μεταπροπονητικό σου γεύμα θα πρέπει να περιέχει σπανάκι, καρύδια, αβοκάντο, μπανάνα, βερίκοκα, δημητριακά. Είναι καλές πηγές μαγνησίου και το σώμα σου το χρειάζεται. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα μαγνησίου έχουν μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη στα χέρια και στις κνήμες. Αν και έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 300 βιοχημικές αντιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό για τις οποίες το μαγνήσιο είναι απαραίτητο ωστόσο μετά την άσκηση το χρειάζεσαι για τη σωστή λειτουργία των μυών και την αποκαταστασή τους καθώς και την αποφυγή κραμπών. Αν και το βράδυ δεν καταναλώνεις τροφές με μαγνήσιο οι μυς σου θα υποφέρουν, μαζί τους κι εσύ. Μάθε περισσότερο για πότε πρέπει να πάρεις μαγνήσιο.

5 Πας για ένα ποτηράκι κρασί

Εντάξει, κέρδισες με τον ιδρώτα σου τον… Χατζημιχάλη, κυριολεκτικά, αλλά γιατί δεν πρέπει να πιεις; Η έντονη άσκηση αυξάνει την παραγωγή ελευθέρων ριζών μετά το τέλος της προπόνησης. Αυτή όμως η αύξηση δίνει το έναυσμα στον οργανισμό να κάνει πιο δυνατό το ανοσοποιητικό του σύστημα, και γι' αυτό το λογο οι προχωρημένοι ασκούμενοι έχουν ισχυρότερο σύστημα. Όμως πίνοντας ένα ποτήρι κρασί τα αντιοξειδωτικά που περιέχει καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες με αποτέλεσμα να βγάζουν νοκ άουτ την καρδιά και τους μυες και να αποδυναμώνουν τη διαδικασία του οργανισμού. Ευτυχώς που η δράση των ελευθέρων ριζών δεν διαρκεί πολύ μετά την προπόνηση οπότε αν αύριο δεν έχεις γυμναστήριο βγες και πιες ένα ποτηράκι «στην υγειά σου»!