ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να πιεις μετά την προπόνηση και γιατί;

Τι θα συμβεί αν τα επίπεδα σιδήρου σου πέσουν μετά από μία πολύ σκληρή προπόνηση και ο οργανισμός σου αδειάσει από καύσιμα; Σε αντίθεση με τον κινητήρα ενός αυτοκινήτου που σταματά την καύση του φυσικού αερίου αμέσως μόλις σβήσεις τη μηχανή, το σώμα σου συνεχίζει να κινείται και να κάνει επιδιόρθωσεις και μετά το γυμναστήριο. Χρειάζεται να το ενυδατώνεις και να το τροφοδοτήσεις με τα σωστά μακροθρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση και λειτουργία των μυών και την ανάκτηση της ενέργειας.

Έτσι, αν είσαι αρχάριος μην το παιδεύεις πολύ: περίπου 15-30 λεπτά αφού τελειώσεις την προπόνησή σου (αν περιμένεις περσσότερο από αυτό το διάστημα το σάκχαρο θα πέσει στον γκρεμό) πιες νερό (ναι ΝΕΡΟ και μην υπερβάλλεις για να μην υπερενυδατωθείς), φάε λίγη άπαχη πρωτεΐνη για την αποκατάσταση των μυών σε συνδυασμό με υδατάνθρακες για να αποκτήσεις τη χαμένη σου ενέργεια. Μην το ρίξεις στα ισοτονικά, χαμένος κόπος: είναι απαραίτητο να γνωρίζεις ποιο ακριβώς ισοτονικό χρειάζεσαι ή πως θα το προσαρμόσεις στην προπόνηση σου (σκέψου πως οι επαγγελματίες αθλητές κάνουν ατέλειωτες δοκιμές και διορθώσεις στην ποσότητα για να καταλήξουν σε μία σωστή φόρμουλα).

Αν είσαι προχωρημένος τότε δες τι μπορείς να πιεις μετά την προπόνηση και γιατί. Άσπρο πάτο!

Για αύξηση μυικής αντοχής πιες μπύρα χωρίς αλκοόλ

Αν προπονείσαι για καιρό προκειμένου να τρέξεις σε μαραθώνιο αυξάνονται τα επίπεδα φλεγμονών στον οργανισμό σου και αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σου. Γι' αυτό και πολλοί μαραθωνοδρόμοι υποφέρουν από λοιμώξεις του αναπνευστικού ύστερα από κάποιον αγώνα. Γερμανοί επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι αθλητές που κατανάλωναν μπίρα χωρίς αλκοόλ για λίγες εβδομάδες πριν και μετά από κοπιαστική άσκηση βελτίωσαν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού τους. Οι πολυφαινολικές ενώσεις της μπύρας έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιπαθογόνες ιδιότητες. Υπάρχουν όμως κι άλλοι 15 λόγοι να πιεις απόψε ένα ποτήρι μπύρα και όχι μόνο μετά την προπόνηση.

Για γρήγορη μυική αποκατάσταση πιες χυμό κεράσι

Ο χυμός κερασιού είναι ένα πραγματικό οπλοστάσιο αντιοξειδωτικών που θα εμποδίσουν τη μυϊκή φθορά. Τα κεράσια, εκτός του ότι κάνουν καλό στη σεξουαλική σου ζωή, μπορεί να σε βοηθήσουν και στο γυμναστήριο. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπιναν 200 ml χυμό κεράσι καθημερινά (όσο περίπου 120 ολόκληρα κεράσια) παρουσίασαν λιγότερους μυϊκούς πόνους και λιγότερη απώλεια σε αντοχή μετά την άσκηση. Απόφυγε τους συμπυκνωμένους χυμούς, όσο πιο φρέσκος τόσο το καλύτερο να διατηρήσουν τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρουν οι ανθοκυάνες και τα φλαβονοειδή που περιέχουν τα κεράσια.

Για έξτρα ενέργεια πιες πράσινο τσάι

Θα σου δώσει την ενεργειακή ώθηση που χρειάζεσαι και θα σε βοηθήσει στην καύση λίπους. Επειδή η φθορά των μυών κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης σχετίζεται με τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται εκείνη την ώρα τα αντιοξειδωτικά που περιέχει συμβάλλουν στην πρόληψη των ζημιών που προκαλούνται εξαιτίας τους. Αυτά βοηθούν στο μεταβολισμό των λιπών ενώ προλαμβάνουν τη φλεγμονή και τον πόνο των μυών. Επίσης οι ενώσεις που περιέχει το πράσινο τσάι όπως η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων, από καρκίνο μέχρι Alzheimer και καρδιοπάθειες. Πώς να το πιεις; Φτιάξε το αψέφημα και ρίξε λίγο τζίντζερ.

Για ενδυνάμωση του κορμού πιες γάλα 2% λιπαρά

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Birmingham στην Αγγλία έχουν διαπιστώσει ότι το γάλα ενυδατώνει καλύτερα τον οργανισμό από το νερό ή τα ισοτονικά ποτά μετά από μια προπόνηση. Στην έρευνα ζητήθηκε από εθελοντές να ασκηθούν και στη συνέχεια να ενυδατωθούν με τις τρεις διαφορετικές επιλογές ροφημάτων. Το γάλα παρέμεινε στον οργανισμό πολύ περισσότερο, εν μέρει επειδή απορροφάται πιο αργά από την κυκλοφορία του αίματος (εξ ου και γιατί μερικοί άνθρωποι αισθάνονται φουσκωμένοι μετά την κατανάλωση γάλακτος). Η ενυδάτωση μετά την προπόνηση είναι σημαντική, διότι η ανάπτυξη των μυών και η αποκατάστασή τους την απαιτούν.

Για να αποκτήσεις όγκο πιες σοκολατούχο

Όλη η ενυδάτωση που χρειάζεσαι καθώς και πρωτεΐνη και υδατάνθρακες βρίσκονται σε ένα μπουκάλι σοκολατούχο γάλα, με χαμηλά λιπαρά. Μπορεί μετά από μία ήπια προπόνηση το νερό να σε ενυδατώσει μια χαρά. Αλλά όταν σηκώνεις βάρη κοπάνα το! Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σοκολατούχο γάλα αποκαθιστά το μυϊκό γλυκογόνο και ενυδατώνει το σώμα εξίσου καλά όπως ένα sport drink-αλλά έχει και ένα πρόσθετο πλεονέκτημα: συνδυάζει ασβέστιο, υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνη ορού γάλακτος.