Fitness

Προπόνηση με περιορισμό της κυκλοφορίας του αίματος ως αναβολική άσκηση!

Ως γνωστόν το αίμα μεταφέρει οξυγόνο, θρεπτικά συστατικά και χρήσιμα στοιχεία απαραίτητα για την διατήρηση της ζωής. Οι γυμναστηριακοί θα σας πουν ότι η αυξημένη ροή του αίματος είναι αναγκαία για να πάρετε μύες. Γιατί οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ο περιορισμός της κυκλοφορίας του αίματος εμφανίζει κέρδη; 

Εδώ και 4-5 χρόνια οι επιστήμονες πειραματίζονται με την προπόνηση περιορισμού της κυκλοφορίας του αίματος γνωστή και ως BFR (Blood Flow Restriction). Σκοπός της να περιορίσει το αίμα στις φλέβες των μυών τους οποίους γυμνάζουμε τόσο για να διογκωθούν όσο και για να δυναμώσουν. Όχι να κόψουν την ροή του αίματος προς τους μύες δηλαδή, αλλά να κόψουν την αντίστροφη πορεία. Κάπου εδώ μπαίνει δηλαδή και η ανατομία στο παιχνίδι!

Το αποτέλεσμα είναι ο ασκούμενος να σηκώνει το 20 με 30% του μέγιστου βάρους μονής επανάληψης το οποίο σηκώνει και τα -μετρήσιμα- αποτελέσματα να είναι παρόμοια με το να έκανε αναβολική προπόνηση. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι έχοντας τα ίδια ή καλύτερα αποτελέσματα (της τάξης του 3%) σε σχέση με την παραδοσιακή προπόνηση, καταπονείς κατά πολύ λιγότερο τις αρθρώσεις, τους συνδέσμους και τους τένοντες. Αυτό το είδος άσκησης μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε αθλητές που προέρχονται από τραυματισμό και δεν έχουν την δυνατότητα να μπουν «all-in» φοβούμενοι την υποτροπή, ενώ έχει τεράστια χρησιμότητα σε ηλικιωμένους και σε  ασκούμενους που κόλλησαν σε κάποια κιλά ή μεγέθη και βιώνουν το φαινόμένο plateau.

Πως λειτουργεί

Στοχεύει ειδικά στις εναεροβικές μυικές ίνες γρήγορης σύσπασης, αυτές ακριβώς που είναι πιο δεκτικές στην αύξηση μεγέθους και δευτερευόντως στις αεροβικές μυικές ίνες αργής σύσπασης που έχουν μικρότερες προοπτικές ανάπτυξης. Παρότι ο μηχανισμός που πραγματοποιεί αυτή διαφορά δεν είναι απολύτως κατανοητός, ο μυς έχει μια επιλογή λόγω της υπερβολικής συγκέντρωσης αίματος που λιμνάζει: ή να πρηστεί ή να…σκάσει. Ακόμα δεν έχει εμφανιστεί τέτοιο φαινόμενο από προπόνηση περιορισμού της κυκλοφορίας του αίματος, γιατί οι προπονήσεις διαρκούν λίγο και γιατί δεν σταματάς την κυκλοφορία στις αρτηρίες. Παρόλα αυτά μπορούμε να σας πούμε με σιγουριά ότι αν έχετε οποιουδήποτε είδους αγγειακές παθήσεις, τότε δεν πρέπει να κάνετε άσκηση BFR. 

Τα μεγαλύτερα κέρδη

Στήν παραδοσιακή άσκηση με βάρη η επιμήκηνση του μήκους του μυ έχει τα μεγαλύτερα οφέλη (εκκεντρική συστολή), στην προπόνηση βάρους με BFR όμως τα μεγαλύτερα κέρδη προκύπτουν κατά την μείωση του μυ κατά την άρση, δηλαδή την ομόκεντρη συστολή.  Το ερώτημα είναι το πόσο να σφίξεις τους ιμάντες για να κάνω αυτήν την προπόνηση. Οι ειδικοί προτείνουν 7 στα 10 (με το 10 να αποτελεί το «μου έκοψες το αίμα και γίνομαι μπλε») στα πόδια και 5 στα 10 για τα χέρια, ενώ ο καλύτερος τρόπος είναι να δέσετε τους μύες σας είναι με knee wraps , τους γνωστούς ιμάντες που δένονται γύρω από τα γόνατα για να κάνετε squats με βάρη.

Credit: Επειδή όπως και να το κάνουμε το άρθρο ήταν σούπερ εξειδικευμένο, δεν μπορέσαμε να βρούμε δικαιώματα για καμία φωτογραφία! Έτσι δανειστήκαμε την αντίστοιχη του bodybuilding.com για το ίδιο θέμα, οπότε δείτε και το αντίστοιχο άρθρο τους που μας βοήθησε στην κατανόηση του αντικειμένου!

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί: