ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σπιρουλίνα: είναι όντως η τροφή του μέλλοντος;

Οι Αζτέκοι την κατανάλωναν για να κάνουν οικονομία στο κρέας (την συνέλεγαν από τις λίμνες και τις μετέτρεπαν σε σέικ), οι αστροναύτες την τρώνε αντί για κρέας. Πρίν από σαρανταοκτώ χρόνια η Διεθνής Ένωση Μικροβιολόγων την ανακύρηξε «τροφή του μέλλοντος». Πρόσφατα όλο και περισσότεροι αθλητές προσθέτουν στο μενού τους αυτό το αρχέγονο πολυκυτταρικό μικροφίκι που εμφανίστηκε στη γη πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια και έχει εμπλουτίσει την ατμόσφαιρα με οξυγόνο. Η σπιρουλίνα είναι όντως η τροφή του μέλλοντος, ένα super food που μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην υγεία σου; Ναι υποστηρίζουν οι ειδικοί και αυτό γιατί είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και έχει αρκετό ψευδάργυρο, σίδηρο και φυλλικό οξύ. Το κυριότερο είναι ότι δεν έχει τίποτα που μπορεί να σου χαλάσει το διατροφικό σου πρόγραμμα (π.χ. πολλά σάκχαρα, ζωικά λίπη, χοληστερίνη). Δώσε της λοιπόν μια ευκαιρία.

15 λόγοι που σε ωφελεί η σπιρουλίνα

Αυτοί είναι οι 15 βασικοί λόγοι για να δοκιμάσεις ένα συμπλήρωμα με σπιρουλίνα.

1 Ενισχύει τον μυϊκό ιστό και την αθλητική απόδοση και την αντοχή όσων γυμνάζονται επειδή προμηθεύει τον οργανισμό με πρωτείνη και όλα τα βασικά αμινοξέα ενώ περιέχει πάνω από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες.

2 Δρα κατά του καρκίνου και της πρόωρης γήρανσης λόγω των αντιοξειδωτικών στοιχείων που περιέχει.

3 Τονώνει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχει.

4 Βοηθά στην αναδόμηση των ιστών λόγω της βιταμίνης Β12 που περιέχει.

5 Συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών επειδή περιέχει μεγάλη ποσότητα ασβεστίου.

6 Προωθεί την αποτοξίνωση του οργανισμού.

7 Κάνει καλό στη καρδιά επειδή μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και του σακχάρου του αίματος αποτρέποντας έτσι τον κίνδυνο προσβολής από καρδιοπάθειες.

8 Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

9 Εμποδίζει την ανάπτυξη του ιHIV. Υπάρχουν ερευνητικές αναφορές ότι μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του ιού του AIDS, καθώς και άλλων ιών λόγω της σπιρουλάνης.

10 Δίνει ενέργεια και καταπολεμά το αίσθημα της κόπωσης.

11 Χαρίζει υγιή επιδερμίδα, πυκνότερα μαλλιά και πιο σκληρά νύχια.

12 Τονώνει τον μεταβολισμό.

13 Ανεβάζει το χαμηλό αιματοκρίτη λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε σίδηρο.

14 Βοηθά στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας και στη μείωση των συμπτωμάτων της όπως είναι η ρινική καταρροή, η δακρύρροια, η φαγούρα, εμποδίζοντας την απελευθέρωση της ισταμίνης.

15 Επουλώνει γρήγοτα τις πληγές στο δέρμα.

Καλό είναι να την αποφύγουν όσοι πάσχουν από:

– φαινυλκετονουρία που δεν μπορούν να μεταβολίσουν τη φαινυλαλανίνη.

– αυτοάνοσα νοσήματα όπως λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ά..