Fitness

4 μικρά κόλπα που θα αυξήσουν τις καύσεις

Θα το κάψεις (χωρίς να προσθέσεις ούτε ένα δευτερόλεπτο στο πρόγραμμά σου!)

Οι τελευταίες έρευνες αποκαλύπτουν ακριβώς πώς να αλλάξεις το πρόγραμμα άσκησης, ώστε να μεγιστοποιήσεις την καύση λίπους. Σου είπαμε ότι δε χρειάζεται να προσθέσεις ούτε ένα δευτερόλεπτο στο χρόνο άσκησης; Δοκίμασε τα παρακάτω 4 μικρά κόλπα που θα αυξήσουν τις καύσεις σε χρόνο μηδέν!

1ο κόλπο: Μοίρασε την προπόνησή σου

Χώρισε την αεροβική σου άσκηση σε μικρά διαστήματα για να έχεις μεγαλύτερη καύση λίπους μετά την άσκηση, όπως προτείνουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Σε μελέτη τους οι ασκούμενοι που έκαναν δύο μισάωρα ήπιας ποδηλασίας με 20 λεπτά ξεκούραση ενδιάμεσα έκαψαν 10% περισσότερο λίπος μετά την άσκηση, σε σχέση με αυτούς που έκαναν ποδηλασία για μία ώρα συνεχόμενα. Τα επαναλαμβανόμενα διαστήματα άσκησης προκάλεσαν έκκριση των ορμονών που βοηθούν στον πιο αποτελεσματικό μεταβολισμό του λίπους, οπότε το μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών θερμίδων που έκαψαν αργότερα προήλθε από το λίπος.

2ο κόλπο: Κάνε πρώτα τις άρσεις

Αν κάνεις αεροβική και μυϊκή ενδυνάμωση στην ίδια προπόνηση, ξεκίνα με τα βάρη. Σε μια άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, οι συμμετέχοντες που έκαναν ασκήσεις με βάρη για όλο το σώμα 20 λεπτά πριν την ποδηλασία έκαψαν 10% περισσότερο λίπος από αυτούς που έκαναν μόνο ποδήλατο. Τα βάρη επίσης προκαλούν την έκκριση ορμονών που οδηγούν στην καύση λίπους. Το αντίστροφο – πρώτα αεροβική και μετά βάρη – δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

3ο κόλπο: Κάνε διαλείμματα

Οι γυναίκες που για 20 λεπτά ενάλλασσαν το σπριντ με το τζόκινγκ έχασαν τρεις φορές περισσότερο λίπος από τα πόδια και τους γλουτούς σε 15 βδομάδες σε σχέση με αυτές που έκαναν σταθερά τζόκινγκ για 40 λεπτά, όπως αποκαλύπτει μια μελέτη του Πανεπιστημίου New South Wales στο Σίδνεϊ. Τα διαλείμματα αυξάνουν επίσης την έκκριση ορμονών που κινητοποιούν το λίπος.

4ο κόλπο: Δώσε σημασία στη μυϊκή ενδυνάμωση

Αυτή θεωρείται ο ταχύτερος και ο καλύτερος τρόπος να κάψεις λίπος ενώ επιταχύνει το μεταβολισμό σου κάνοντας τον οργανισμό σου να καταναλώνει θερμίδες ακόμη κι όταν δεν γυμνάζεσαι. Αν ενισχύσεις την μυϊκή σου μάζα θα αυξήσεις τις καύσεις που κάνει το σώμα και θα πολλαπλασιάσεις το βασικό μεταβολισμό (τις θερμίδες που καίει το σώμα όταν είναι σε ακινησία). Το πρόγραμμά σου πρέπει να περιέχει προβολές ποδιών, αντιστάσεις με λάστιχα, βάρη, βυθίσεις σε πάγκο και πους – απς σε υψηλή ένταση, με σύντομα διαλείμματα ξεκούρασης ενδιάμεσα.