ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο καθυστερημένου μυικού κάματος: 7 λύσεις που θα μειώσουν το πιάσιμο

Ξεκίνησες μόλις γυμναστήριο ή άλλαξες το πρόγραμμά σου; Είναι σχεδόν σιγουράκι το πιάσιμο των μυών. Αλλά το πιάσιμο αρκετές φορές είναι αναγκαίο κακό αφού είναι μία απόλυτα φυσιολογική βιοχημική αντίδραση του σώματός μας που προειδοποιεί τον εγκέφαλό σου ότι γυμνάστηκες πολύ κι ίσως να χρειάζεται να το κάνεις πιο χαλαρά την επόμενη φορά.

Πρόκειται για σύνδρομο

Το πιάσιμο αυτό αποκαλείται DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) ή σύνδρομο καθυστερημένου μυϊκού κάματος και εμφανίζεται 24 έως 48 ώρες μετά από έντονη προπόνηση με κορύφωση στις 36-72 ώρες. Αυτός ο ετεροχρονισμένος μυϊκός πόνος διαφέρει από το κάψιμο που νιώθεις κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά και από τον πόνο κάποιου τραυματισμού. Προέρχεται από την αδυναμία των συσταλτικών και μεταβολικών διαδικασιών των μυϊκών ινών να συνεχίσουν την ίδια παροχή έργου, δηλαδή προκαλείται από μικροτραυματισμούς του μυϊκού ιστού που πραγματοποιούνται κατά την άσκηση. Έχε υπόψη σου ότι οι μικροτραυματισμοί αυτοί είναι απαραίτητοι για να δουλέψει το σώμα προκειμένου να τους αποκαταστήσει και να επιφέρει αποτελέσματα.

 

 

7 λύσεις που θα σε ανακουφίσουν από το πιάσιμο και τον πόνο

Αφού περάσουν 3 -4 μέρες οι μύες σταδιακά θα σταματήσουν να πονούν και την επόμενη φορά που θα γυμναστείς δεν θα πιαστείς (λογικά).  Για να ανακουφιστείς από τον πόνο κάνε αυτά:

1 Πάρε μια βιταμίνη C (1000 mg) πριν την προπόνηση.

Η βιταμίνη C βοηθάει το σώμα να αντιμετωπίσει τις φλεγμονές και έτσι θα μετριάσει σχετικά το πιάσιμο.

2 Χαλάρωσε με foam roller

Τα ρολά αφρού μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν στην αποθεραπεία και να χαλαρώσεις τους μυς μετά από μια έντονη προπόνηση. Ουσιαστικά χαλαρώνει τους μυϊκούς κόμπους και πετυχαίνεις και σωστή αποκατάσταση των μυών. Αφιέρωνε 5 λεπτά μετά από κάθε προπόνηση, για να χαλαρώνεις τους δικέφαλους, τους τετρακέφαλους, τους γλουτούς, τις γάμπες και τη μέση σου στα ρολά αφρού.

3 Κάνε ενεργητική αποθεραπεία

Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται κυρίως από αθλητές και προχωρημένους. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ήπιας αερόβιας άσκησης με στόχο την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και μπορεί να γίνει αμέσως μετά την προπόνηση ή την επόμενη ημέρα.

4 Αφιέρωσε χρόνο στις ήπιες διατάσεις

Δούλεψε κυρίως τις περιοχές όπου το πιάσιμο είναι πιο έντονο. Κάνε διατάσεις σε καμπήρες, ισχίο, δικέφαλους και στήθους.

5 Δοκίμασε το αθλητικό μασάζ

Το μασάζ στις περιοχές όπου επικεντρώνεται περισσότερο το πιάσιμο ανακουφίζει από τον πόνο αυξάνοντας τη ροή του αίματος και βοήθα στο να απλωθούν οι μικροφλεγμονές. Σύμφωνα με έρευνες το ήπιο μασάζ συμβάλλει στη μείωση του πιασίματος κατά 30%.

6 Μπες στο ντους 

Αν μετά από μια έντονη προπόνηση κάνεις ένα κρύο ντους, τότε θα ελαχιστοποιήσεις τους μυϊκούς πόνους κατά 50%. Αν δεν το κάνεις τότε στο σπίτι κάνε ντους με εναλλαγές ζεστού και κρύου νερού. Το ζεστό θα αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα, το κρύο θα περιορίσει τις φλεγμονές.

7 Ασκήσου 

Κάνε ένα comeback αλλά μην το παρακάνεις. Γύμνασε τις μυϊκές ομάδες που δεν πονούν ή κάνε ασκήσεις ήπιας έντασης στις «πιασμένες» περιοχές αφού πρώτα ρωτήσεις τον γυμναστή σου το ποιες και πώς.