Fitness

Άσκηση μόνο βράδυ; Τα 5 καλύτερα workouts για μετά τις 8 μ.μ.

Δεν είναι μυστικό ότι η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο σου, προσφέροντάς σου ξεκούραση και προετοιμάζοντάς σε να αντιμετωπίσεις μια πολυάσχολη εβδομάδα. Ποια είδη ασκήσεων όμως μπορεί να κάνει μετά τις 8 μ.μ. και να σε οδηγήσουν στο κρεβάτι για να κοιμηθείς σαν πουλάκι χωρίς να ταράξουν τον ύπνο σου;

 

 

Πώς η άσκηση βοηθάει στον ύπνο;

Αν και η άσκηση αυξάνει την αδρεναλίνη αυτό μπορεί να έχει κατευναστική επίδραση, ιδιαίτερα 20 λεπτά έως 2 ώρες μετά την προπόνηση. Επειδή αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος, η άσκηση μπορεί να διευκολύνει τον ύπνο, ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς κεντρικής ψύξης που συνδέονται με τον ύπνο. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα του ύπνου επειδή ο εγκέφαλος αντισταθμίζει την σκληρή δουλειά που έγινε εστιάζοντας στην αποκατάσταση του σώματος. Ορισμένες ασκήσεις έχουν και άλλες θετικές, μακροχρόνιες επιδράσεις στο σώμα όπως βελτιωμένη αντοχή και ευλιγισία. Όμως δεν είναι όλες οι ασκήσεις είναι για όλους. Εκείνο που έχει σημασία όταν το θέμα είναι άσκηση και ύπνος είναι πότε και τι είδους και έντασης άσκηση θα κάνει κανείς. 

1 TRX

Το TRX χρησιμοποιεί τη βαρύτητα και το βάρος του σώματός σου με σκοπό να αναπτύξεις δύναμη, ισορροπία, ευλυγισία, σταθερότητα κορμού και αρθρώσεων και συντονισμό, αυξάνοντας την οστική μάζα και αποφεύγοντας κακώσεις και τραυματισμούς. Αυτό ανεβάζει τους ρυθμούς της καρδιάς και ενισχύει την ροή του αίματος αλλά επειδή χρησιμοποιεί το βάρος του σώματός σου ρυθμίζεις εσύ την ένταση της άσκησης ενώ μπορείς να γυμναστείς και στο σπίτι, που είναι καλή επιλογή αν ασκηθείς πριν τον ύπνο.

Διάβασε: Τι ώρα έχεις προπόνηση να σου πούμε πότε να φας

2 Pilates

Αν προτιμάς να ασκείσαι αργά το βράδυ και εξακολουθείς να θέλεις μια δυνατή προπόνηση δοκίμασε να κάνεις Pilates. Το Pilates έχει σχεδιαστεί για τη βελτίωση της ευελιξίας, την αύξηση της μυϊκής δύναμης και τον μυικό τόνο και δημιουργεί ισορροπημένη μυϊκή δύναμη. Θα σου δώσει ακριβώς το σωστό ποσοστό της ενέργειας για να φτάσεις στο σπίτι σου, να ετοιμαστείς για την επόμενη μέρα και να κοιμηθείς καλά.

3 Γιόγκα

Η γιόγκα είναι ιδανική για τη διατήρηση της σωματικής και της ψυχικής σου υγείας, αλλά οι ασκήσεις που εστιάζουν σε όλες τις αισθήσεις σου μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετικές, πριν τον ύπνο.

4 Πολεμικές τέχνες

Πολεμικές τέχνες όπως η πυγμαχία είναι ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσεις και να αποφορτίσεις το στρες μετά από μια κουραστική μέρα. Καθώς αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και την ικανότητα των πνευμόνων να βοηθούν στη σωστή αναπνοή, έχει επίσης αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά τον ύπνο.

5 Χορός

Μοιάζει πολύ με τις πολεμικές τέχνες, βοηθά στην ενίσχυση της ροής του αίματος αλλά και σε χαλαρώνει βοηθώντας σε να ξεχάσεις την πολυάσχολη ημέρα σου επειδή σου προσφέρει χαρά, διασκέδαση και ευεξία. 

Φίλια Μητρομάρα