ΥΓΕΙΑ

Μπορείς να νικήσεις την ακμή με έναν απόλυτα φυσικό τρόπο. Δες ποιον!

Σήκω από τον καναπέ και δες τα σπυράκια και την ακμή να εξαφανίζονται!

 

 

Αν έχεις προβλήματα ακμής, το πιθανότερο είναι και η επιθυμία σου για άσκηση να έχει μειωθεί, όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Health Psychology κι εσύ να βρίσκεις τον εαυτό σου στον… πάγκο. Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι υποφέρουν από ακμή έχουν μικρότερη πιθανότητα να συμμετέχουν σε σπορ και να ασκηθούν, κυρίως γιατί φοβούνται ότι τα βλέμματα των συναθλητών τους θα συγκεντρώνονται πάνω στα σπυράκια τους. Αν ρίξεις, όμως, λίγο ιδρώτα θα βοηθήσεις και το δέρμα σου να λάμψει και θα μειώσεις τα σπυράκια.

 Διάβασε: Ακμή μετά τα 30; Νέες θεραπείες για να τη σβήσεις, μια και καλή!

Τι είναι η ακμή

Εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στην εφηβική ηλικία αλλά και στους ενήλικες έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη λιπαρότητα του δέρματος και κάποιες βλάβες στο πρόσωπο και το σώμα. Προκαλείται από την υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων, σε συνδυασμό με την απόφραξη των πόρων ενώ μπορεί να οφείλεται και σε κάποιο μικρόβιο. Υπάρχουν πολλοί τύποι της ακμής. Αυτοί είναι οι:

Κοινή ακμή, η συνηθέστερη μορφή.

Η μετεφηβική, συνήθης σε γυναίκες κατά την τρίτη και τέταρτη δεκαετία της ζωής.

Η φαγεσωρική, ένας ήπιος τύπος ακμής, όπου το δέρμα εμφανίζει μαύρα στίγματα.

Η βλατιδοφλυκταινώδης, η κυστική και η ροδόχρους ακμή θεωρούνται βαριές μορφές της ακμής.

Η κεραυνοβόλος ακμή, αφορά κυρίως νεαρά αγόρια ηλικίας 13 έως 17 ετών.

Η θερινή ακμή η οποία εμφανίζεται μετά από έκθεση στον ήλιο, ιδίως σε γυναίκες ηλικίας 20-30  ετών, η τροπική η οποία παρατηρείται σε τροπικά, υγρά και θερµά κλίµατα καθώς και σε άτοµα που το εργασιακό τους περιβάλλον χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες.

Η επαγγελµατική ακμή η οποία εµφανίζεται σε ασθενείς που έρχονται σε επαφή µε ορισµένες ουσίες στον εργασιακό τους χώρο (όπως πχ. έλαια, ορυκτέλαια, πετρέλαιο, προϊόντα πίσσας κ.λπ.)

Η ακμή από φάρμακα, από καλλυντικά, η τραυματική η οποία προκαλείται από τη συμπίεση στα σπυράκια με τα δάκτυλα κάτι που δημιουργεί επιμόλυνση.

 

Διάβασε: Μήπως η σοκολάτα προκαλεί ακμή ή δεν είναι αυτό που νομίζεις;

 Τι μπορεί να εξαφανίσει την ακμή;

Εκτός από τα τοπικά αντιβιοτικά, τις φαρμακευτικές αγωγές, το λέιζερ, τα χημικά peeling, την ορμονοθεραπεία υπάρχει και ένας φυσικός τρόπος αντιμετώπισής της που συνδυαστικά με την αγωγή και ανάλογα με το πρόβλημα της ακμής μπρορεί να την εξαφανίσει. Η τακτική άσκηση. Αυτή ρίχνει τα επίπεδα της ινσουλίνης και των ορμονών που προκαλούν στρες, τα υψηλά επίπεδα των οποίων προκαλούν την παραγωγή σμήγματος. Επιπλέον, όσοι ασκούνται αυξάνουν τους καρδιακούς παλμούς και έχουν λιγότερα δερματικά προβλήματα από εκείνους που κάνουν καθιστική ζωή. Όταν η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται, μεταφέρεται περισσότερο οξυγόνο στα κύτταρα του δέρματος κάτι που επιτρέπει σε περισσότερες θρεπτικές ουσίες να απορροφηθούν από αυτά.

Παράλληλα, ο ιδρώτας καθαρίζει τους πόρους στην επιδερμίδα και μειώνει την απόφραξη των πόρων. Αυτό που θα πρέπει να μην ξεχνάς είναι το ντους μετά την άσκηση με κάποιο ειδικό προϊόν για την ακμή.

Ασκήσου για 30 λεπτά με έντονο περπάτημα ή τρέξιμο και δες σε λίγες εβδομάδες τα αποτελέσματα!