ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο boreout: Μπορεί να πεθάνεις από βαρεμάρα στη δουλειά;

Και μετά το burnout ήρθε το boreout! Αν νιώθεις μόνιμα δυσαρεστημένος, κουρασμένος, οξύθυμος, άκεφος και εσωστρεφής και βαριέσαι να κάνεις οτιδήποτε στη δουλειά σου μπορεί να πάσχεις από το σύνδρομο boreout, και να μην το ξέρεις!

 

 

Τι είναι το σύνδρομο boreout;

Το σύνδρομο boreout ή αλλιώς Σύνδρομο Επαγγελματικής Βαρεμάρας ή Επαγγελματικής Πλήξης περιγράφει την έλλειψη ενδιαφέροντος για τη δουλειά που κάνουμε, την ανία και την υποαπασχόληση. Συνήθως νιώθεις δυσαρεστημένος, κουρασμένος, οξύθυμος, άκεφος, εσωστρεφής. 

Διάβασε ακόμη: Οδηγός επιβίωσης στη δουλειά τον Αύγουστο

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου και στο σώμα σου όταν βαριέσαι;

Λίγη πλήξη και ανία μπορεί να σου κάνει καλό καθώς μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα, τη φαντασία ή να σε κινητοποιήσει. Τις στιγμές που βαριέσαι ενεργοποιείται ο εγκεφαλικός φλοιός και σου επιτρέπει να φανταστείς, να οραματιστείς και λύσεις κάποια προβλήματα.

Ωστόσο, όταν η πλήξη μετατραπεί σε μια επίμονη και παρατεταμένη αίσθηση, οι κίνδυνοι μπορεί να είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στη Journal of Sport Behavior, δείχνει ότι οι άνθρωποι που βαριούνται εύκολα ή όσοι έχουν ένα χαμηλό επίπεδο ντοπαμίνης, έναν νευροδιαβιβαστή υπεύθυνο για τα ευχάριστα συναισθήματα, αναζητούν να κάνουν συνεχώς περισσότερα καινούρια πράγματα, κάτι που τους οδηγεί σε επικίνδυνες ή επιβλαβείς συμπεριφορές όπως η υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή αλκοόλ, ο εθισμός σε κάπνισμα και ναρκωτικά και υπερπροπόνηση.

Επιπλέον, για την ψυχολογία, το άγχος που προκαλείται από την πλήξη, καθιστά τους ανθρώπους λιγότερο ικανούς να επιτύχουν ένα επίπεδο πλήρους συγκέντρωσης.

Διάβασε ακόμη: 5 απλοί τρόποι για να μην κοιμηθείς στη δουλειά

Αυτό το στρες συνεπάγεται επίσης πολλά προβλήματα υγείας, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ορμονών όπως η κορτιζόλη και οι κατεχολαμίνες, οι οποίες αυξάνουν τη υπογλυκαιμία και την αντίσταση στην ινσουλίνη, γεγονός που υποδηλώνει επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών.