ΥΓΕΙΑ

Παγούρι: πώς να επιλέξεις το καλύτερο;

Ψάχνεις για ένα νέο παγούρι για το γυμναστήριο, για το τρέξιμο ή για το ποδήλατο, ή έχεις βάλει στόχο να πίνεις εκείνα τα, έξι έως οκτώ, ποτήρια νερό την ημέρα; Επιλέγοντας ένα επαναχρησιμοποιούμενο παγούρι συμβάλλεις στη μείωση των αποβλήτων των πλαστικών μίας χρήσεως και εξοικονομείς και χρήματα. Χώρια που προστατεύεις τον εαυτό σου. Δες τι να προσέξεις για να επιλέξεις το καλύτερο παγούρι για σένα και την υγεία σου!

 

 

 

 

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείς τα πλαστικά μπουκάλια του νερού;

Μεταξύ 8 και 12 εκατομμυρίων τόνων πλαστικού απορρίπτονται κάθε χρόνο στη θάλασσα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, εάν συνεχιστούν τα σημερινά επίπεδα ρύπανσης, μέχρι το 2050 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό στις θάλασσες από τα ψάρια. Τα πλαστικά μπουκάλια αποτελούν μεγάλο μέρος αυτού του προβλήματος. Η επένδυση σε ένα μπουκάλι ή παγούρι, που μπορείς να επαναχρησιμοποιήσεις, είναι μια μικρή κίνηση που όλοι οφείλουμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Διάβασε ακόμη: Υπάρχει ΕΝΑΣ και μόνος λόγος να πάψεις να ξαναγεμίζεις τα πλαστικά μπουκάλια νερού. Δες ποιος!

 

Παγούρι: πώς να επιλέξεις το καλύτερο;

Να τι πρέπει να έχεις κατά νου προτού αγοράσεις ένα παγούρι:

1 Το υλικό

Μην ξεχνάς πως το νερό μέσα στο παγούρι έρχεται σε επαφή με το υλικό του παγουριού. Αν το υλικό είναι κακής ποιότητας τότε κάποιες επιβλαβείς ουσίες θα εισέλθουν στον οργανισμό σου.

Το πλαστικό, αν και ελαφρύ υλικό, περιβαλλοντικά δεν είναι φιλικό, γιατί η ανακύκλωσή του χρειάζεται ενέργεια και καταναλώνει φυσικούς πόρους. Επιπλέον είναι λιγότερο ανθεκτικό από τα ανοξείδωτο ενώ τα φτηνά πλαστικά παγούρια άγνωστων εταιριών είναι πιθανό να περιέχουν BPA ή άλλες επιβλαβείς ενώσεις. Η χημική ουσία BPA χρησιμοποιείται για να παράγει ορισμένους τύπους πλαστικών και οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου, προκαλώντας ενδοκρινολογικές διαταραχές.

Το αλουμινένιο είναι εξαιρετικά ελαφρύ αλλά επειδή αντιδρά με τα όξινα υγρά, εσωτερικά περιέχει μια προστατευτική επίστρωση. Η επίστρωση όμως αυτή μπορεί να περιέχει BPA. Τέλος, μπορεί να χτυπηθεί ή να χαλάσει τοπικά η εσωτερική επίστρωση, αν το παγούρι πέσει κάτω.

Το ανοξείδωτο είναι το αμέσως πιο υγιεινό υλικό μετά το γυάλινο, το οποίο γυάλινο έχει το μεγάλο μειονέκτημα να σπάει εύκολα. Ένα ανοξείδωτο παγούρι δεν αλλοιώνει τη γεύση του νερού ούτε συγκρατεί μυρωδιές. Πλένεται εύκολα, είναι πολύ ανθεκτικό και αντέχει σε χτυπήματα.

2 Τη στεγανότητα

Δεν είναι ό,τι καλύτερο μετά από ένα long run να συνειδητοποιήσεις ότι το νερό σου έχει χυθεί ή παίρνοντάς το μαζί σου στο σακίδιο να αναποδογυρίσει και να χυθεί.

3 Την ευκολία στη χρήση

Το στόμιο ενός παγουριού πρέπει να είναι εύκολο στη χρήση με λιγότερα κινούμενα μέρη για να ελαχιστοποιησεις τις βλάβες. Προτίμησε ένα παγούρι με απλό στόμιο.

Διάβασε ακόμη: Εσύ, πώς καθαρίζεις το μπουκάλι του νερού σου;

4 Το μέγεθος

Εξαρτάται βέβαια και από τη χρήση. Προτού αγοράσεις ένα παγούρι, σκέψου που θα το χρησιμοποιήσεις για να επιλξεις το σωστό μέγεθος.

5 Το σχέδιο

Δεν είναι τελευταίο, πολλοί είναι εκείνοι που αγοράζουν ένα παγούρι από το σχέδιό του! Το πιο… instagramικό παγούρι είναι το Chilly's, ένα μοντέρνο παγούρι σχεδιασμένο να συνδυάζει την άνεση του πλαστικού μπουκαλιού νερού, με την τεχνολογία υψηλής απόδοσης και τα οικολογικά οφέλη ενός παραδοσιακού μπουκαλιού. Τα σχέδια αυτών των παγουριών είναι πανέμορφα. Το μπουκάλι των 500ml μπαίνει εύκολα στην πλαϊνή τσέπη του σακιδίου και κρατάει το νερό κρύο για αρκετές ώρες. Έχει βιδωτό καπάκι, το οποίο το κάνει απόλυτα στεγανό, χωρίς τον φόβο ότι θα χυθεί το περιεχόμενο. Τέλος, το μπουκάλι είναι BPA Free, κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα διπλού τοιχώματος, που διατηρεί τα υγρά κρύα για 24 ώρες ή ζεστά για 12 ώρες.