Fitness

Νιώσε τα πόδια σου ελαφριά και ευκίνητα με μία απλή άσκηση

Η Χριστίνα Πολύζου, master Pilates Trainer της μεθόδου ARTaction Pilates και ιδιοκτήτρια του studio στη Θεσσαλονίκη ARTactionThessaloniki, σου δείχνει πώς να την κάνεις.

 

 

Αν είσαι ώρες στην ξαπλώστρα και απολαμβάνεις το βιβλίο σου ή ρεμβάζεις τον απέραντο ορίζοντα και τα μάτια σου ξεκουράζονται, την ίδια στιγμή νιώθεις ότι η μέση και η πλάτη σου δεν έχουν συνηθίσει σε τόση ξάπλα.

Πάρε λοιπόν το παρεό σου, το μαντήλι που φοράς στα μαλλιά, τη ζώνη σου ή την πετσέτα σου και ξάπλωσε με την πλάτη σου σε ίσια θέση, ακόμα και πάνω στην ξαπλώστρα σου.

Σήκωσε το ένα πόδι και στήριξε το με το παρεό σου τεντωμένο σαν μεγάλη κορδέλα, επάνω στην πατούσα σου. Μείνε για όσο σε ευχαριστεί.

 

Στην συνέχεια άσε μαλακά και αργά το πόδι να ανοίξει στο πλάι και θα νιώσεις τη διάταση στο μέσα μέρος του μηρού. Μείνε για όσο σε ευχαριστεί και ξανασήκωσε το στην προηγούμενη θέση. Έλα με τα δύο πόδια στο πάτωμα και επανέλαβε στο άλλο πόδι.

Μάθε ότι: δεν χρειάζεται το πόδι να είναι τεντωμένο! Το τράβηγμα που νιώθεις πίσω από το γόνατο είναι δείγμα ότι κάνεις δουλειά ακόμα και αν δεν το έχεις τεντωμένο. Η ελαστικότητα διαφέρει σε κάθε σώμα και επηρεάζεται και από την ηλικία (μειώνεται το κολλαγόνο, η ελαστίνη και άλλες πρωτεΐνες που συμβάλουν στην ευλυγισία των ιστών, του δέρματος, των συνδέσμων) και φυσιολογικά η ελαστικότητα μειώνεται. Επηρεάζει όμως θετικά η εξωτερική θερμοκρασία όταν είναι υψηλή και για αυτό μπορείς να δουλέψεις πιο εύκολα τα «ανοίγματα» και τα τεντώματα σε όλο σου το σώμα. Όπως πάντα αν νιώθεις ενόχληση μείωσε την διάρκεια ή και άφησε εντελώς αυτή την άσκηση.

Οι ασκήσεις και οι συμβουλές που δίνονται για διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα δεν αντικαθιστούν τη συμβουλή του γιατρού σας, του φυσιοθεραπευτή σας ή του προσωπικού σας γυμναστή. Η προσωπική επαφή με τους εξειδικευμένους ανθρώπους κάθε ειδικότητας δεν υπερβαίνει μια εξ αποστάσεως, γραπτή και συνολική καθοδήγηση για οποιαδήποτε ευαισθησία έχετε. Ενημερώστε τους ειδικούς που συμβουλεύεστε για να ενημερωθείτε για την καταλληλότητα της άσκησης σε προσωπικό επίπεδο.

Photo by Stas Kulesh on Unsplash