ΥΓΕΙΑ

«Όταν έχω κολπική μυκητίαση μπορώ να κάνω σεξ;» Τι λέει ο γιατρός;

Ξεκινά με έντονη φαγούρα και μετά έρχεται το τσούξιμο και ο πόνος! Με τέτοια συμπτώματα που προκαλεί η κολπική μυκητίαση στα γεννητικά όργανα θέλεις να κάνεις σεξ; Ή να στο θέσουμε πιο απλά: μπορείς να κάνεις σεξ;

 

 

«Η μυκητίαση στην περιοχή του κόλπου είναι από τις πιο συχνές λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων που μπορούν να εμφανιστούν στη γυναίκα» εξηγεί ο Μαιευτήρας Χειρουργός-Γυναικολόγος δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος.

Προτού ενδώσεις στο σεξ αυτό που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι:

1 Το σεξ ενδέχεται να επιδεινώσει την κολπική μυκητίαση

Η μυκητίαση των γεννητικών οργάνων προκαλείται από τον μύκητα Candida. Ο μύκητας ζει φυσιολογικά στα γυναικεία γεννητικά όργανα. Όταν υπεραναπτυχθεί λόγω ορμονικών αλλαγών, μιας θεραπευτικής αγωγής με αντιβιοτικά, μη σωστής ρύθμισης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε περίπτωση του διαβήτη, μπάνιο σε  μολυσμένη θάλασσα, πισίνα και λόγω των στενών και ακατάλληλων ρούχων εμφανίζεται η λοίμωξη.

Απόφευγε τη σεξουαλική επαφή ακόμη και με προφυλακτικό μέχρι να νιώσεις καλά. Το σεξ δημιουργεί μικροτραυματισμούς στον κόλπο που επιδεινώνουν το πρόβλημα δυσκολεύοντας και παρατείνοντας τη θεραπεία του.

2 Η κολπική μυκητίαση μεταδίδεται

«Η κολπική μυκητίαση δεν θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Μπορεί όμως κάποιες φορές να μεταδοθεί ανάμεσα στους δύο συντρόφους κατά το σεξ επιδεινώνοντας τα συμπτώματα (π.χ. φαγούρα και πόνο)» λέει ο γυναικολόγος. Οι άνδρες συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα όταν έρθουν σε επαφή με μύκητες. Όμως μπορούν να τους μεταδώσουν πίσω στη σύντροφό τους κατά την διάρκεια του σεξ. 

Πώς θεραπεύεται η κολπική μυκητίαση

Ο άνδρας δεν χρειάζεται να πάρει θεραπεία, εκτός αν παρουσιάζει συμπτώματα μυκητίασης στο πέος του. Τα συμπτώματα στον άντρα είναι: ερυθρότητα, φαγούρα, και πόνος στην βάλανο (το κεφάλι) του πέους. Τα συμπτώματα στη γυναίκα είναι: φαγούρα μέσα στον κόλπο αλλά και στο δέρμα των έξω γεννητικών οργάνων, πόνος, κολπικές εκκρίσεις παχύρευστες, κρεμώδεις, λευκές, σαν κομμάτια κομμένου γάλακτος, τοπικό πρήξιμο.

Αν η κολπική μυκητίαση είναι ήπια, κατά πάσα πιθανότητα θα υποχωρήσει εντός 48 ωρών από την έναρξη της θεραπείας.

Με τα πρώτα συμπτώματα κολπικής μυκητίασης, για να ανακουφιστείς πλύσου τοπικά με σοδόνερο ( 1 κουταλιά της σούπας σόδα σε 1 λίτρο νερού).

Σε καμία περίπτωση όμως μην αμελήσεις να ζητήσεις τη  συμβουλή του γιατρού. Μόνον αυτός είναι υπεύθυνος να σου συστήσει αγωγή. 

Να θυμάσαι ότι τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της μυκητίασης μπορεί να φθείρουν το προφυλακτικό αυξάνοντας τον κίνδυνο να σπάσει.

Φίλια Μητρομάρα