ΥΓΕΙΑ

Σε πιάνει φαγούρα εκεί κάτω μετά το τρέξιμο; Πώς να το αντιμετωπίσεις

Η φαγούρα μετά το τρέξιμο ή το γυμναστήριο συχνά προκαλείται από τον ιδρώτα και την αυξημένη θερμοκρασία του σώματος. Αλλά υπάρχουν και άλλοι δύο λόγοι που σε πιάνει φαγούρα εκεί κάτω και θέλεις να ξυθείς σαν τρελός!

 

 

1 Δερματίτιδα εξ επαφής

Η δερματίτιδα εξ επαφής είναι μια φλεγμονή του δέρματος. Εμφανίζεται όταν το δέρμα σου έρχεται σε επαφή με κάτι που μπορεί να του προκαλέσει αλλεργία προκαλώντας σου έντονη φαγούρα και κόκκινα εξανθήματα, κάτι που δείχνει ότι η ανώτερξ στιβάδα της επιδερμίδας έχει διαταραχθεί. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να εμφανίσει φυσαλίδες, όπου εάν σπάσουν αφήνουν μια υγρή επιφάνεια που μπορεί εύκολα να επιμολυνθεί. Όταν το δέρμα συνεχίσει να ερεθίζεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, γίνεται παχύ, λεπιδώδες και τραχύ.

Δερματίτιδα εξ επαφής μπορεί να προκληθεί εάν πρόσφατα άλλαξες κάτι στις συνήθειές σου όπως το ότι δοκίμασες ένα νέο απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων ή μαλακτικό ή αγόρασες ένα νέο ρούχο για το τρέξιμο, που το υλικό ήταν συνθετικό κακής ποιότητας.

Τι να κάνεις

Μην ξύνεσαι. Το ξύσιμο δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ανακούφισης του κνησμού, αλλά στην πραγματικότητα ερεθίζει το δέρμα, εντείνει τον κνησμό και μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση και ουλές.

Σταμάτα να χρησιμοποιείς τη χημική ουσία ή το υλικό που υποπτεύσαι ότι μπορεί να είναι υπεύθυνο. Εάν έχεις πλύνει ρούχα με ένα νέο απορρυπαντικό, δοκίμασε να το πλύνεις με την προηγούμενη μάρκα, για να διαπιστώσεις εάν αυτό ήταν η αιτία της φαγούρας.

Για να αποφύγεις τον κνησμό κάνε μπάνιο με χλιαρό νερό (ποτέ με καυτό), απόφευγε το αφρόλουτρο, χρησιμοποίησε λοσιόν, σαπούνια και καθαριστικά χωρίς αρώματα και αλκοόλ και φρόντισε να φοράς χαλαρά, βαμβακερά ρούχα.

Δοκίμασε μία ειδική κρέμα για την αντιμετώπιση του κνησμού και της δερματίτιδας όπως η Sensiderm Eczema της Bepanthol. Ανακουφίζει από ερυθήματα και κνησμό, μειώνει τις δερματικές αντιδράσεις και αναπλάθει τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας.

Εάν είναι όντως δερματίτιδα εξ επαφής, η αντίδραση θα πρέπει να εξαφανιστεί σε περίπου δύο εβδομάδες. 

2 Σύγκαμα

Το παράτριμμα ή σύγκαμα εμφανίζεται όταν δύο δερματικές επιφάνειες τρίβονται μεταξύ τους. Συνήθως αναπτύσσεται μετά από δραστηριότητα που περιλαμβάνει πολλή τριβή, όπως το τρέξιμο.

Το σύγκαμα μπορεί να διαταράξει τον επιδερμικό φραγμό, προκαλώντας μικροσκοπικές ρωγμές και φλεγμονή στις εξωτερικές στιβάδες της επιδερμίδας. Αυτό προκαλεί ερεθισμό και κόκκινο εξάνθημα, με αίσθημα καύσου και κνησμό. Κάτι τέτοιο μπορεί επίσης να εμφανιστεί και μετά από αποτρίχωση στην ευαίσθητη περιοχή.

Τι να κάνεις

Ο στόχος σου είναι να προστατέψεις το ερεθισμένο δέρμα και να αποφύγεις τυχόν επιπλέον τριβή. Δοκίμασε την κρέμα κατά των συγκαμάτων Flogo Calm Extra Care της Pharmasept. Ανακουφίζει άμεσα το δέρμα από συγκάματα, φλογώσεις και ερεθισμούς. Τα συστατικά που περιέχει όπως ψευδάργυρος ενισχύουν την προστατευτική λειτουργία της επιδερμίδας και προσφέρουν καταπραϋντική και αντισηπτική δράση, προστατεύοντας το ερεθισμένο δέρμα από αφυδάτωση και μολύνσεις. Η αλλαντοΐνη και η βιταμίνη E ενισχύουν την ανάπλαση και την επουλωτική ικανότητα της επιδερμίδας και αυξάνουν την ελαστικότητα και την αντοχή του δέρματος.

Εάν ο ερεθισμός και η φαγούρα επιμείνει εννοείται ότι πρέπει να σε δει γιατρός!

Φίλια Μητρομάρα

Το άρθρο είναι ενημερωτικό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τη γνώμη των ειδικών (γιατρών, δερματολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζήτησε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού ή άλλου επαγγελματία υγείας.