ΥΓΕΙΑ

Πρέπει να γυμνάζεσαι όταν έχεις περίοδο;

Όταν έρχονται οι δύσκολες μέρες το θεωρείς δύσκολο να γυμναστείς. Λογικό φαίνεται. Θα ιδρώσεις, θα πονέσεις, θα ματώσεις (όχι μεταφορικά). Κι όμως, ειδικά όταν έχεις περίοδο, εάν ξεκινήσεις την άσκηση θα δεις διαφορές στο σώμα σου και θα μειώσεις τον πόνο. Μάθε γιατί πρέπει να γυμνάζεσαι όταν έχεις περίοδο.

 

 

1 Θα πονάς λιγότερο

Οποιαδήποτε άσκηση είναι καλύτερη από καμία, αλλά αν σκέφτεσαι να μην ασκηθείς καθόλου θα σου προτείναμε να κάνεις μία προπόνηση υψηλής έντασης. Η άσκηση με υψηλότερη ένταση μπορεί να απελευθερώσει περισσότερες ενδορφίνες,. Οι ενδορφίνες βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου και απομάκρυνουν τις προσταγλανδίνες, χημικές ουσίες που παράγονται κατά τη διάρκεια της περιόδου (και άλλες φορές, όταν π.χ. τραυματίζεσαι) που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, μυϊκές συσπάσεις και πόνο. Έτσι όσες περισσότερες ενδορφίνες θα απελευθερώνονται, τόσο λιγότερο πόνο περιόδου θα νιώθεις. Θέλεις να μάθεις Μήπως η περίοδος επηρεάζει το τρέξιμό σου;

2 Θα ασκείσαι περισσότερο

Και αυτό οφείλεται στις ορμόνες σου. Τα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων είναι πολύ χαμηλά κατά τη διάρκεια της περιόδου και αυτό σημαίνει ότι το σώμα σου μπορεί να έχει πρόσβαση στους υδατάνθρακες και το γλυκογόνο πιο εύκολα από όταν τα οιστρογόνα είναι σε υψηλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι τα καύσιμα που χρειάζεται το σώμα σου για να τροφοδοτήσουν ένα έντονο σετ είναι πιο εύκολα διαθέσιμα και μπορείς να πιέσεις σκληρότερα τον εαυτό σου για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις σύντομες εκρήξεις.

3 Θα κουράζεσαι λιγότερο

Εάν ο στόχος σου είναι να μετριάσεις τα συμπτώματα της περιόδου τότε τρέξε περισσότερο στον διάδρομο και κάθισε λιγότερο κάτω από τη μπάρα. Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν η αερόβια άσκηση αυξανεται, τα προεμμηνορυσιακά συμπτώματα μειώνονται. Για να μην αναφέρουμε ότι και η θερμοκρασία του σώματός σου είναι χαμηλότερη όταν έχεις περίοδο, χάρη στην πτώση των ορμονών. Αυτό αυξάνει τον χρόνο που χρειάζεται το σώμα σου για να κουραστεί χωρίς να εξαντλεί το κεντρικό νευρικό σου σύστημα. Τι σημαίνει αυτό για εσένα: Τα σπριντ θα τα κάνεις ευκολότερα από ότι στο μέσο του κύκλου σου.

4 Θα έχεις πιο μειωμένη ροή

Η τακτική, μέτρια άσκηση μπορεί να μειώσει τη ροή κάθε μήνα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα οιστρογόνα μειώνονται όταν μειώνεται το σωματικό λίπος και η προγεστερόνη, η ορμόνη που παράγει ο οργανισμός για τη δημιουργία του ενδομητρίου δηλαδή της παχιάς επένδυσης της μήτρας.

5 Θα μειώσεις το πρήξιμο

Καθώς ιδρώνεις κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα σου αποβαλλει νερό, το οποίο μπορεί να σε ανακουφίσει από την κατακράτηση υγρών. Υπάρχουν επίσης μελέτες που συνδέουν ένα την καλή σωματική κατάσταση με λιγότερα προεμμηνορυσιακά συμπτώματα. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Crescent Journal of Medical and Biological Sciences δείχνει ότι αν ασκείσαι τρεις φορές την εβδομάδα τότε συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, κόπωση και πόνος στο στήθος μειώνονται.

Δεν αντέχεις τις σερβιέτες και φοβάσαι τα ταμπόν; Δοκίμασε το κύπελλο περιόδου, το OrganiCup ένα μικρό κύπελλο, φτιαγμένο από 100% σιλικόνη, το οποίο αντί να απορροφά τη ροή των εκκρίσεων, όπως συμβαίνει με τα ταμπόν και τις σερβιέτες, τη συλλέγει και την κρατάει μέχρι και 12 ώρες. Για να το χρησιμοποιήσεις απλά το διπλώνεις και το εισάγεις στον κόλπο όπως το ταμπόν. Απο εκεί και πέρα η δουλειά η δική σου έχει τελειώσει και το κύπελλο ξεκινάει τη δική του. Τόσο απλό και δεν θα το νιώθεις καθόλου! Διάβασε σχετικά: Δοκιμάσαμε το κύπελλο περιόδου. Ποια τεστ πέρασε;