Beauty & Style

5 συνήθειες που καταστρέφουν τα αθλητικά σου παπούτσια

Εάν θέλεις να επιμηκύνεις το χρόνο ζωής των αθλητικών σου καλό είναι να τα φροντίζεις από την πρώτη στιγμή και να μην περιμένεις να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα και μετά από εκτεταμένη χρήση για να τους δώσεις το… φιλί της ζωής. Δες ποιες είναι οι 3 συνήθειες που καταστρέφουν τα αθλητικά σου, όταν τα καθαρίζεις.

 

1 Τα βάζεις στο πλυντήριο

Για ένα καλό και σωστό καθάρισμα, εννοείται ότι δεν τα βάζουμε στο πλυντήριο ρούχων. Ποτέ. Χάνουν τη φόρμα τους και δεν μπορούν πια να σε προστατέψουν αποτελεσματικά.

2 Τα πλένεις όλα μαζί

Αν μπορείς να αφαιρέσεις την επένδυση ή την ενδιάμεση σόλα, κάνε το και πλύνε τα ξεχωριστά. Αυτό θα σε βοηθήσει στο να διατηρήσεις το εσωτερικό του παπουτσιού σε καλή κατάσταση. Κάνεις το ίδιο και για τα κορδόνια.

3 Τα μουλιάζεις με τις ώρες στο νερό

Αν θέλεις να αφαιρέσεις βρομιά από την εξωτερική επιφάνεια του παπουτσιού, χρησιμοποιήσε ένα νωπό πανί με λίγο απορρυπαντικό πιάτων ή ένα ήπιο σαπούνι που διαλύει τα λίπη. Αν η βρωμιά κρύβεται σε δύσκολα σημεία όπως είναι οι ραφές ή έχει εισχωρήσει σε εσοχές και δεν μπορεί να απομακρυνθεί χρησιμοποίησε μια παλιά οδοντόβουρτσα και λίγο ζεστό νερό και τρίψε απαλά. Βάλε τα στο νερό, να μην είναι καυτό, με λίγο απορρυπαντικό, αποφεύγοντας τα σκληρά καθαριστικά ή τα λευκαντικά. Μη τα μουλιάζεις με τις ώρες σε μια λεκάνη με νερό.

4 Τα αφήνεις στον ήλιο

Για να στεγνώσουν τα βάζεις, εάν είναι χειμώνας, στο καλοριφέρ, δίπλα στο τζάκι κλπ ή, εάν είναι καλοκαίρι, στον ήλιο; Λάθος! Τα καταστρέφεις γιατί αλλοιώνεις όχι μόνο το σχήμα τους αλλά και τις ιδιότητες των υλικών τους. Ο καλύτερος τρόπος είναι να ανοίξεις τα παπούτσια και να τα γεμίσεις με χαρτί κουζίνας ή πανιά που θα απορροφήσουν την πολύ υγρασία από το εσωτερικό. Σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσεις εφημερίδες, επειδή αφήνουν μελάνι στο εσωτερικό των παπουτσιών. Έπειτα αφαίρεσε τα χαρτιά και άφησέ τα αθλητικά σου παπούτσια να αεριστούν καλά για 12 ώρες περίπου.

 

5 Δεν τα αερίζεις

Τα πόδια ιδρώνουν και τα παπούτσια απορροφούν τον ιδρώτα. Μπορεί επίσης να απορροφήσουν νερό, εξαιτίας κάποιας βροχής. Έτσι μετά από κάθε χρήση θα πρέπει να τα αφήνεις να αερίζονται καλά, αλλά για να διασφαλίσεις ότι έχουν στεγνώσει τελείως θα πρέπει να περάσουν πολλές ώρες. Επειδή ο χρόνος αναμονής μέχρι να στεγνώσει ένα παπούτσι είναι αρκετά μεγάλος και ίσως θέλεις να προπονηθείς σε αυτό το διάστημα, καλό είναι να έχεις ένα δεύτερο ζευγάρι και να τα φοράς εναλλάξ.