ΥΓΕΙΑ

Επιστροφή στη δουλειά: 8 τρόποι να… μαζευτείς

Επανάλαβε μετά από μένα: «Θα περάσει η εβδομάδα. Θα περάσει η εβδομάδα. Θα περάσει η εβδομάδα.» Ωραία. Αναπνοή και ξανά. Μην ξεχνάς, οι επόμενες διακοπές είναι σε τέσσερις μήνες (τον Δεκέμβριο). Δες πώς μπορείς να επιστρέψεις στη δουλειά χωρίς να σου φανεί η βδομάδα κόλαση.  

 

 

 

1 Επέστρεψε δύο μέρες νωρίτερα

Δεν θέλεις να χαραμίσεις κανένα σαββατοκύριακο και εννοείται ότι μέχρι και τα μεσάνυχτα μπορείς να έχεις τα πόδια σου στην άμμο αλλά την επόμενη μέρα θα πρέπει να τα βάλεις σε δύο παπούτσια και να πας στη δουλειά. Πόσες φορές μπορείς να το κάνεις αυτό; Κανονικά χρειάζεσαι τρεις μέρες προσαρμογής αλλά ας μην είμαστε και πλεονέκτες. Επιστρέφοντας μια με δυο μέρες νωρίτερα σπίτι θα προλάβεις να πλύνεις κανά ρούχο, να ποτίσεις τον φίκο, να ψωνίζεις καφέ και γάλα, να κοιμηθείς και να προετοιμαστείς για τη νέα εβδομάδα.

2 Πάρ’ το χαλαρά

Δεν χρειάζεται να γκαζώσεις την πρώτη μέρα στη δουλειά, κάνε το με ρυθμό, τον δικό σου ρυθμό, σαν να κάνεις τον πρώτο γύρο τρεξίματος, για να ζεσταθείς.

3 Μην απενεργοποιήσεις ακόμη το μήνυμα out of office

Οι συνάδελφοί σου στο γραφείο γνωρίζουν ότι επέστρεψες στη δουλειά, αλλά δεν υπάρχει πραγματικός λόγος για τον υπόλοιπο κόσμο εκεί έξω να το μάθει αμέσως. Κράτα το μία μέρα ενεργοποιημένο για να έχεις αρκετό χρόνο να…

4 …Καθαρίσεις και να οργανώσεις τα εισερχόμενα

Αντί να διαβάζεις τα e-mail σου με χρονολογική σειρά (δηλ. τα παλαιότερα πρώτα), ταξινόμησέ τα ανάλογα με το θέμα ή τον αποστολέα. Με αυτήν την τεχνική είναι ευκολότερο να διαγραφούν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν σε αφορούν, όπως ενημερώσεις ειδήσεων ή προσφορές που έχουν λήξει.

5 Φτιάξτε λίστα, κάνε διάλειμμα (χωρίς ενοχές)

Κατέγραψε όλα όσα πρέπει να κάνεις. Στη συνέχεια, δες όλα όσα πρέπει να γίνουν σήμερα. Κάνε πρώτα αυτά τα πράγματα και, στη συνέχεια, ασχολήσουμε με τα δευτερεύοντα. Αλλά μη νιώσεις ενοχές εάν κάνεις ένα μικρό διάλειμμα – θα πάρει λίγο χρόνο για να επιστρέψεις στα πράγματα. Επίσης, προσπάθησε να κάνεις μόνο ένα πράγμα κάθε φορά, το multitasking δεν είναι τόσο καλό για τον εγκέφαλό σου (δεν το λέμε εμείς, το λέμε οι επιστημόνες). But first of all coffee: Πιες τον καφέ σου με ρυθμό χελώνας. Δεν θα σε κατηγορήσει κανείς.

6 Κλείσε το facebook, από το τηλέφωνο μόνο

Δεν είναι και τόσο διασκεδαστικό να βλέπεις τι άφησες πίσω, οπότε σταμάτα να κοιτάζεις τις φωτογραφίες όλων των φίλων σου που είναι ακόμα στις ακτές. Σε επτά ημέρες το μυαλό σου θα έχει κάνει delete τα περισσότερα. Είναι καλύτερο να μη θυμάσαι.

7 Άσε το γραφείο εγκαίρως

Προγραμμάτισε να φύγεις από τη δουλειά σε μια λογική ώρα – η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ, το ξέρεις, δεν θα το μάθεις τώρα. Κανόνισε να βγεις έξω μετά ή φέρε φίλους σπίτι και δείτε τα νέα επεισόδια του Games of Thrones ή το Stranger Things με παγωμένες μπύρες.

8 Μην ξεκινήσεις με την πρώτη γυμναστήριο.

Και αύριο μέρα είναι.

 

Φίλια Μητρομάρα