ΥΓΕΙΑ

Πότε πρέπει να αποφεύγεις τη γυμναστική;

Όσο καλά κι αν νιώθεις, όταν γυμνάζεσαι υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που καλύτερα είναι να μην πιέζεις τον εαυτό σου. Δες σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αποφεύγεις τη γυμναστική.

Όταν έχεις πυρετό

Αν έχεις πυρετό, μείνε σπίτι. Ο πυρετός σημαίνει ότι το σώμα σου προσπαθεί να πολεμήσει μία ασθένεια ή έναν ιό και το υποβληθείς στος έντονο στρες της προπόνησης θα κάνει πιο δύσκολη την ανάρρωση. Επιπλέον η θερμοκρασία του σώματός σου είναι ήδη υψηλή και η άσκηση θα την αυξήσει.

Μετά από έναν αγώνα

Εάν ολοκλήρωσες πρόσφατα έναν αγώνα, δώσε χρόνο στο σώμα σου να αποκατασταθεί. Η ενεργητική ξεκούραση και η ελαφριά άσκηση είναι όλοι εξαιρετικοί τρόποι για να παραμείνεις ενεργός χωρίς να το παρακάνεις. Δοκίμασε ήπιο τζόκινγκ, γιόγκα, περπάτημα, ποδήλατο, τρέξιμο.

Όταν είσαι τραυματισμένος

Εάν αναρρώνεις από έναν τραυματισμό, δώσε στο σώμα σου τον χρόνο που χρειάζεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείς να ασκηθείς, εστιάζοντας σε μια άλλη περιοχή του σώματός σου, αλλά εξακολουθείς να κινδυνεύεις. Ο καλύτερος κανόνας είναι να επικεντρωθείς σε μία άσκηση μυαλού-σώματος όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός και να περιμένεις να θεραπευτείς εντελώς.

Όταν έχεις κορονοϊό ή γρίπη

Υπό κανονικές συνθήκες, η γυμναστική βελτιώνει το ανοσοποιητικό σου σύστημα με την πάροδο του χρόνου. Αλλά, αν είσαι ήδη άρρωστος με κορονοϊό (και το κρύβεις), έχεις γρίπη ή κρυολόγημα, η προπόνηση θα δυσκολέψει το σώμα σου να ανακάμψει και μπορεί να επιδεινώσει τη νόσηση.

Όταν πονάς τόσο που δεν μπορείς να περπατήσεις

Η κίνηση είναι καλή όταν πονάς επειδή σε βοηθά να τεντώσεις τους μυς σου και να μεταφερθεί οξυγόνο για επιδιόρθωση και ανάπτυξη. Ωστόσο, μια πλήρης προπόνηση, όχι μόνο δεν θα είναι επώδυνη αλλά θα ασκήσει υπερβολικό στρες στους μυς που χρειάζονται απεγνωσμένα ξεκούραση.

Όταν έχεις χρόνιο πόνο

Εάν πονάς για μέρες μετά την προπόνηση (72 ώρες ή περισσότερο), σημαίνει ότι δεν δίνεις στο σώμα σου το χρόνο που χρειάζεται. Σε αυτή την περίπτωση απόφυγε τη γυμναστική και σκέψου πώς μπορείς να αλλάξεις την προπόνησή σου για να δώσεις στον εαυτό σου περισσότερο χρόνο για ξεκούραση.

Όταν είσαι εξαντλημένος

Εάν είσαι λίγο κουρασμένος, μια προπόνηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσεις περισσότερη ενέργεια. Αν όμως είσαι εξαντλημένος, είναι καλύτερο να μείνεις μακριά από το γυμναστήριο. Όταν είσαι κουρασμένος, είναι πιο πιθανό να κάνεις λάθη στην τεχνική της άσκησης, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν σε τραυματισμό. Για να μην αναφέρουμε, ότι όταν νιώθεις εξαντλημένος, το σώμα σου σου λέει να ξεκουραστείς, οπότε κάνε ακριβώς αυτό!

Όταν σου λείπει ύπνος

Παρόλο που η άσκηση μπορεί να σου δώσει ώθηση όταν η ενέργειά σου είναι πεσμένη, ο ύπνος είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της γυμναστικής. Η άσκηση δημιουργεί ένα φυσικό στρες στο σώμα και οι μύες δυναμώνουν μετά την προπόνηση, όταν το σώμα κοιμάται και κάνει αποκατάσταση. Εάν δεν κοιμάσαι καλά, αυτό μπορεί να μειώσει τις κινητικές δεξιότητες και να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού, ειδικά σε μια τάξη που βασίζεται σε κίνηση όπως το Zumba, το kickboxing ή το CrossFit.

Ποτέ μην γυμνάζεσαι εάν έχεις πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή ζάλη. Υυπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ του να πιέζεις τον εαυτό σου και του να τον πιέζεις πάρα πολύ.

Όταν σε πιάνει ξαφνικός πόνος 

Εάν παρατήρησες πρόσφατα έναν έντονο οξύ πόνο οπουδήποτε στο σώμα σου κατά την άσκηση, μη συνεχίσεις την προπόνηση. Αντ 'αυτού, πήγαινε στον γιατρό για να το ελέγξεις. Παρόλο που μπορεί να νιώθεις ότι αντέχεις τον πόνο, ενδέχεται να προκαλέσεις τραυματισμό ή καταπόνηση, κάτι που θα σε κρατήσει από την προπόνηση για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα.

Όταν τρέχεις να ξεφύγεις από τα προβλήματα σου

Εάν τρέχεις για να ξεφεύγεις από τα προβλήματα ή η μόνη φορά που μπορείς να γυμναστείς είναι όταν βλέπεις την οικογένεια σου ή τους φίλους σου, παράλειψέ τη. Η άσκηση δεν είναι το μόνο πράγμα που σε κάνει υγιή: το να κάνεις αυτό που αγαπάς, να περνάς χρόνο με φίλους και να είσαι ευτυχισμένος είναι όλα μέρος μιας υγιούς, ολοκληρωμένης ζωής.