ΥΓΕΙΑ

Πώς θα αποκτήσεις επίπεδη κοιλιά χωρίς κοιλιακούς και χωρίς γυμναστήριο;

Στρες ίσον λίπος, τόσο απλά. Αν θέλεις να αποκτήσεις επίπεδη κοιλιά μην περιμένεις από 10 ροκανίσματα το θαύμα! Δες πώς να μειώσεις το στρες και, επομένως, και την κοιλιά σου.

Πώς το στρες σε παχαίνει;

Όταν βιώνεις μία κατάσταση που σου προκαλεί στρες παράγεται κορτιζόλη από τα επινεφρίδια, γνωστή και ως «ορμόνη του στρες». Η κορτιζόλη αποδεσμεύει τη γλυκόζη από το ήπαρ, για να δώσει ενέργεια στον οργανισμό σου προκειμένου να αντιμετωπίσει ό,τι τον αγχώνει. Παράλληλα όμως αυξάνει την όρεξη και την επιθυμία για υδατάνθρακες και γλυκά. Όσοι έχουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό τους έχουν συνήθως και αυξημένο κοιλιακό λίπος. Τι άλλο κάνει το στρες στον οργανισμό σου:

Αποθηκεύει το λίπος στην κοιλιά: Όσοι στρεσάρονται συνεχώς έχουν την τάση να αποθηκεύουν το λίπος στην κοιλιά.

Επιβραδύνει τον μεταβολισμό σου: Οι αυξημένες ποσότητες κορτιζόλης ενδέχεται να επιβραδύνουν το μεταβολισμό σου προκαλώντας μεγαλύτερη αύξηση του σωματικού σου βάρους.

Αυξάνει τις λιγούρες: Σύμφωνα με έρευνες τα άτομα που βιώνουν χρόνιο στρες τείνουν να επιθυμούν περισσότερες λιπαρές, αλμυρές και γλυκιές τροφές.

Αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Το συνεχές στρες μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας σου εναλλαγές στη διάθεση, κούραση και υπεργλυκαιμία. Επίσης θεωρείται βασικός παράγοντας κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύμπλεγμα παραγόντων (αυξημένη χοληστερίνη, πίεση, σάκχαρο) που μπορεί να οδηγήσει έμφραγμα και διαβήτη τύπου 2.

Τι να κάνεις

Κοιμήσου τουλάχιστον 7 – 8 ώρες: Αν δεν ξεκουράζεσαι επαρκώς, το σώμα σου πέφτει η αυξητική ορμόνη και αυτό προκαλεί μείωση της μυϊκής μάζας, αύξηση του λίπους, εξασθένηση του ανοσοποιητικού.

Μην παραλείπεις γεύματα: Αν ο οργανισμός σου μείνει από καύσιμα, καίει ό,τι βρει και αποθηκεύει λίπος.

Ασκήσου: Όσο λιγότερο κινείσαι τόσο περισσότερο αυξάνεται το στρες σου, καις λιγότερο και, μάντεψέ: αποθηκεύεις λίπος.

Μη βλέπεις πολλή τηλεόραση ή μη δουλεύεις πολλές ώρες σε υπολογιστή: Πολύ τεχνητό φως σημαίνει πολύ στρες και άρα λίπος.

Ακολούθησε το μεσογειακό μοντέλο διατροφής: Σύμφωνα με έρευνες η μεσογειακή διατροφή μας κάνει πιο χαρούμενους, μειώνει το στρες και βοηθά στο καλύτερο μεταβολισμό του λίπους. Αύξησε τα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα και μείωσε το κόκκινο κρέας στο ελάχιστο.

Μάθε να το διαχειρίζεσαι: Ένας ψυχολόγος μπορεί να σου δείξει τεχνικές διαχείρισης του στρες προκειμένου να το μειώσεις.