ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 μυστικά για να παραμείνεις αδύνατη το χειμώνα

Tο κρύο και η βροχή είναι αρκετά για να ενδώσεις σε μια σπέσιαλ μακαρονάδα ή να απολαύσεις μια πάστα. Επίσης, επειδή νυχτώνει νωρίτερα νιώθεις την ανάγκη να φας περισσότερο, γιατί είναι θέμα γονιδιακό: είναι γραμμένο στο DNA των κυττάρων μας η δυσκολία να βρούμε τροφή στο σκοτάδι! Αυτά τα τρία μυστικά θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις αδύνατη το χειμώνα και να τη βγάλεις καθαρή μέχρι να έρθει η Άνοιξη!

 

1 Βάλε πρωτείνη!

Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες βοηθά όχι μόνο να χάσεις βάρος αλλά και να το διατηρήσεις. Το σώμα μας προτιμά τις πρωτεΐνες – όχι τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά – κι έτσι αναζητά ενέργεια προκειμένουν να καλύψει τις ποσότητες που χρειάζεται. Εκτός από καλή πηγή ενέργειας, οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ομαλή ανάπτυξη και αποκατάσταση όλων των ιστών σε κάθε όργανο του σώματος, από την καρδιά έως το δέρμα.

 

Που θα την βρεις: Ψάρια, θαλασσινά όπως τόνος, σολομός, μύδια, ξηροί καρποί όπως φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα, αράπικα φιστίκια, κάσιους, αυγά και γαλακτοκομικά όπως cottage cheese, γάλα, γιαούρτι, παρμεζάνα. Κράτα ένα μέτρο με τη ζωϊκή πρωτείνη και συνόδευέ τη πάντα με λαχανικά.

 

2 Κοιμήσου!

Μπορεί να μην το πιστεύεις, αλλά μία επιπλέον ώρα ύπνου θα σε βοηθήσει να χάσεις μέχρι και 5 κιλά σε έναν χρόνο, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές. Όσοι κοιμούνται λίγες ώρες νιώθουν λιγότερο δραστήριοι και εμφανίζουν μειωμένη σωματική δραστηριότητα. Εχουν επίσης την τάση να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες. Αυτό σχετίζεται επειδή μειώνεται η λεπτίνη, μια ορμόνη που εκκρίνεται από τα λιποκύτταρα και κόβει την όρεξη, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η γρελίνη, ορμόνη που παράγεται στο στομάχι και αυξάνει την όρεξη.

 

3 Κράτα ενεργό τον μεταβολισμό σου!

Τι μπορείς να κάνεις για να ενεργοποιήσεις περισσότερο το μεταβολισμό σου καίγοντας περισσότερες θερμίδες ημερησίως; Μην ξεχνάς να κάνεις αεροβικές ασκήσεις, έντονο περπάτημα, τρέξιμο, χορό. Πίνε άφθονο νέρο γιατί ο οργανισμός σου το χρειάζεται για να κάνει καύσεις. Τρώγε λίγο και συχνά (κάθε 3-4 ώρες). Μη φοβάσαι τα καυτερά, γιατί η καψαϊκίνη που περιέχουν συμβάλλει στην αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού. Πίνε σκέτο καφέ ή πράσινο τσάι. Μελέτες έχουν δείξει πως ο συνδυασμός καφεϊνης και κατεχινών ωθούν το σώμα να καίει περισσότερες θερμίδες.