ΥΓΕΙΑ

Πώς να αντιμετωπίσεις τις σκασμένες φτέρνες. Τί λέει ο ειδικός

Σκασμένες φτέρνες, πατούσες έτοιμες να διαλυθούν, πόδια που συνήθως… αντιστοιχούν σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Ρωτήσαμε τον Μάνο Αρβανιτάκη, Ποδολόγο –Ποδίατρο, Πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Ποδιάτρων-Ποδολόγων, MSc, BSc (Hons) Podiatry MPS για το πως να αντιμετωπίσουμε τις σκασμένες φτέρνες.

Οι σκασμένες φτέρνες είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα και μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Οι σκασμένες φτέρνες, οφείλονται κυρίως στη μεγάλη ξηρότητα του δέρματος. Είναι ένα πρόβλημα, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το θεωρούν σοβαρό, παρόλο που η δυσφορία που προκαλεί είναι αρκετά έντονη, ειδικά όταν περπατάει κάποιος ξυπόλητος. Επιπλέον, πέρα απο αντιαισθητικό, οι σκασμένες πτέρνες είναι επικίνδυνες για την υγεία των κάτω άκρων, ενώ όταν τα ανοίγματα και οι ρωγμές γίνονται βαθιά μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο.   

Τί να κάνεις

Πριν χρειαστεί να θεραπεύσεις, κάνε τις προληπτικές κινήσεις ώστε να αποφύγεις την εμφάνιση ή την επιδείνωση του προβλήματος.

Μη μένεις για πολλή ώρα με τα αθλητικά σου

Η εφίδρωση μετατρέπεται σε εστία μυκήτων και μικροβίων, ειδικά αν περνάς αρκετό χρόνο στο γυμναστήριο.

Μην περπατάς ξυπόλητος στην πισίνα και το γυμναστήριο ή στο σπίτι

Περπατώντας ξυπόλητος προκαλεί τριβή και σκλήρυνση του δέρματος της φτέρνας ενώ εάν περπατάς ξυπόλητος σε υγρές περιοχές κινδυνεύεις από μύκητες που ευθύνονται για “το πόδι του αθλητή”.

Ενυδάτωνε τον οργανισμό σου

Βελτίωσε τη διατροφή σου και ενίσχυσε τον οργανισμό σου με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Επίλεξε τα σωστά παπούτσια

Να είναι δερμάτινα και ανατομικά, ώστε να μην πιέζεται το πόδι εσωτερικά και να μπορεί να αναπνέει.

Φρόντιζε καθημερινά τα πόδια σου, ώστε να διατηρούνται απαλές οι φτέρνες.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελαφρόπετρα στο μπάνιο για να αφαιρέσεις τα νεκρά κύτταρα. Η ελαφρόπετρα της Scholl αφαιρεί απαλά το τραχύ και σκληρό δέρμα αφήνοντας την επιδερμίδα λεία και απαλή.

Χρησιμοποίησε καθημερινά κρέμα ανάπλασης με ουρία, κάνοντας απαλό μασάζ σε καθαρό και στεγνό δέρμα

Φόρα στο κρεβάτι κάλτσες από 100% βαμβάκι.

Ζήτησε τη βοήθεια ειδικού, ποδολόγου- ποδιάτρου, όταν το πρόβλημα είναι σοβαρό. Ο ειδικός, συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους, θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες, μεταξύ των οποίων είναι η εφαρμογή ειδικών ορθωτικών πελμάτων, τα οποία θα αποφορτίσουν το σημείο και θα βοηθήσουν στην ταχύτερη επούλωση.

Σκασμένες φτέρνες: τι φταίει 

Η κληρονομικότητα

Η υπερβολική υγρασία 

Πόδια που μοιάζουν σα να έχουν μείνει ώρα στο νερό, ακόμη κι αν έχετε ώρα που βγάλατε τα παπούτσια είναι μια ένδειξη ότι τα αφήνεις πολλές περισσότερες ώρες με κάλτσες ή σε παπούτσια που τα κάνουν να ιδρώνουν.

Η διατροφή

Παίζει σημαντικό ρόλο αφού η μη ισορροπημένη διατροφή επηρεάζει την επιδερμίδα και την αφυδατώνει με αποτέλεσμα να σκληραίνει το σημείο, να γίνεται τραχύ, να αποκτά ρωγμές και να  ανοίγει το δέρμα.

Κάποιες παθήσεις

Όπως ο διαβήτης, ο θυροειδής, το έκζεμα, η ψωρίαση, οι μύκητες, οι οποίες μπορούν  επίσης να προκαλέσουν ρωγμές στο δέρμα.

Το αυξημένο βάρος και η ορθοστασία

Τα πόδια είναι αυτά που επιβαρύνονται από την αύξηση του βάρους.

Η λάθος επιλογή υποδήματος

Ένα μη ανατομικό παπούτσι, ή ακόμα η χρήση ανοιχτών υποδημάτων κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, τα οποία αφήνουν τα πόδια εκτεθειμένα, είναι παράγοντες που οδηγούν σε αυτό το φαινόμενο.

Η ηλικία  

Οι ηλικιωμένοι τείνουν να έχουν σκληρές και σκασμένες φτέρνες, καθώς η επιδερμίδα, μεγαλώνοντας χάνει την ελαστικότητά της και το λίπος που βρίσκεται στην περιοχή, με αποτέλεσμα να είναι εύκολο να «ανοίξει» το πόδι.