ΥΓΕΙΑ

Πώς η άσκηση σε κάνει ευτυχισμένη

Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει για το runner’s high, το αίσθημα ευφορίας που προκαλείται στους δρομείς ενώ τρέχουν. Τι ακριβώς όμως σημαίνει; Η άσκηση προκαλεί χημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο, που έχουν και προσωρινά και μακροπρόθεσμα οφέλη στην πνευματική υγεία. Καθώς η καρδιά σου αρχίζει να χτυπά πιο γρήγορα, η χημεία του εγκεφάλου αντιδρά σχεδόν άμεσα για να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Να ποιες ορμόνες εκκρίνει ο εγκέφαλος σου όταν γυμνάζεσαι:

 

* Εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (BDNF) Ο BDNF προστατεύει τον εγκέφαλο από συναισθηματικές διαταραχές και επανορθώνει τις βλάβες από το στρες και την κατάθλιψη.

 

* Γάμμα αμινοβουτυρικό οξύ (GABA)Η άσκ ηση μειώνει τα επίπεδα του στρες, πράγμα που προκαλεί έκκριση αυτού του χαλαρωτικού νευροδιαβιβαστή. Η συχνή ενίσχυση του GABAενισχύει την ανοσία στο στρες, βελτιώνοντας την ικανότητά σου να διαχειρίζεσαι τις προκλήσεις της ζωής.

 

* Ενδοκανναβινοειδή Αυτές οι φυσικές χημικές ενώσεις επηρεάζουν την επεξεργασία της πέψης, της αίσθησης του πόνου, της διάθεσης και της μνήμης. Σχετίζονται στενά με τα ενεργά συστατικά της κάνναβης.

 

* Ενδορφίνες Συνήθως σε αυτές αναφερόμαστε όταν μιλάμε για το αίσθημα ευφορίας, όμως παίζουν μικρό ρόλο στην ευεξία που προκαλείται από την άσκηση. Αυτά τα πεπτίδια, που καταπολεμούν τον πόνο, αυξάνονται μέσα σε μόλις 20 λεπτά άσκησης.

 

* Νορεπινεφρίνη Αυτός ο νευροδιαβιβαστής συνεργάζεται με την ντοπαμίνη ως χημικό που βελτιώνει τη διάθεση. Είναι επίσης απαραίτητος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

 

* Αντισώματα Τόσο η άσκηση όσο και η ευτυχία αυξάνουν την παραγωγή αντισωμάτων. Τα αντισώματα είναι ειδικές πρωτεΐνες που παράγονται από το ανοσοποιητικό για να καταπολεμήσουν τους ιούς, τα βακτήρια και τις ασθένειες.

 

* Ντοπαμίνη Νευροδιαβιβαστής που ενισχύει τη διάθεση και το αίσθημα ευεξίας. Ελέγχει επίσης το κέντρο ανταμοιβής και απόλαυσης του εγκεφάλου και ευθύνεται για τα αισθήματα χαλάρωσης και ευφορίας.

 

* Σεροτονίνη Αυτός ο νευροδιαβιβαστής ευθύνεται για τα αισθήματα γαλήνης και απελπισίας. Τα χαμηλά επίπεδα σχετίζονται με την κατάθλιψη. Τα αντικαταθλιπτικά SSRI αυξάνουν τα επίπεδά τους – το ίδιο όμως κάνει και η άσκηση.

 

Το ήξερες αυτό;

Η άσκηση την ώρα του μεσημεριανού διαλείμματος αυξάνει την παραγωγικότητά σου έως και τρεις ώρες αργότερα.