ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το γάλα γαϊδούρας και τα πλούσια διατροφικά οφέλη

Το γάλα γαϊδούρας, παρά την απελευθέρωση της πώλησης του σε ευρύ κοινό, παραμένει μια πολυτέλεια για λίγους. Τον Φεβρουάριο τέθηκαν οι όροι για την πώληση του και ο πιο σημαντικός είναι να έχει περάσει το γάλα από θερμική επεξεργασία, κάτι που το καθιστά τόσο ασφαλές όσο και το παστεριωμένο γάλα.

Ότι πιο κοντινό στο μητρικό γάλα

Με αποδείξεις. Το ανθρώπινο γάλα έχει 1% πρωτεΐνη, της γαϊδούρας 1,7% και της κατσίκας 2.9%. Η καζεΐνη συναντάται στο ανθρώπινο γάλα στο 0,4 με 0,6%, στης γαϊδούρας στο 0,7 με 0,9% και στο κατσικίσιο γάλα είναι στο 2,5%. Το ανθρώπινο γάλα έχει 7% λακτόζη, της γαϊδούρας έχει 6,9% και το κατσικίσιο έχει 4,1%. Η μόνη ουσιαστική διαφορά βρίσκεται στα λίπη, όπου το μητρικό γάλα έχει 3,8%. της γαϊδούρας έχει 0,9% και το κατσικίσιο έχει 4,5% λιπαρά.

Η ανάλυση των βιταμινών που περιέχει είναι κατατοπιστική. Έχει 60 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το γάλα της αγελάδας και βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, D & Ε. Είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, νατρίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, περιέχει ανοσφαιρίνες και γλυκερίνες.

Σε συνομιλία μας με πιστοποιημένες συμβούλους μητρικού θηλασμού, μας τόνισαν πως το γάλα της γαϊδούρας είναι ότι πιο κοντινό στο μητρικό, ενώ επειδή η τιμή του είναι ακόμα υψηλή, το αμέσως επόμενο με παρεμφερείς ιδιότητες με το ανθρώπινο είναι το κατσικίσιο.

Το γάλα της γαϊδούρας βρίσκει πολλές εφαρμογές στην κοσμετολογία, με σαπούνια, καλλυντικά και κρέμες να έχουν βρει τον δρόμο προς τα ράφια.

Οι δυσκολίες

Το αγελαδινό γάλα προτιμάται στην χώρα μας περισσότερο, όχι μόνο λόγω της ύπαρξης πολλών μονάδων βοοειδών, αλλά και λόγω και της διαφοράς αποδοτικότητας, καθώς η γαϊδούρα παράγει 1 με 1,5 λίτρα την ημέρα, ενώ η αγελάδα μπορεί έως και 30! Σημαντικός ακόμα παράγοντας είναι ότι άλλα είδη πέρα από την αγελάδα είναι πιο ευαίσθητα στην περιοχή των μαστών, οπότε το άρμεγμα γίνεται χειροκίνητα.

Το γάλα γαϊδούρας πωλείται στην χονδρική για καλλυντικά γύρω στα 25 ευρώ το λίτρο, ενώ πωλείται από 50 έως 100 ευρώ στην λιανική (τα 50 ευρώ αφορούν σε αγορά απευθείας από τον κτηνοτρόφο). Ενδεικτικά σε κατάστημα που συνομιλήσαμε εντός Αττικής, μας έδωσαν τιμή των 11 ευρώ για συσκευασία των 200 ml, που μεταφράζεται σε 55 ευρώ το λίτρο.