ΥΓΕΙΑ

Ποιες ασκήσεις μειώνουν το ροχαλητό;

Μήπως η κρίση στο γάμο σου ξεκίνησε από το το γεγονός ότι ροχαλίζεις; Μάθε ότι το ροχαλητό είναι υπεύθυνο για την κακή σεξουαλική ζωή, την υπνηλία, τα τροχαία κ.ά. και συνήθως οφείλεται στην κούραση, την παχυσαρκία, την υπνική άπνοια. Πώς μπορείς να μειώσεις με φυσικό τρόπο το ροχαλητό; (Εξ)ασκήσου! Έχουν γίνει πολλές έρευνες για το ροχαλητό. Μία από αυτή έδειξε ότι οι εθελοντές που είχαν γυμνάσει τον λάρυγγά τους ροχάλιζαν λιγότερο, κοιμούνταν καλύτερα και μείωσαν τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας κατά 39%. Να τι μπορείς να κάνεις:

1 Κάνε καθημερινά αναπνευστικές ασκήσεις
Κάθισε αναπαυτικά και κλείσε τα μάτια. Ανάπνεε φυσικά και κάνε focus στη διαδικασία της εισπνοής κι εκπνοής. Ξεκίνα τη διαδικασία «εισπνοή – παύση – εκπνοή – παύση». Σταδιακά επιβράδυνε ή επιτάχυνε την αναπνοή σου, κάνε τη πιο βαθιά ή πιο ρηχή, σταμάτα για λίγο, κ.λπ. Αυτό κάνε το για 5 λεπτά την ημέρα. Η yoga θα σε βοηθήσει πάρα πολύ στις ασκήσεις αναπνοής.

2 Κάνε πως καταπίνεις
Για 10 λεπτά εξάσκησε τον λάρυγγά σου κάνοντας σαν να καταπίνεις κάτι.

3 Μάσα το
Μετακίνησε το σαγόνι πάνω και κάτω σα να μασάς για 1- 2 λεπτά, αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Κάθε φορά που θα κάνεις την κίνηση της μάσησης κάνε τη χωρίς να έχεις κάτι στο στόμα σου, για να είναι πιο αποτελεσματική. Ωστόσο προσπάθησε, όταν τρως, να μασάς τις τροφές και από τις δύο πλευρές.

4 Εξάσκησε τη γλώσσα σου
Τοποθέτησε την άκρη της γλώσσας σου κοντά στη μαλθακή υπερώα (είναι ο ιστός που κρέμεται στο πίσω μέρος του λαιμού) και κύλισέ την αργά προς τα εμπρός. Κάνε το για 5 λεπτά.
Τοποθέτησε τη γλώσσα σου στον ουρανίσκο, πιέζοντάς την προς τα πάνω. Κάνε το για 5 λεπτά.

5 Πες «Αααα»
Πριν πας για ύπνο για 1 με 2 λεπτά άνοιξε το στόμα αρκετά λέγοντας «Αααα». Εκφώνησε επίσης κάποια φωνηέντα γρήγορα και συνεχώς όπως «Α, Ε, Ο, Ι, ΟΥ». Αυτό χαλαρώνει τους μυς της γλώσσας και το σαγόνι.

6 Μάθε ένα πνευστό
Ποτέ δεν είναι αργά γιατί και κάποιο μουσικό όργανο θα μάθεις και θα μειώσεις και το ροχαλητό. Διπλά κερδισμένος. Διαπιστώθηκε ότι οι εθελοντές μιας μελέτης σχετικά με το ροχαλητό και τους τρόπους που μπορούν να το μειώσουν όταν έμαθαν να παίζουν πνευστά όργανα μείωσαν την πάθησή τους.

7 Τραγούδα
Είτε το πιστεύεις είτε όχι, το τραγούδι είναι πραγματικά μια από τις καλύτερες ασκήσεις για να σταματήσει το ροχαλητό. Τραγούδα στο μπάνιο ή στο αυτοκίνητο. Επίσης κάνε ασκήσεις ορθοφωνίας όπως αυτές που κάνουν οι επαγγελματίες τραγουδιστές για να ζεστάνουν τους μυς του λαιμού τους, πριν από μία παράσταση. Για παράδειγμα τραγούδα «λα, λα, λα ,λα» ώστε να κινείται η γλώσσα σου πάνω-κάτω και μετά πήγαινε στο «φα, φα, φα, φα» και τέλος «μα, μα, μα, μα».

8 Κάνε σχοινάκι
Η τόνωση των μυϊκών ομάδων βελτιώνει και το αναπνευστικό σύστημα, μειώνοντας το ροχαλητό και τον κίνδυνο της υπνικής άπνοιας. Κάνε σκοινάκι μέσα στο σπίτι για 10 λεπτά καθημερινά και προσπάθησε να διατηρήσεις το βάρος σου σε φυσιολογικά επίπεδα.