Fitness

Πώς η σωστή αναπνοή σου χαρίζει σέξι σώμα;

Αν αναπνεύσεις με τον σωστό τρόπο θα αποκτήσεις θεϊκούς γλουτούς, φανταστικούς κοιλιακούς, σέξι μυς και πολλά ακόμα.

ΑΝ ΑΝΑΠΝΕΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΙΣ:

Σφιχτούς γλουτούς και καύση θερμίδων με τρέξιμο
Αν τρέξεις 1,5 χιλιόμετρο σε 12 λεπτά, θα κάψεις 8 θερμίδες το λεπτό. Αν το κάνεις σε 8 λεπτά, η καύση θα φτάσει στις 13 θερμίδες το λεπτό. Αυτό ισοδυναμεί με 250 επιπλέον θερμίδες για ένα τρέξιμο 50 λεπτών. Πώς μπορείς όμως να ανεβάσεις ταχύτητα χωρίς να νιώσεις αναγούλα; Στην πρώτη δρασκελιά, είσπνευσε λίγο αέρα από τη μύτη και το στόμα. Έκπνευσε από το στόμα στην τρίτη δρασκελιά. Θα εισέλθεις φυσικά σε ένα ρυθμό εισπνοής-εκπνοής κάθε δύο βήματα. Γιατί έχει αποτέλεσμα: Το διάφραγμά σου, η μεμβράνη από μυς που υποστηρίζει τους πνεύμονες, κινείται προς τα κάτω κάθε φορά που εισπνέεις, αλλά βρίσκεται ανάμεσα στους πνεύμονες, το συκώτι και το στομάχι, τα οποία μετακινούνται προς τα πάνω όταν τρέχεις. Όταν προσαρμόζεις το ρυθμό σου στις αναπνοές σου, τα πάντα συγχρονίζονται με το βηματισμό σου. Ξαφνικά τρέχεις πιο ομαλά, οπότε σου φαίνεται πολύ πιο εύκολο ν’ αυξήσεις την ταχύτητα. Έτσι επανερχόμαστε στην αύξηση της καύσης κατά 250 θερμίδες.

Σμιλεμένους μυς με βάρη
Αν κάνεις σπάνια ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης επειδή σου φαίνονται πολύ δύσκολες, ίσως φταίει ένα συνηθισμένος λάθος: κρατάς την αναπνοή σου. Αυτό μειώνει το επίπεδο οξυγόνουν κι αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Με άλλα λόγια, τα βάρη γίνονται πιο δύσκολα. Ώρα λοιπόν να τα κάνεις πιο εύκολα! Αν κάνεις μια κίνηση που απαιτεί πίεση ή σπρώξιμο (πιέσεις ώμων ή ποδιών), έκπνευσε γρήγορα και δυνατά όταν πιέζεις. Αν κάνεις έλξη (κωπηλατική, έλξη δικεφάλων), είσπνευσε αργά και βαθιά την ώρα που τραβάς. Δεν έχει σημασία αν το κάνεις από τη μύτη ή το στόμα. Το θέμα είναι να συγχρονίσεις τις κινήσεις των πνευμόνων και των μυών -οι πνεύμονες διαστέλλονται όταν τραβάς και συστέλλονται όταν σπρώχνεις- ώστε να έχεις δύναμη σε κάθε επανάληψη.

Σέξι κορμί με yoga
Η τέλεια ευλυγισία δεν είναι μόνο ερωτική, αλλά κρατάει και δυνατούς τους μυς. Για να γίνεις πιο ευλύγιστη, κάνε την αναπνοή ουτζάι (γλωττιδική). Ίσως να μην μπορείς να την προφέρεις, αλλά σίγουρα μπορείς να την κάνεις: ανάπνευσε βαθιά μόνο από τη μύτη σου, εισπνέοντας για τρία δεύτερα και εκπνέοντας για άλλα τρία, τόσο δυνατά ώστε ν’ ακούς το θόρυβο στο πίσω μέρος του φάρυγγα (σκέψου τον Νταρθ Βέιντερ). Σε αντίθεση με τις ρηχές αναπνοές που παίρνεις όλη μέρα, αυτό το είδος αναπνοής, που προέρχεται από το διάφραγμα, σε βοηθά να εισπνεύσεις περισσότερο οξυγόνο. Η βαθιά, συνειδητή εισπνοή-εκπνοή μειώνει επίσης την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη, οπότε νιώθεις χαλαρός για να μείνεις σε μία στάση μερικά δεύτερα παραπάνω ή να τεντωθείς ακόμα περισσότερο. Έτσι, η οποιαδήποτε στάση yoga γίνεται παιχνιδάκι.

Λεπτούς και τονωμένους μηρούς με ποδήλατο
Όπως ακριβώς το να σηκώνεις μεγαλύτερα βάρη σμιλεύει κάθε σου μυ, έτσι και η ποδηλασία με αντίσταση σου χαρίζει λεπτά, υπέροχα πόδια και καίει συνολικά το λιπος. Όμως η καμπουριαστή στάση που έχεις στο spinning ή στο ποδήλατο σε δυσκολεύει να εισπνεύσεις τον αέρα που χρειάζεσαι για είναι γρήγορη η κίνησή σου. Για να κάνεις πεντάλ με δύναμη, ειδικά όταν είσαι σε ανηφόρα ή έχεις αυξήσει την κλίση στο στατικό ποδήλατο, έκπνευσε σταθερά τον αέρα από το στόμα ενώ κατεβάζεις το δεξί πόδι και είσπνευσε ελεγχόμενα από το στόμα όταν κατεβάζεις το αριστερό. Ο συγχρονισμός της αναπνοής με τις πεταλιές σου θα σε βοηθήσει να αναπνέεις ρυθμικά (δηλαδή, χωρίς να λαχανιάζεις) και ταυτόχρονα να κάνεις πεντάλ με μεγάλη ταχύτητα.

Επίπεδους κοιλιακούς με κολύμπι
Ζηλεύεις τους κοιλιακούς των κολυμβητών; Τότε θα χρειαστεί ν’ αντέξεις πάνω από, εμμμ, 10 λεπτά στην πισίνα. Το ξέρουμε – η κολύμβηση μπορεί να εξουθενώσει γρήγορα και τον πιο fit. Αυτό είναι το μυστικό για να τα καταφέρεις: στην πρώτη απλωτή στο ελεύθερο, είσπνευσε όσο πιο βαθιά και γρήγορα μπορείς από το στόμα (φαντάσου τα πλευρά σου να «ανοίγουν») και μετά άφησε τον αέρα να βγει αργά με το στόμα μισόκλειστο. Ακριβώς πριν πάρεις την επόμενη αναπνοή, φύσα δυνατά τον αέρα που έχει απομείνει στους πνεύμονες, ώστε να είναι εντελώς άδειοι και να μπορέσεις να κάνεις μια μεγάλη εισπνοή. Αυτή η απλή τεχνική διατηρεί τους πνεύμονες όσο πιο «διογκωμένους» γίνεται, δίνοντάς σου την άνωση που χρειάζεσαι για να κολυμπήσεις άνετα στο νερό. Πριν καν το καταλάβεις, οι κοιλιακοί σου θα είναι σούπερ!