ΥΓΕΙΑ

Ουπς! Γιατί κοκκίνισε το πέος σου;

Αν παρατήρησες στην άκρη του πέους σου έντονη κοκκινίλα, νιώθεις ενόχληση και πόνο και το τράβηγμα της ακροποσθίας προς τα πίσω γίνεται με εξαιρετική δυσκολία ενώ τσούζει κατά την ούρηση πιθανότατα να έχεις βαλανίτιδα. Πρόκειται για μια κοινή φλεγμονή που εμφανίζεται στην άκρη του πέους και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Που οφείλεται
Συνήθως εμφανίζεται σε άντρες που δεν έχουν κάνει περιτομή και δεν είναι σχολαστικοί με την προσωπική τους υγιεινή. Γενικά η βαλανίτιδα οφείλεται σε:

Κακή υγιεινή. Ελλιπής υγιεινή (όχι πλύσιμο κάτω από την ακροπισθία), χρήση σκληρών σαπουνιών, κακό ξέπλυμα της περιοχής οδηγούν σε βαλανίτιδα.

Σε κάποια μόλυνση από διάφορα μικρόβια που ζουν στο δέρμα όπως για παράδειγμα ο μύκητας Candida.

Στον σακχαρώδη διαβήτη. Όταν δεν είναι ρυθμισμένος τα ούρα έχουν μεγάλες ποσότητες γλυκόζης με αποτέλεσμα τα μικρόβια να πολλαπλασιάζονται ταχύτατα.

Στη φίμωση. Η ακροποσθία ενός μη περιτομημένου πέους είναι πολύ στενή και δεν ολισθαίνει, ώστε να αποκαλύψει τη βάλανο.

Σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Έρπης, χλαμύδια και γονόρροια είναι οι ένοχοι.

Σε αλλεργία. Το δέρμα της βαλάνου είναι ευαίσθητο και ίσως κάποια σαπούνια, απολυμαντικά, απορρυπαντικά ρούχων ή προφυλακτικά μπορεί να δημιουργήσουν βαλανίτιδα.

Πως θα το αντιμετωπίσεις

#1 Πήγαινε κατευθείαν στον γιατρό. Θα σου χορήγησει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ανάλογα με την αιτία. Συνήθως συνταγογραφούνται αντιμυκητιασιακά σκευάσματα (κρέμα ή χάπια), αντιβίωση ή στεροειδή.

#2 Όταν υπάρχει φλεγμονή χρησιμοποίησε χλιαρό νερό και προτιμήστε κάποιο ήπιο καθαριστικό για την περιοχή. Απόφυγε τα σαπούνια.

#3 Εάν η βαλανίτιδα εμφανίζεται μετά τη χρήση προφυλακτικού επίλεξε ένα για ευαίσθητο δέρμα. Φρόντιζε πάντα να χρησιμοποιείς προφύλαξη όταν κάνεις σεξ.
Κάνε πλύσεις με χαμομήλι για να ανακουφιστείς από την ερυθρότητα και την ενόχληση.

#4 Αν εμφανίζεται πολύ συχνά εξέτασε με τον γιατρό σου την περίπτωση να κάνεις περιτομή.