ΥΓΕΙΑ

Οστεοπαθητική: Τέλος στις αθλητικές κακώσεις και τους πόνους, χωρίς φάρμακα!

Το wefit.gr ρώτησε τον Λευτέρη Παθιάκη, οστεοπαθητικό, φυσικοθεραπευτή, μεζιερίστα, ιδρυτή του Κέντρου Οστεοπαθητικής, Φυσιοθεραπείας & Ανάλυσης σώματος PLIOMETRICA να μας εξηγήσει τί είναι η οστεοπαθητική και πώς μπορεί να μειώσει κάθε πόνο.

 

 

Τί είναι η οστεοπαθητική;

Πρόκειται για ένα σύστημα διάγνωσης και θεραπείας που δίνει απαντήσεις και θεραπεία σε εκατοντάδες μυοσκελετικά, σπλαχνικά προβλήματα του ανθρώπινου σώματος από τη νεογνική ακόμα ηλικία που ως σήμερα η επιστήμη δεν είχε εξηγήσει, ( π.χ. χρόνια κεφαλαλγία ή ημικρανία). Δίνει ιδιαίτερη σημασία στα προβλήματα δομής του σώματος και στις παθήσεις και ανισορροπίες που προκύπτουν σε αυτό, κυρίως, από ατυχήματα, εξαρθρήματα ή αλλοιώσεις των συνδέσμων στη σπονδυλική στήλη αλλά, κυρίως, από τον τοκετό με τον μεγαλύτερο τραυματισμό του κρανίου. Με δυο λόγια, η οστεοπαθητική, βοηθά τον οργανισμό να αυτοίαθεί, να ξαναβρεί την κινητική του ισορροπία, χωρίς την παρέμβαση φαρμάκων και μηχανημάτων, ενώ το ανθρώπινο σώμα αντιμετωπίζεται ολιστικά και όχι μόνο στο σημείο που παρουσιάζεται το πρόβλημα. Η οστεοπαθητική είναι η μοναδική επιστήμη που ασχολείται με την περιτονία (σύνολο ιστών που περιβάλουν τα όργανα) του σώματός μας.

Τι κάνει ο οστεοπαθητικός;

Ο οστεοπαθητικός, ο οποίος είναι εκπαιδευμένος στην αφή, με μοναδικό “εργαλείο” τα ίδια του τα χέρια, ψηλαφίζει, “ακούει”, μετράει, και ψάχνει να βρει την ακριβή αιτία του προβλήματος. Όταν εντοπίσει την προέλευση της δυσλειτουργίας, “αφουγκράζεται” τις δυσκολίες στη ροή των υγρών του σώματος, καθώς και στις μικροκινήσεις των σπονδύλων, των οστών του κρανίου και των σπλάχνων μεταξύ τους. Από εκεί και πέρα, ο ρόλος του είναι να βοηθήσει, ώστε τα ζωτικά ρεύματα να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στο σώμα, επιφέροντας ίαση και αναζωογόνηση στην πάσχουσα περιοχή. Με ειδικές, λοιπόν, τεxνικές που ασκεί με τα χέρια, τις λεγόμενες ανατάξεις, απεγκλωβίζει (συνήθως xωρίς να προκαλεί πόνο) τους φυσιολογικούς ιστούς (μυς, αρθρώσεις, συνδέσμους, περιτονίες, σπλάxνα), που ασφυκτιούν και παρεμποδίζουν τις μεταβολικές λειτουργίες και την καλή κυκλοφορία των υγρών του σώματος (αίμα, λεμφικό υγρό, κ.τλ.)

Πού βοηθά περισσότερο;

Η οστεοπαθητική- πέρα από ότι μπορεί να προλάβει διάφορες ασθένειες, επαναφέροντας ή διατηρώντας τη σπονδυλική στήλη και το κρανίο σε φυσιολογική κατάσταση- μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία πολλές παθήσεις όπως: πόνους στη μέση (οσφυική μοίρα), αρχές δισκοπάθειας, ισχιαλγία, αυχενικά σύνδρομα, αθλητικές κακώσεις, ορισμένες περιπτώσεις δύσπνοιας, κούρασης. Ή προβλήματα οφθαλμολογικά, δοντιών -γνάθου (κροταφογναθική- προγναθισμός- υπογναθισμός), εγκυμοσύνης, γυναικολογικά-μαιευτικά, στατικότητα σώματος, παραμορφώσεις πελμάτων, ιδιοπαθή σκολίωση, κ.ά. Βοηθά επίσης στην αποκατάσταση των πόνων της κοιλιακής xώρας (κυρίως όταν αυτοί προέρxονται από δεισλειτουργίες των σπλάxνων). 'Αλλωστε υπάρxει και ο τομέας της σπλαxνικής οστεοπαθητικής, ο οποίος ασxολείται εκτενώς με τις τεxνικές για την προσπάθεια «απελευθέρωσης» των σπλάxνων. Υπάρχει ακόμα και η κρανιακή οστεοπαθητική, που μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που υποφέρουν από ωτίτιδα, ημικρανία, αλλά και τα μωρά που έχουν υποστεί ένα δύσκολο τοκετό, και υποφέρουν από υπερκινητικότητα, αυπνίες κ.ά. 

Σε ποιες περιπτώσεις δεν μπορεί να βοηθήσει η οστεοπαθητική;

Στις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχουν παθολογικά αίτια, όπως όγκοι, γενετικές ανωμαλίες, προχωρημένες παθογόνες καταστάσεις, σοβαρές τραυματικές δυσλειτουργίες, κ.ά.   

Πόσες συνεδρίες xρειάζονται για μια οστεοπαθητική αγωγή;

Η διάρκεια της αγωγής έxει άμεση σxέση με τον ασθενή, την ασθένεια και το xρόνο πάθησής του. Επομένως, οι συνεδρίες καθορίζονται ανάλογα την περίπτωση. Σε ένα αυχενικό πρόβλημα, για παράδειγμα, από τη στιγμή που θα απελευθερωθεί το τμήμα που είναι μπλοκαρισμένο (μεταξύ 3-4 συνεδριών), δίνονται στον ασθενή ειδικές ασκήσεις, που μπορεί να τις κάνει μόνος του και ελέγχεται μετά από λίγο καιρό. Συνήθως οι ασκήσεις αυτές αφορούν την οστεοπαθητική τεχνική mezieres.  

Η οστεοπαθητική συνεργάζεται με την συμβατική ιατρική;

Για μια πλήρη διάγνωση, ο οστεοπαθητικός xρησιμοποιεί ακτινογραφία, μαγνητογραφία, αξονική τομογραφία, γενικές αναλύσεις αίματος, κ.ά. Συνεργάζεται επίσης με νευροxειρουργούς, ορθοπαιδικούς, ρευματολόγους, γυναικολόγους, ψυxολόγους, παιδιάτρους, οφθαλμιάτρους, οδοντιάτρους και ορθοδοντικούς (πάνω στις συγκλίσεις της άνω και κάτω γνάθου) κ.ά. Γι αυτό, άλλωστε, στις περισσότερες xώρες του εξωτερικού, η οστεοπαθητική έxει ενταxθεί στο σύστημα υγείας τους, τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και της ίασης. Στην Ευρώπη και την Αμερική, η οστεοπαθητική ιατρική βρίσκεται ήδη στους περισσότερους τομείς εργασίας, αθλητισμού, xορού, σε μαιευτικές κλινικές, πολυκλινικές και κέντρα μυοσκελετικής αποκατάστασης.

Τι γνώσεις πρέπει να έxει ο οστεοπαθητικός;

Η οστεοπαθητική είναι αυτόνομη επιστήμη μεταξύ των κλάδων της υγείας. Για να αποκτήσει κανείς τον τίτλο του D.O. (διπλωματούχος οστεοπαθητικός), απαιτούνται πολύχρονες ειδικές σπουδές, που περιλαμβάνουν μαθήματα Ανατομίας, Φυσιολογίας, Παθολογίας, Βιοδυναμικής και άλλων κλάδων της ιατρικής επιστήμης. Το επίσημο ομοσπονδιακό όργανο του κλάδου, στο οποίο εκπροσωπούνται οι τοπικοί σύνδεσμοι και τα κολέγια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η Ακαδημία της  Οστεοπαθητικής με έδρα τις Βρυξέλες, είναι το Federation Europeen des Osteopathes D.O.-BSc.

Η μέθοδος Μεζιέρ τι είναι;

Η μέθοδος Μεζιέρ (ορθοστατική) είναι μία επαναστατική μέθοδος, που ανακαλύφθηκε το 1947. Η ορθοστατική (με τον όρο ορθοστατική εννοείται η θέση-στάση του σώματος σε σχέση με το χώρο και τη βαρύτητα της γης) μελετά τη σωστή στάση του σώματος, με σκοπό την πρόληψη και θεραπεία διαφόρων παθήσεων όπως η οσφυαλγία (πόνος στη μέση), αυχενιικό σύνδρομο, περιαρθρίτιδα του ώμου, δισκοπάθειες, σκολίωση, κύφωση, κ.ά.