ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τί να φας και τι όχι όταν έχεις θυρεοειδή

Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι ο δείκτης της ζυγαριάς ανεβαίνει αν και προσέχεις τη διατροφή σου. Ή ίσως νιώθεις κουρασμένος συνεχώς και φοράς περισσότερα ρούχα επειδή κρυώνεις.

 

 

Όλα αυτά είναι ενδείξεις υπολειτουργίας του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός), ο οποίος είναι υπεύθυνος για το μεταβολισμό, τη λειτουργία των ορμονών, τη θερμοκρασία του σώματος και τον τρόπο χρήσης της ενέργειας. Επίσης, επηρεάζει τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων, όπως την καρδιά, τον εγκέφαλο, το συκώτι και τα νεφρά. Από την άλλη πλευρά εάν έχεις υπερενεργό θυρεοειδή (υπερθυρεοειδισμός) έχεις αυξημένη νευρικότητα, άγχος, ανώμαλο καρδιακό ρυθμό και απότομη απώλεια βάρους. Τα άτομα που εμφανίζουν υπερθυρεοειδισμό κινδυνεύουν επίσης να αναπτύξουν αναιμία. Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση αυτού του σημαντικού αδένα και να σου δώσουν περισσότερη ενέργεια.

 

1 Κόψε τη ζάχαρη

Η ζάχαρη δημιουργεί φλεγμονή στο σώμα, η οποία μπορεί να διαταράξει τις θυρεοειδικές ορμόνες. Αυξάνει επίσης την παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποθήκευση λίπους και αύξηση βάρους. Όχι μόνο η μείωση της ζάχαρης θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, αλλά θα συμβάλλει και στη ρύθμιση του θυρεοειδούς.

2 Μείωσε την κατανάλωση των σταυρανθών λαχανικών

Αν και τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το καλαμπόκι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι είναι γεμάτα με σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, δεν κάνουν πολύ καλό στον θυρεοειδή. Περιέχουν βρογχοκηλογόνους (Goitrogens), οι οποίοι διαταράσσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς και παρεμβαίνουν στην πρόσληψη ιωδίου. Αλλά δεν χρειάζεται να τα αποκόψεις εντελώς, αρκεί να τα καταναλώνεις στον ατμό ή βραστά κι όχι ωμά.

3 Πρόσθεσε σπόρους στη διατροφή σου

Οι σπόροι chia και κάνναβης έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτοί οι σπόροι είναι επίσης γεμάτοι με υγιεινά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στη ρύθμιση του θυρεοειδούς.

4 Επένδυσε σε ένα φίλτρο νερού

Το νερό της βρύσης μπορεί να περιέχει χλώριο ή φθόριο (ή και τα δύο), τα οποία μπορούν να διαταράξουν την ποσότητα ιωδίου που καταλήγει στον  θυρεοειδή σου. Αν και το ιώδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, η μεγάλη ποσότητα παρεμποδίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Επίλεξε ένα φίλτρο νερού με ενεργό άνθρακα το οποίο μειώνει τα επίπεδα χλωρίου και φθορίου.

5 Πάρε προβιοτικά

Δεδομένου ότι το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος εξαρτάται από το πεπτικό σύστημα, τα προβιοτικά (τα φιλικά βακτήρια που ζουν στο έντερο) μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό με τη σειρά του να προστατέψει τον θυρεοειδή.

6 Φάε σαρδέλες

Μια μερίδα σαρδέλες ενισχύει τον θυρεοειδή σου. Ένα φλιτζάνι περιέχει 4,4 mg σιδήρου, σχεδόν το 25% της ημερησίας ποσότητας. Αυτά τα μικροσκοπικά ψάρια είναι επίσης πλούσια σε σελήνιο ενώ είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. 

7 Πίνε ντεκαφεϊνέ

Ξέρουμε, είναι δύσκολο να κόψεις τον αγαπημένο σου πρωινό καφέ. Αλλά ενώ ο καφές έχει τα δικά του οφέλη για την υγεία, μπορεί να διαταράξει τον θυρεοειδή, ειδικά την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Εάν επιλέγεις κάτι που έχει καφεΐνη, ισορρόπησέ το τρώγοντας κάποια ζωϊκά προϊόντα (κρέας, αυγά, τυρί) για να πάρεις αρκετές πρωτεΐνες και τυροσίνη.

8 Κάνε αερόβια

Ναι, η αερόβια άσκηση είναι καλή για το σώμα σου, τον εγκέφαλό σου, μπορεί να σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους και είναι επίσης καλή και για τον θυρεοειδή σου. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuroendocrinology Letters διαπίστωσε ότι η μέτρια αερόβια άσκηση, που ορίζεται ως το 70% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού, αύξησε τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών θυροξίνης (T4), ελεύθερης θυροξίνης (fT4) και η ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς αδένα (TSH). Βρες λοιπόν μια προπόνηση που σου αρέσει π.χ. ποδηλασία, τζόκινγκ, κωπηλασία ή κολύμπι, είναι όλες καλές ασκήσεις καρδιο.

Φίλια Μητρομάρα