ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 κορυφαίες τροφές για να φορτίσεις τις μπαταρίες σου

Νιώθεις πεσμένος τώρα τελευταία; Καιρός να φορτίσεις τις μπαταρίες σου. Ενίσχυσε την ενέργειά σου με φυσικό τρόπο και καταπολέμησε την κούραση, χωρίς να χρειαστεί να πιεις έναν κουβά καφέ. Αυτές οι προτάσεις θα τροφοδοτήσουν το σώμα σου με βασικά θρεπτικά συστατικά που βελτιώνουν την ενέργεια και την συγκέντρωση.

 

 

1 Φτιάξτε το δικό σου mix

Όταν φτιαχτεί σωστά ένα σακουλάκι που να περιέχει συστατικά που σου δίνουν ενέργεια όπως ξηροί καρποί, σπόροι, ξηρά φρούτα και μαύρη σοκολάτα θα γίνει η αγαπημένη σου συνήθεια. Άσε που είναι εξαιρετικά βολικό αφού είναι ένα φορητό, ελαφρύ σνακ. Αντί να αγοράσεις έτοιμες συσκευασίες, αγόρασε ξεχωριστά τα συστατικά που ενισχύουν την ενέργειά σου και συνδύασέ τα μόνος σου. Οι σπόροι κολοκύθας είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές μαγνησίου, μια ανεπάρκεια που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που χρειάζεται για πάνω από 300 βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της διάσπασης της γλυκόζης σε ενέργεια. Τα καρύδια, όπως τα αμύγδαλα, είναι επίσης μια καλή πηγή μαγνησίου και παρέχουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες για να σταθεροποιήσουν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να ρυθμίσουν την ενέργεια. Καταναλώνοντας καρύδια σε συνδυασμό με ξηρά φρούτα χωρίς ζάχαρη, αποτελεί ιδανική θεραπεία για παροχή γρήγορης και μακροχρόνιας ενέργειας. Και αν χρειαστείς κάτι γλυκό, βάλε και λίγα κομμάτια μαύρης σοκολάτας για λίγο περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση.

  

2 Προτίμησε βιολογικές μπάρες

Οι μπάρες ενέργειας είναι ιδανικές για όταν βρίσκεσαι εν κινήσει, σου παρέχουν άμεση ενέργεια ενώ είναι εξαιρετικές πηγές σε κάλιο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό και στη συστολή των μυών. Μας αρέσει η βιολογική μπάρα Taste of Nature Μπάρα Ξηρών Καρπών με Καρύδια Βραζιλίας με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και υγιεινούς υδατάνθρακες, χωρίς πρόσθετα και τεχνητά αρώματα.Έ να υγιεινό και θρεπτικό σνακ με υπέροχη γεύση. 

3 Πιες ένα smoothie λαχανικών

Φορτωμένο με μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ένας πράσινος χυμός μπορεί να προσφέρει ένα kick-start το πρωί κάτι που ένα φλιτζάνι καφέ δεν μπορεί να ανταγωνιστεί. Απλά συνδύασε μερικές από τους καλύτερες πράσινες ενισχύσεις της φύσης: σκούρα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και γάλα με χαμηλά λιπαρά. Τα σκούρα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε σίδηρο – ένα μέταλλο που βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα, καθιστώντας το απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας. Η προσθήκη εσπεριδοειδών, πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως οι φράουλες, το ακτινίδιο και το μάνγκο, μπορεί επίσης να συμβάλει στην αύξηση των ενεργειακών επιπέδων, ενώ ταυτόχρονα καλύπτει την πικρή γεύση των λαχανικών. Η βιταμίνη C βοηθά στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας των επινεφριδίων, η οποία ρυθμίζει τις ορμόνες που εμπλέκονται σε επίπεδα στρες και ενέργειας. Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σωστή απορρόφηση του σιδήρου από τα σκούρα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

4 Ώρα για σολομό

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, είναι μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές υγιών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Εκτός από τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, τα ωμέγα-3 ενισχύουν τα επίπεδα της ΕΡΑ και του DHA στον εγκέφαλο και επομένως συμβάλλουν στην αύξηση της ενέργειας και της συγκέντρωσης. Ο σολομός είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή τυροσίνης – ένα αμινοξύ που λειτουργεί ως πρόδρομος στην παραγωγή των ορμονών: νορεπινεφρίνη, επινεφρίνη και ντοπαμίνη. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση, την ενέργεια και την εγρήγορση. Τέλος, ο σολομός παρέχει βιταμίνη Β12, μια βιταμίνη ικανή να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας. Μια μαγειρεμένη μερίδα σολομού παρέχει πάνω από το ήμισυ της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε βιταμίνη Β12.

5 Δοκίμασε το κεφίρ 

Το κεφίρ είναι μία σούπερ τροφή, εξαιρετικά θρεπτική. Θεωρείται ότι δίνει περισσότερη προβιοτική δύναμη από το γιαούρτι. Μια καθημερινή δόση κεφίρ μπορεί να ενισχύσει τόσο το ανοσοποιητικό σου σύστημα όσο και την αντοχή σου. Τα προβιοτικά είναι “καλά” βακτήρια που θα κρατήσουν το έντερο σου υγιές. Η θετική επίδραση των καλών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών και της απομάκρυνσης των αποβλήτων, καθιστώντας σε πιο ενεργητικό. Το κεφίρ είναι επίσης μια καλή πηγή της βιταμίνης Β12 που ενισχύει την ενέργεια, που συνήθως απαντώνται σε συμπληρώματα για ενίσχυση της ενέργειας.

6 Πιες τσάι matcha

Το τσάι matcha είναι πράσινο τσάι που περιέχει φυσική καφεΐνη, και αυξάνει την ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το αμινοξύ 1-theanine συνεργάζεται με την καφεΐνη που βρίσκεται στο matcha για να παράγει περισσότερη ενέργεια, ενώ δεν έχει τις κοινές αρνητικές παρενέργειες που έχουν τα διεγερτικά, όπως π.χ. νευρικότητα. Το matcha μπορείς να το απολαύσεις με περισσότερους τρόπους από ένα ζεστό ρόφημα – πρόσθεσέ το σε ένα πράσινο smoothie, χρησιμοποιήστε το στο παγωτό ή ακόμη και στην παρασκευή ενός κέικ!