Fitness

Θέλεις να πας μπροστά; Τρέξε με την… όπισθεν!

Το backward running, γνωστό και ως ανάποδο τρέξιμο, μπορεί να σε βοηθήσει στην προπόνησή σου. Αν θέλεις να πας μπροστά τρέξε με την… όπισθεν και μάθε το γιατί!

 

 

1 Βελτιώνει τη μυϊκή σου ισορροπία

Το τρέξιμο προς τα πίσω ενισχύει τις αντίθετες ομάδες μυών που κανονικά δουλεύουν όταν τρέχεις προς τα εμπρός. Η εμπρόσθια κίνηση ασκεί μεγάλη πίεση στα ισχία και τα γόνατα. Η οπίσθια κίνηση δεν δουλεύει μόνο τον τετρακέφαλο αλλά και τους άλλους μύες των ποδιών καθώς σε έρευνες έχει βρεθεί σημαντική βελτίωση στη δύναμη των οπισθίων μηριαίων (πίσω μέρος του μηρού), του πρόσθιου κνημιαίου, του γαστροκνημίου (γάμπα) και των μυών που περιβάλλουν την ποδοκνημική άρθρωση.

2 Καις περισσότερες θερμίδες

Έχει αποδειχθεί ότι κάνοντας 100 βήματα προς τα πίσω είναι σαν να κάνεις 1.000 βήματα προς τα εμπρός ενώ το ανάποδο τρέξιμο καίει περισσότερες θερμίδες. Έτσι ενισχύεις την προσπάθεια για απώλεια βάρους, αλλά καις και περισσότερες θερμίδες σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

3 Βελτιώνει την ταχύτητά σου και προσφέρει καλύτερη απόδοση 

Το τρέξιμο προς τα πίσω απαιτεί περισσότερη προσπάθεια όσον αφορά την κίνηση, επειδή είναι πιο δύσκολο το σώμα να μετακινηθεί από ένα σημείο στο άλλο. Αυτή η προσπάθεια έχει επίσης ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη καρδιαγγειακή αποτελεσματικότητα και αυξημένη αντοχή. Εξαιτίας αυτού, το τρέξιμο προς τα πίσω μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τους χρόνους σου.

4 Βελτιώνει τη στάση σου

Πολλοί δρομείς καμπουριάζουν και ρίχνουν το κεφάλι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν οι είναι κουρασμένοι και συχνά έχουν πόνο στη μέση. Αλλά με το τρέξιμο προς τα πίσω, θα διατηρήσεις την πλάτη σου ευθεία καθώς θα τρέχεις. Το πρόσθετο όφελος; Θα δουλέψεις και τους κοιλιακούς.

5 Αυξάνει τη λειτουργία των αισθήσεών σου 

Δεδομένου ότι δεν μπορείς να δεις τι είναι μπροστά σου, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσεις τις άλλες αισθήσεις σου για να τα καταφέρεις. Με το να τρέχεις προς τα πίσω, η ακοή σου και η περιφερική σου όραση θα αναπτυχθούν.

6 Μπορείς να τρέξεις ακόμη κι αν έχεις κάποιον τραυματισμό

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να γνωρίζεις ότι δεν μπορείς (ή δεν πρέπει) να τρέξεις λόγω κάποιου μυικού πόνου. Αλλά το ανάποδο τρέξιμο μπορεί να γίνει ακόμη κι εάν έχεις κάποιον πόνο στη βουβωνική χώρα, στο γόνατο, στον αχίλλειο τένοντα ή τραυματισμό στον αστράγαλο. Μπορείς επίσης να τρέχεις αν πονάς στην πλάτη ή φοράς κάποιον νάρθηκα.

7 Είναι διασκεδαστικό

Το τρέξιμο προς τα πίσω θα προσθέσει ποικιλία αλλά και ενθουσιασμό στην τακτική σου προπόνηση. Ενσωμάτωσέ το σταδιακά στις προπονήσεις σου, 2 – 3 φορές την εβδομάδα, σαν αποθεραπεία και cross training, για αλλαγή. Τα οφέλη για το τρέξιμο προς τα πίσω είναι πολλά. Αν ενσωματώσεις το ανάποδο τρέξιμο στο πρόγραμμά σου θα μειώσεις την πίεση στο σώμα και θα κρατήσεις τις προπονήσεις σου συναρπαστικές. 

Αν θέλεις να τρέξεις ανάποδα ακολούθησε αυτούς τους 2 απλούς κανόνες:

1 Ξεκίνα με μια ασφαλή διαδρομή, στο στάδιο

Αυτή είναι μια καλή ιδέα για διάφορους λόγους. Το τερέν είναι συνήθως καλά συντηρημένο, δεν υπάρχουν πέτρες, ρίζες δέντρων ή τρύπες για να σκοντάψεις. Έχουν επίσης λωρίδες, ώστε να μην χρειάζεται να κοιτάς πάνω από τον ώμο σου για να δεις πού πηγαίνεις. Απλά ακολουθείς τις γραμμές.

2 Ξεκίνα περπατώντας

Επειδή η κίνηση προς τα πίσω έχει μια τελείως διαφορετική αίσθηση από την κίνηση προς τα εμπρός, χρειάζεται να εξοικειωθείς με αυτή. Μόλις νιώσεις άνετα, ξεκίνα με αργές, σύντομες διαδρομές.

 

Τρέξε με τις μύτες. Δες το βίντεο και θα καταλάβεις την τεχνική.