ΥΓΕΙΑ

Οι 3 έξυπνες ερωτήσεις για να κάνεις στον γιατρό σου

Πιθανόν να τραυματιστήκες στην άσκησή σου ή να πιάστηκες και επισκέφτηκες τον γιατρό σου. Σου έκανε διάγνωση, σου έδωσε θεραπεία, αλλά τα συμπτώματα επιμένουν; Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που μπορείς να του κάνεις -ξέχνα το «Γιατρέ θα ζήσω;»- ώστε να τον βοηθήσεις να δει το πρόβλημά σου με άλλη ματιά και να μην αγνοήσει τις ανησυχίες σου.

1. «Τι άλλο θα μπορούσε να είναι;»: Οι γιατροί δεν αναγνωρίζουν τα λάθη που είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες εσφαλμένες διαγνώσεις. Η ερώτηση αυτή τον βοηθά να σκεφτεί μια εξέταση ή διαδικασία που δεν είχε σκεφτεί προηγουμένως και η οποία μπορεί να οδηγήσει στη διάγνωση. Πολλές φορές τα συμπτώματα και η συμπτωματολογία, μπορεί να είναι κοινές με δεκάδες ασθένειες ή προβλήματα, οπότε η λάθος διάγνωση καραδοκεί. Για παράδειγμα ο πυρετός, ο πονόλαιμος και η καταρροή μπορεί να απαντώνται σε πολλές ασθένειες, ενώ όσο προσθέτετε συμπτώματα αυτές μειώνονται. Από την μεριά σας είναι σημαντικό να μην αποκρύπτετε κάτι από τον γιατρό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λάθος διάγνωση. Έτσι και αλλιώς έχετε το απόρρητο ασθενούς-ιατρού.

2. «Υπάρχει κάτι που δεν ταιριάζει;»: Με αυτή την ερώτηση, η οποία αναφέρεται στο κατά πόσο ταιριάζει η διάγνωση με τα συμπτώματά σου, του δίνεις ερέθισμα να μπει πιο βαθιά στο πρόβλημά σου και να διερευνήσει περισσότερο το κλινικό έδαφος, διακρίνοντας μια αμφιβολία που τον κάνει πιο διορατικό.

3. «Θα μπορούσα άραγε να έχω περισσότερα από ένα προβλήματα;»: Ρωτώντας τον για ενδεχόμενες πολλαπλές αιτίες των προβλημάτων σου, τον βάζεις στη διαδικασία να κάνει ερωτήσεις που δεν είχε κάνει πριν και να ζητήσει εξετάσεις που ίσως δεν είχαν κριθεί αναγκαίες με βάση τις αρχικές εντυπώσεις του. Κάποιες φορές μια ενόχληση μπορεί να οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, οπότε δεν θα πρέπει να αποκλείσει κανείς κάτι τέτοιο.

Υ.Γ. Φυσικά όταν πρόκειται για χειρουργική επέμβαση ποτέ μην παίρνεις μονόν μία γνώμη.

Υ.Γ.2 Στις περιπτώσεις που επισκέπτεστε Δημόσιο Νοσοκομείο που δεν θα έχει ένας γιατρός την ευθύνη, καλό είναι να ζητάτε και να σημειώνετε το όνομα του γιατρού που σας εξετάζει, αλλά και του επιμελητή. Έτσι τον «αγχώνετε» σε λογικά πλαίσια και θα το ξανασκεφτεί να σας «ξεπετάξει στα γρήγορα» λόγω του φόρτου εργασίας (δεν είναι και λίγο να δουλεύεις 36 ώρες σερί -εργάσιμος χρόνος, υπερωρία, εφημερία- αλλά…έχεις και εσύ δικαιώματα), σκεπτόμενος ότι σε περίπτωση λάθος διάγνωσης, ίσως να ακολουθήσει καταγγελία.